Η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε ένα ψήφισμα την Τρίτη το απόγευμα που θα υποχρέωνε τον αμερικανικό στρατό να σταματήσει να βοηθά τις βομβιστικές επιθέσεις της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη. Το δισεκατομμυριούχο νομοσχέδιο - που υποστηρίχθηκε από τους γερουσιαστές Bernie Sanders (I-Vermont), Mike Lee (R-Utah) και Chris Murphy (D-Κονέκτικατ) - προσπάθησε να επικαλεστεί το ψήφισμα του 1973 για τις εξουσίες των πολεμικών δυνάμεων, αποσύρει τη στρατιωτική βοήθεια αν αποφασιστεί ότι μια σύγκρουση δεν είναι εξουσιοδοτημένη.


" Το ψήφισμα για τις εξουσίες των πολέμων σχεδιάστηκε για να σταματήσει μυστικές ή μη εξουσιοδοτημένες στρατιωτικές δραστηριότητες όπως αυτές. Επομένως, το Κογκρέσο είναι πολύ κοντά στο δικαίωμά του να ψηφίσει κατά πόσο αυτές οι δραστηριότητες πρέπει να συνεχιστούν ",  δήλωσε η Λίτε στη Γερουσία την περασμένη εβδομάδα.

Το χρονοδιάγραμμα δεν θα μπορούσε να είναι το πλέον χειρότερο για τη διοίκηση του Trump, καθώς το ψήφισμα έλαβε χώρα την ίδια μέρα που ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman, γιος του βασιλιά Salman και κληρονόμος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, συναντά τον Trump για συνομιλίες στην Ουάσινγκτον.
Η συνάντηση έρχεται ως μέρος της περιοδείας του αμερικανικού μαραθώνιου Salman, όπου η MbS θα ληφθούν ξεχωριστά από τον Trump, τον αντιπρόεδρο Mike Pence και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας HR McMaster. Η MbS θα παρουσιάσει το έργο Vision 2030, το οποίο υπόσχεται να μετασχηματίσει τη Σαουδική Αραβία από ένα κράτος που εξαρτάται από το πετρέλαιο σε ένα έθνος προοπτικής και αξιοκρατίας που τροφοδοτείται από αναπτυσσόμενους τομείς τεχνολογίας, τουρισμού και ψυχαγωγίας.


Οι ΗΠΑ υποστήριξαν τις δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας με πληροφορίες, πυρομαχικά και ανεφοδιασμό και είναι επίσης σημαντικός προμηθευτής όπλων στη Σαουδική Αραβία, την πλουσιότερη χώρα της περιοχής. 
Τουλάχιστον 10.000 πολίτες της Υεμένης έχουν πεθάνει και η χώρα αντιμετωπίζει μια καταστροφική πείνα και μια επιδημία χολέρας, σύμφωνα με την Oxfam.




Ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν ξεκινάει μια πολύ γνωστή περιοδεία στις ΗΠΑ για να καλλιεργήσει πολιτικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του μεγαλύτερου σύμμαχού της από τη Δύση. Το ανεπίσημο δρομολόγιο του πρίγκιπα περιλαμβάνει συναντήσεις στη Wall Street στη Νέα Υόρκη, το Harvard και το MIT στη Μασαχουσέτη, τους γίγαντες πετρελαίου στο Χιούστον, τον Bill Gates στο Σιάτλ και τους ηγέτες των εταιρειών Apple, Facebook, Google και Uber, ενώ στο Silicon Valley .

Δημοσίευση σχολίου

Blogger