Μπορούν να προκαλέσουν τον θαυμασμό αλλά και το γέλιο σας κι έτσι χρησιμοποιούν τον δικό σας εγκέφαλο για να σας παραπλανήσουν. 
Όλα αυτά όμως σε επίπεδο εικόνας και  πληροφορίας σ' όλα τα ελεγχόμενα ΜΜΕ.



Πράγματι μπορεί ένας πολιτικός να μαγνητίσει το βλέμμα σας, να κεντρίσει το ενδιαφέρον σας, να σας γεμίσει απορίες. Κυρίως όμως μπορεί να παίξει με το μυαλό σας. Χρησιμοποιώντας ένα σωρό μεθόδους κατορθώνει να εκμεταλλευθεί αδυναμίες σας  που καλά-καλά ίσως να μην ξέρετε ότι υπάρχουν. Και όλα αυτά δεν είναι λόγια του αέρα, αλλά γεγονότα που έχουν γίνει:

Από τα λεφτά υπάρχουν μέχρι σχίζω μνημόνια και τα
«Go back» κυρία Μέρκελ! 
Ε, εντάξει, θα πείτε τώρα, όλοι οι πολιτικοί τάζουν διάφορα. Παρ’ όλα αυτά όλο αυτό είναι μια άψογα οργανωμένη στρατηγική να μαγνητίζει την προσοχή του κοινού και να το παραπλανά.
Οι δημιουργοί ψευδαισθήσεων παίζουν με τέτοιους τρόπους με τους βασικούς μηχανισμούς του εγκεφάλου σας.

Εν πάση περιπτώσει γενικότερα συνήθως χρησιμοποιούν δυο είδη παραπλάνηση : 

Η «απροκάλυπτη παραπλάνηση», είναι αυτή που στρέφουν το κοινό προς άλλη κατεύθυνση για να κρύψουν κάτι σημαντικό, δημιουργώντας έναν αντιπερισπασμό,  όπως η προχθεσινή βράβευση του Τσίπρα για το πολιτικό του σθένος.

Η «συγκεκαλυμμένη παραπλάνηση» είναι πιο περίτεχνη, γιατί βασίζεται στην τύφλωση του κοινού. Χειρίζονται τρεις τέτοιου είδους «τυφλώσεις» της προσοχής και της μνήμης: την τύφλωση της αλλαγής, την τύφλωση της προσοχής και την τύφλωση της επιλογής. Αξιοσημείωτο είναι εδώ να αναφέρουμε το εξής:

 «Χρησιμοποιούν πολύ έξυπνα αυτό που ονομάζουμε “κοινή προσοχή”, δηλαδή την τάση σας να προσέχετε ό,τι προσέχουν και οι άλλοι». 



Όπως για παράδειγμα τους πρώτους μήνες του 2015, όπου τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον Γιάνη Βαρουφάκη, κ.ο.κ.

Ειδικά ο τρόπος που οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ χειραγωγούν τη μνήμη είναι εντυπωσιακός και βασίζεται στο εξής : 
«Αν δεν αντιληφθείς κάτι, δεν μπορείς φυσικά και να το θυμάσαι» 
Αυτό σημαίνει κυρίως την δημιουργία ψευδών ειδήσεων με τον συνεχόμενο βομβαρδισμό συγκεκριμένων παραστάσεων με καθορισμένη σειρά, όπου δεν θα ξέρει το κοινό τα αίτια που προκάλεσαν τα γεγονότα αυτά ή συνήθως τα παρουσιάζουν διαστρεβλωμένα, ακριβώς  ώστε να μην υποψιαστεί το κοινό αλλά έτσι ώστε να το επηρεάσουν. Αν αργότερα, το κοινό θα προσπαθήσει να κάνει την ανασύνθεση, δεν θα θυμάται τι έγινε πραγματικά: θα θυμάται αυτά που είδε στα ΜΜΕ.





Έτσι, με τον χειρισμό αυτό, δεν υπάρχουν μόνο κομμάτια που λείπουν από το παζλ, αλλά και κομμάτια που δεν ταιριάζουν.

Σε όλες τις γνωσιακές ψευδαισθήσεις,  άλλωστε η «τύφλωση» δεν αφορά τα μάτια αλλά τον εγκέφαλο.

Εκτός από τα παραπάνω που αποτελούν τη βάση πολλών υποβολών, όπου έχουν διαδραματίσει το ξεγέλασμα της  διαίσθησή σας, οι ίδιες μέθοδοι χειραγώγησης επιστρατεύθηκαν επίσης και στην ανατροπή του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, όπου το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ. Οι «μαγικές» αυτές μέθοδοι είναι αποτελεσματικές, γιατί εκμεταλλεύονται, πέραν του φόβου σας, ταυτόχρονα πολλά «κενά» της αντίληψής σας – όπως π.χ. η τύφλωση της προσοχής και η τύφλωση της αλλαγής.

Η «τύφλωση της αλλαγής» και η «τύφλωση της προσοχής» εισήλθαν με θεαματικό τρόπο στο προσκήνιο της Ελληνικής κοινωνίας με το πείραμα των λεγόμενων μνημονίων, είναι ένα πείραμα εμπνευσμένο από «μαγικές» τεχνικές.

Αυτό σας ανάγκασε να φθάσετε  στο σημείο να δικαιολογήσετε τις επιλογές σας, ακόμη και όταν δεν τις έχετε κάνει ποτέ στην πραγματικότητα....


Εις το επανιδείν...

Doctor Strange


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο. Ακόμη το παρών ιστολόγιο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. 

  ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger