Για την ιστορία ο Μαξ Μέρτεν  υπήρξε υψηλόβαθμος Ναζί, που υπηρέτησε στη Θεσσαλονίκη τη διετία 1942-1944, ως σύμβουλος της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης.


Τον Μάιο του 1957, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, αλλά συνελήφθη με εντολή του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ανδρέα Τούση, καθώς εκκρεμούσε εις βάρος του ένταλμα σύλληψης από το  1947 για εγκλήματα πολέμου. 

Αμέσως μετά την προφυλάκισή του άρχισαν οι πιέσεις από τη γερμανική πλευρά για την απελευθέρωσή του.


Στις 5 Μαρτίου 1959, ο πρόεδρος του Στρατοδικείου, συνταγματάρχης Κοκορέτσας επιβάλλει στον Μέρτεν  ποινή φυλάκισης 25 ετών κατά συγχώνευση. 

Τελικά, ο Μαξ Μέρτεν αποφυλακίστηκε στις 5 Νοεμβρίου 1959 και απελάθηκε στη Γερμανία, με την προϋπόθεση να εκτίσει εκεί την ποινή του. Όμως, τα γερμανικά δικαστήρια τον απάλλαξαν πλήρως, λόγω έλλειψις αποδεικτικών στοιχείων. 

Το παρακάτω απόρρητο έγγραφο της CIA, με ημερομηνία 8 Νοεμβρίου 1960,  αποχαρακτηρίστηκε το 2006 και δείχνει την γενικότερη εμπλοκή της ΕΔΑ και των άλλων πολιτικών δυνάμεων στην υπόθεση αυτή.


Σχετικά με το παρασκήνιο σε επίπεδο υπηρεσιών στο απόρρητο έγγραφο μεταξύ των άλλων αναφέρονται τα εξής: 


Η ΕΔΑ προτίθεται να χρησιμοποιήσει την υπόθεση Merten ως μέσο ανατροπής της παρούσας κυβέρνηση και ελπίζει να την αντικαταστήσει με ένα καθεστώς που θα δεχθεί μια συμφωνία για τη δημιουργία βαλκανικής ζώνης αποπυρηνικοποίησης...:






Η Δημοκρατική Ένωση, έφυγε για τη Γερμανία στις 15 Οκτωβρίου. Ο σκοπός της ήταν να συγκεντρώσει και να ανταλλάξει γεγονότα και από τις δύο πλευρές εναντίον του Καραμανλή... :





Οι δικηγόροι του Merten, ήταν σε επαφή με τη Δημοκρατική Ένωση  και την ΕΔΑ μέσω του δικηγόρου Αχιλλέα Γρηγορογιάννη (Achillevs Grigorogiannis), που έχει  σοσιαλδημοκρατικές προσδοκίες, ενώ η σύζυγος του είναι από μια πλούσια οικογένεια...:





Και σε τούτη την υπόθεση βέβαια, οι Βρετανοί διαδραμάτισαν πάλι ενεργό ρόλο....




Διαβάστε ολόκληρο το έγγραφο:  ΕΔΩ 



ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο. Ακόμη το παρών ιστολόγιο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. 

  ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger