ΒΟΥΤΣΗΣ: ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Με την πρόταση της κυβέρνησης αναφορικά με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία θα ερευνήσει τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων στο πλαίσιο της υπόθεσης Novartis, συμφώνησαν την Παρασκευή (09/02) τα κόμματα της Βουλής. Είχε προηγηθεί σχετική ανακοίνωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών (briefing) εξέφρασε την πρόθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει τη σχετική πρόταση την ερχόμενη Δευτέρα (12/02) στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.



Όπως σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, η Προανακριτική Επιτροπή, εφόσον συγκροτηθεί, θα αποφασίσει κατά το νόμο για όλα τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιόν της.

«Δεν πρόκειται να επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών. Αλλά την ίδια στιγμή δεν θα δείξουμε καμία πολιτική και ηθική επιείκεια σε οποιονδήποτε αποδειχτεί ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία ή δημόσιο χρήμα» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κάλεσε δε τη Νέα Δημοκρατία να σταματήσει «άμεσα τις προσβολές στη Δικαιοσύνη που αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της και απόλυτη και ρητή αμφισβήτηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της». Μάλιστα, έκανε λόγο για επιχείρηση τρομοκράτησης των προστατευόμενων μαρτύρων και των εισαγγελικών αρχών που χειρίζονται την υπόθεση από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης «τελώντας σε προφανή πολιτικό πανικό».





Η προσπάθεια να παρουσιαστεί το διεθνώς προστατευόμενο καθεστώς ως καθεστώς κουκουλοφόρων «δεν προσβάλλει την κυβέρνηση αλλά την ίδια την ελληνική Δικαιοσύνη και τη διεθνή νομιμότητα ενώ τελικά καταλήγει να εξευτελίζει αυτούς οι οποίοι επιλέγουν ακριβώς αυτήν την υπερασπιστική γραμμή» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τα περί πολιτικής σκευωρίας από μεριάς της κυβέρνησης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός είναι πράγματι ένας ηγέτης διεθνούς κύρους, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι και πλανητάρχης. Μου φαίνεται περίεργο που ο κ. Γεωργιάδης θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός έχει τέτοιες δυνατότητες, να στήσει μια σκευωρία που περιλαμβάνει το FBI, το αμερικανικό υπουργείo Δικαιοσύνης, προστατευόμενους μάρτυρες κτλ. Είναι το λιγότερο γελοίο». Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, να απαντήσει εάν ευθέως κατηγορεί δικαστικούς λειτουργούς ότι ενεργούν στη βάση εντολών της κυβέρνησης. «Πρέπει να ονοματίσει ποιοι είναι οι δικαστικοί, οι οποίοι σε συμπαιγνία με την κυβέρνηση έχουν στήσει τη σκευωρία» είπε και τέλος, κάλεσε και τις ενώσεις των δικαστικών να τοποθετηθούν για το θέμα.

Βούτσης: Ακόμη και εντός της εβδομάδας η ψηφορορία στη Βουλή για την Προανακρτική


Τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στον έλεγχο της υπόθεσης Novartis, επιβεβαίωσε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Μιλώντας με δημοσιογράφους που καλύπτουν το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, ο κ. Βούτσης σημείωσε πως δεν αποκλείεται ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία η πρόταση της συμπολίτευσης για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής.

«Υπό προϋποθέσεις, η μυστική ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας. Είναι πολύ καλό που τρέχει γρήγορα η υπόθεση», επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο ίδιος, μάλισρτα, άφησε αιχμές σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιβάλλει διαδικασίες - εξπρές για τον έλεγχο της υπόθεσης, υπενθυμίζοντας ότι οι αργοί ρυθμοί και η ολιγωρία όλων των προηγούμενων ετών είχε ως αποτέλεσμα να παραγράφονται ποινικές υποθέσεις που αφορούσαν πολιτικά πρόσωπα.


«Ας ανοίξουν τα δικά τους τα κιτάπια για να δουν τις υποθέσεις που θάφτηκαν» είπε με νόημα.

ΝΔ: Όλα στο φως

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής αναφορικά με την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis τάχθηκε την Παρασκευή και η Νέα Δημοκρατία, όπως ανακοίνωσε σχετικά η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη.

«Η Νέα Δημοκρατία είπε από την αρχή "όλα στο φως" και εννοείται ότι λέει “ναι” και στην προανακριτική επιτροπή, ανεξαρτήτως του κατηγορητηρίου που προφανώς θα κατασκευάσει η Κυβέρνηση για να υποστηρίξει τη σκευωρία της», δήλωσε η κυρία Σπυράκη. 
«Όμως οι μάρτυρες θα έρθουν χωρίς κουκούλες. Όχι μόνο γιατί τους ξέρει ήδη η Κυβέρνηση, αλλά και γιατί το καθεστώς προστασίας τους είναι νομικά διάτρητο, καθώς απαιτεί την έγγραφη έγκριση του αντιεισαγγελέα διαφθοράς του Αρείου Πάγου, την οποία παραδόξως δεν ζήτησε η αρμόδια εισαγγελέας. Κατά τα λοιπά, θεωρούμε αυτονόητο ότι η Κυβέρνηση, σε αντίθεση με την επιλογή της να συγκαλύπτει, μέχρι σήμερα, το σκάνδαλο Καμμένου, θα συναινέσει επιτέλους στη διαλεύκανση του, τώρα που έφτασε στη Βουλή», κατέληξε η εκπρόσωπος της ΝΔ.



πηγή: newsbomb.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger