Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές μονάδες της χώρας μετά και το δεύτερο κρούσμα θανάτου από τον ιό του Δυτικού Νείλου.


Το πρώτο κρούσμα ελονοσίας είχε παρουσιαστεί στην περιοχή της Θήβας και τα χωριά τέθηκαν σε καραντίνα μετά από σχετική οδηγία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Χθες το βράδυ έγινε γνωστό πως άλλος ένας άνθρωπος, που είχε προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου, άφησε την τελευταία του πνοή σε μονάδα εντατικής θεραπείας στην Αθήνα. Πρόκειται για έναν 76χρονο.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστός ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος. Πρόκειται για μία γυναίκα 90 ετών, η οποία έπειτα από τσίμπημα κουνουπιού, εμφάνισε επιπλοκές μεταξύ των οποίων και εγκεφαλίτιδα και άφησε την τελευταία πνοή της. Είναι το πρώτο θύμα του ιού Δυτικού Νείλου για το έτος 2017 στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιβεβαίωση της μόλυνσης που προκάλεσε την εγκεφαλίτιδα και το θάνατο της άτυχης γυναίκας (η οποία – ας σημειωθεί – είχε επιβαρυμένη υγεία), έφτασε στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κατά τις τελευταίες 20 ημέρες.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν πως αναμένονται κρούσματα λοίμωξης στην ίδια περιοχή όπου ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει έντονη κυκλοφορία, ενώ δεν αποκλείουν την εμφάνιση κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και σε άλλη γεωγραφική περιοχή. Τονίζουν ωστόσο ως θετικό ότι υπάρχει επαγρύπνηση των υγειονομικών αρχών και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας διότι διασφαλίζεται η έγκαιρη διάγνωση άρα και αντιμετώπιση των σοβαρών κρουσμάτων.

Συνολικά, μέχρι και σήμερα σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, 12 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και έχουν νοσήσει. Οι 8 εμφάνισαν βαριά συμπτώματα, από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση. Οι 4 εμφάνισαν ηπιότερα συμπτώματα που παραπέμπουν σε εκείνα της γρίπης ή άλλης ίωσης και χωρίς να πληγεί το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα (1) κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Πώς μεταδίδεται ο ιός και ποια τα συμπτώματα της νόσου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, συνήθως των κοινών κουνουπιών. Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι και τα  θηλαστικά θεωρούνται ως αδιέξοδοι ξενιστές, δηλαδή δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό. Μετά το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού μεσολαβούν 2 έως 14 ημέρες για την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι ασυμπτωματικοί, δηλαδή δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα.

Το 20% αυτών που μολύνονται εμφανίζουν την ήπια μορφή της νόσου, και εμφανίζουν συμπτώματα γριππώδους συνδρομής, δηλαδή πυρετό, πονοκέφαλο, καταβολή δυνάμεων, πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (ναυτία, εμετός, διάρροια, πόνος στην κοιλιά, ανορεξία), το δέρμα και να διογκωθούν οι λεμφαδένες. Στην ήπια μορφή της νόσου τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε 3 έως 6 ημέρες.

Λιγότερο από το 1%  αυτών που μολύνονται παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Τα συμπτώματα στην περίπτωση αυτή μπορεί να είναι πυρετός, πονοκέφαλος, δυσκαμψία αυχένα, διαταραχές συνείδησης και συμπεριφοράς νευρολογικά συμπτώματα, μυϊκή αδυναμία, διαταραχές όρασης. Στη σοβαρή μορφή της νόσου τα συμπτώματα διαρκούν για μερικές εβδομάδες, ενώ δεν αποκλείεται να αφήσουν νευρολογικά υπολείμματα.

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ( άνω των 50 ετών), ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Εμβόλιο για τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν είναι ακόμη διαθέσιμο. Επίσης, ούτε και ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου. Στην ήπια μορφή της η νόσος κάνει τον κύκλο της ενώ στη βαρύτερη μορφή της συνήθως απαιτείται νοσηλεία σε νοσοκομείο, είτε πχ για τη χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών είτε για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε ΜΕΘ.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας που συστήνει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Ένδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα. Προτιμήστε μακρυά μανίκια και παντελόνια.
Συχνό μπάνιο για την απομάκρυνση του ιδρώτα
Χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα
Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού
Χρήση κουνουπιέρας, ειδικά για βρέφη και έγκυες γυναίκες
Χρήση εντομοκτόνων αέρος, σύμφωνα με τις οδηγίες των συσκευασιών τους
Τοποθέτηση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος στους εξωτερικούς χώρους καθώς προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια
Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών όπου βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια
Πότισμα κήπου κατά τις πρωινές ώρες
Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από όλες τις πιθανές εστίες, π.χ. γλάστρες, βάζα, υδρορροές καθώς σε αυτά τα σημεία συνήθως αφήνουν τα αυγά τους τα κουνούπια
Επειδή ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, η χρήση ανεμιστήρα ή κλιματιστικού βοηθά στην απομάκρυνσή τους.
Σε ότι φορά στα μωρά, μην ανοίγετε τα παράθυρα μετά το σούρουπο και χρησιμοποιείτε σήτες και κουνουπιέρες.
Αλλάξτε συχνά το νερό στο πιάτα των κατοικίδιων σας και αδειάστε τη φουσκωτή πισίνα σας ή άλλα παιχνίδια με νερό όταν δεν χρησιμοποιούνται.


πηγή: crashonline.gr

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο. Ακόμη το παρών ιστολόγιο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. 

  ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger