Πως έληξε ένα κατασκοπευτικό θρίλερ για Ρωσία - Τουρκία

H Τουρκία εξέδωσε δύο Ρώσους κατασκόπους σε αντάλλαγμα για δύο τουρκικής καταγωγής Τατάρους πολιτικούς της Κριμαίας που φυλακίστηκαν στη Ρωσία. H είδηση ήρθε στο φως από την daily Habertürk στις 29 Νοεμβρίου 2017.

Ο Aleksandr Smirnov και ο Lurii Anisimov, συνελήφθηκαν πέρυσι για το φόνο του τσετσένου (παρα)στρατιωτικού Διοικητή Vahid Edelgiriev στην Κωνσταντινούπολη και απελάθηκαν στη Ρωσία ενώ οι Ilmi Umerov και Ahtem Chiygoz ελευθερώθηκαν και στάλθηκαν στην Τουρκία.

Σύμφωνα με αναφορές, ο Edelgireyev πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε από εκτελεστές οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους ένα λευκό αυτοκίνητο, στις 1 Νοεμβρίου 2015 στην περιοχή Kayaşehir της Κωνσταντινούπολης. Στο πλαίσιο των ερευνών για τη δολοφονία, μονάδες της υπηρεσίας πληροφοριών MIT, μαζί με την αστυνομία, πραγματοποίησαν την λεγόμενη επιχείρηση «Kama» τον Απρίλιο του 2016, η οποία και οδήγησε στην σύλληψη των προαναφερθέντων Ρώσων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της υπόθεσης, οι δύο Ρώσοι κατάσκοποι ανήκαν στην ομάδα που οργάνωσε και εκτέλεσε τις δολοφονίες επτά Τσετσένων το διάστημα 2000-2015. Οι εν λόγω κατηγορήθηκαν ότι προσπάθησαν να αποσπάσουν απόρρητες πληροφορίες για πολιτικούς και στρατιωτικούς λόγους και ότι έλαβαν μέρος σε μια δολοφονία οικειοθελώς. Παράλληλα καταδικάστηκαν και για πλαστογραφία επίσημων εγγράφων. Οι Ρώσοι αρνήθηκαν κάθε κατηγορία.

Όσον αφορά τους Τατάρους πολιτικούς, ο Ουμέροφ ήταν αναπληρωτής επικεφαλής της ημιεπίσης Βουλής των Τάταρων «Mejlis» πριν ανασταλεί αυτή η ιδιότητά τους από τη Μόσχα, ενώ καταδικάστηκε από ρωσικό δικαστήριο σε δύο χρόνια φυλάκισης αποσχιστική δράση. Ο Τσιγιόζ, ένας άλλος Τατάρος ηγέτης, καταδικάστηκε παράλληλα σε οκτώ χρόνια φυλάκιση για υποκίνηση αντιρωσικών διαμαρτυριών…

Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης στις 24 Οκτωβρίου 2017, μια σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε όταν το δικαστήριο έλαβε ανακοινώσεις που έστειλε το Υπούργειο Δικαιοσύνης της Τουρκίας και συγκεκριμένα το παράρτημα που ασχολείται με υποθέσεις διεθνούς δικαίου και Διεθνών Σχέσων.
Τότε ο δικαστής αυτομάτως ζήτησε η απελευθέρωση των Anisimov και Smirnov η οποία βασίζεται σε μια πρόσφατη αλλαγή ενός άρθρου 26 στο νόμο της ΜΙΤ ( Τουρκικής μυστικής υπηρεσίας στης Τουρκίας).

Σύμφωνα με αυτό το διάταγμα που δημοσιεύτηκε στο Gazette στις 15 Αυγούστου, έκδοση εγκληματιών ή ανταλλαγές μεταξύ των χωρών είναι επιτρεπτές μόνο σε περιπτώσεις ύψιστης εθνικής ασφαλείας που αφορούν το κράτος ή τα υπουργεία εξωτερικών, δικαιοσύνης ή τον ίδιο τον Πρόεδρο.
Για αυτό ακριβώς το λόγοι οι Ρώσοι πράκτορες ελευθερώθηκαν και απελάθηκαν στη Ρωσία και ακολούθως οι δύο Τατάροι πολιτικοί απελευθερώθηκαν

Πηγή: hurriyetdailynews.com, onalert, crashonline.gr

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο. Ακόμη το παρών ιστολόγιο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. 

  ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger