“Οπως αποκαλύπτει σε σημερινό του δημοσίευμα ο Μιχάλης Ιγνατίου, η Αμερικανική κυβέρνηση «πάγωσε» κάθε σκέψη και προσπάθεια της Άγκυρας για να αναμείξει την Ουάσιγκτον στο βρώμικο παιγνίδι που η ίδια παίζει στην κυπριακή ΑΟΖ.


Χαρακτηριστικά γράφει ο γνωστός δημοσιογράφος – ανταποκριτής στις ΗΠΑ τα εξής:

«Με δήλωση στην ιστοσελίδα μας, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι η αμερικανική πολιτική για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει.

Οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Μεγαλονήσου για να δρα όπως επιθυμεί στην κυπριακή ΑΟΖ, και μάλιστα δύο αμερικανικές εταιρείες, η Noble και η ExxonMobil έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η πρώτη προχώρησε εδώ και μερικά χρόνια σε γεωτρήσεις, η δεύτερη θα το πράξει πολύ σύντομα.

Το θέμα είχε δημοσιοποιηθεί στις 28 Ιουλίου και η αποκάλυψη κινητοποίησε την Λευκωσία, αλλά και την Αθήνα.

Τότε είχε προκαλέσει σοβαρά ερωτηματικά η αναγγελία δραστηριότητας ενός αμερικανικού πολεμικού σκάφους εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, η οποία έγινε γνωστή από την Τουρκία που εξέδωσε και NAVTEX, επειδή -όπως ισχυρίστηκε- είχε δεσμεύσει παράνομα την επίμαχη περιοχή για έρευνες με το Barbaros. Η NAVTEX είχε εκδοθεί από τον τουρκικό σταθμό της Αττάλειας και όχι από την Λάρνακα.

Σύμφωνα με εκείνη την NAVTEX με αριθμό 746/17, ένα αμερικανικό πολεμικό σκάφος θα πραγματοποιούσε ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής στις 31 Ιουλίου από τις 15.00 έως στις 20.59 στην περιοχή η οποία φαίνεται στον χάρτη.

Επικοινωνήσαμε με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ζητήσαμε να μας πουν εάν η αμερικανική κυβέρνηση άλλαξε θέση στο θέμα της ΑΟΖ.

Η ερώτηση ήταν η εξής: Υπάρχουν αναφορές ότι ένα αμερικανικό πλοίο πρόκειται να συμμετάσχει σε μια άσκηση με τουρκικά πλοία στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Είναι αλήθεια; Επίσης: Αλλάξατε την πολιτική σας σχετικά με το δικαίωμα της Κύπρου να διερευνήσει ενεργειακούς πόρους στην ΑΟΖ της;

Η επίσημη γραπτή απάντηση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι η εξής:

«Η πολιτική για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Σας παραπέμπουμε στο Υπουργείο Άμυνας για την ερώτησή σας σχετικά με το αμερικανικό πλοίο”.

Σημειώνουμε, για να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις ότι τα έσοδα από το κυπριακό αέριο δεν θα μοιραστούν ισότιμα, αλλά ισομερώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι Αμερικανοί δεν είχαν καμία συνεργασία με τους Τούρκους στην κυπριακή ΑΟΖ, ούτε ενημερώνουν ποτέ την Άγκυρα για τυχόν εργασίες ή οτιδήποτε άλλο προτίθενται να πράξουν σε περιοχές που ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Διπλωματική πηγή μας δήλωσε ότι επρόκειτο για τουρκική προβοκάτσια και προσπάθεια ώστε να εμπλακούν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε διαμάχη με την Κύπρο. Σημειώνεται ότι οι σχέσεις της Ουάσιγκτον και της Λευκωσίας χαρακτηρίζονται και από τις δύο πλευρές ως εξαιρετικές, ενώ την ίδια στιγμή η σχέση των Αμερικανών με τους Τούρκους «είναι τρικυμιώδης» και η συνεργασία τους προβληματική.

Η πηγή πρόσθεσε ότι με ευθύνη του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα βαδίζει σε πορεία οξύτατης σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αφορμή την τουρκική απόφαση να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400. Η Τουρκία προχώρησε στην κίνηση αυτή ως αντίδραση στην ενίσχυση από την αμερικανική κυβέρνηση των Κούρδων της Συρίας (YPG) οι οποίοι έχουν αναδειχθεί στον πλέον σημαντικό σύμμαχο των Αμερικανών στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.»


πηγή: crashonline.gr

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο. Ακόμη το παρών ιστολόγιο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. 

  ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger