Μετά τις Κίνα, Ρωσία και Τουρκία που θέλουν να αποδεσμευθούν από το δολάριο και να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους σε χρυσό, σε ευρώ και εν τέλη με άλλο «καλάθι» αποθεματικών, έρχεται και το Ιράν να προχωρήσει σε απεμπλοκή από το αμερικανικό νόμισμα καθώς η Τεχεράνη αποφάσισε να το αντικαταστήσει με το ευρώ στις συναλλαγές του στο διεθνές εμπόριο.

Έτσι προστέθηκε και αυτό στο ανεπίσημο club κρατών, που επιθυμούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από την αμερικανική ρευστότητα στην βιομηχανία του πετρελαίου

Έτσι όλοι οι ιρανικοί κυβερνητικοί οργανισμοί θα χρησιμοποιούν το ευρώ σαν το κύριο μέσο συναλλαγής στις εκθέσεις τους, στα στατιστικά, στις δημοσιεύσεις και στα οικονομικά στοιχεία.

«Το δολάριο δεν έχει καμία θέση στις συναλλαγές μας σήμερα, προτιμούνται εναλλακτικά μέσα συναλλαγών. Δεν υπάρχει πλέον άλλη ανάγκη να συνεχιστεί η χρήση του δολαρίου» είπε ο Mehdi Kasraeipour, επικεφαλής της Central Bank στο τμήμα Foreign Exchange Rules and Policies Affairs.

Η Τεχεράνη απάντησε στην απόφαση των ΗΠΑ να επεκτείνει τις αντιιρανικές κυρώσεις τον Μάρτιο 

«Αυτή είναι μια πολιτική απόφαση. Οι συναλλαγές σε δολάρια περνούν μέσα από αμερικανικές τράπεζες και αποτελούν ρίσκο για το Ιράν. Δεν έχουμε τέτοια ρίσκα με το ευρώ»
είπε ο Alexander Razuvaev, διευθυντής του analytical department στο Alpari.

Η απόφαση του Ιράν έρχεται μαζί με την απόφαση του Ρ.Τ.Ερντογάν επίσης για αποδέσμευση της Τουρκίας από το δολάριο.

Oι δύο χώρες έχουν άμεση σχέση καθώς το Ιράν πουλάει χρυσό στην Τουρκία.

Ποιος είναι ο τελικός στόχος του Ρ.Τ.Ερντογάν αποδεσμεύοντας την Τουρκία από το δολάριο; Μα φυσικά να την καταστήσει μια ανεξάρτητη μεγάλη γεωπολιτική δύναμη, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί εάν η Άγκυρα είναι ευάλωτη σε αγορές που ελέγχονται από την Ουάσιγκτον επειδή το αμερικανικό νόμισμα έχει γίνει παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Αυτό για να επιτευχθεί απαιτεί μια συμπόρευση με ένα νέο ανερχόμενο σε δύναμη, γεωπολιτικό μπλοκ που είναι «το Σύμφωνο της Σαγγάης» το οποίο περιλαμβάνει μια αγορά σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων και τις δύο από τις τρεις ισχυρότερες χώρες του πλανήτη, την Ρωσία και την Κίνα ή εναλλακτικά μια ισλαμική οικονομική ένωση που να περιλαμβάνει σιίτες και σουνίτες.

Μακροχρόνια ο Ρ.Τ.Ερντογάν προσανατολίζεται σε μια οικονομική σουνιτική ένωση η οποία στην συνέχεια θα μπορούσε να εντάξει και τα τρία σιιτικά κράτη του Ιράν, του Αζερμπαϊτζάν και του Ιράκ, δημιουργώντας εν τέλει μια πανισλαμική οικονομική ένωση!

Ο ίδιος ο Ρ.ΤΕρντογάν δήλωσε πως «πρέπει να σώσουμε τα έθνη από την πίεση της ρευστότητας»εννοώντας πως όλα τα κράτη έχουν «σκλαβωθεί» στην ροή και στο ανεξέλεγκτο τύπωμα του αμερικανικού νομίσματος.

Όπως έλεγε άλλωστε κάποτε και ο παλαιός μεγαλοτραπεζίτης Άρτσιμπαλντ Ρότσιλντ «ας μου επιτραπεί να εκδώσω και να ελέγξω το χρήμα του έθνους και δεν με ενδιαφέρει ποιος θεσπίζει τους νόμους».

Είναι κάτι που ισχύει απόλυτα από τότε που καταργήθηκε ο κανόνας του χρυσού και αντικαταστάθηκε με το αμερικανικό δολάριο.

Φυσικά η ισλαμική αυτή οικονομική ένωση θα αποτελεί μέρος του «Συμφώνου της Σαγγάης» προσδίδοντας ακόμα μεγαλύτερη επιρροή και ισχύ σε Μόσχα και Πεκίνο. Άλλωστε η Άγκυρα χρειάζεται την βοήθειά τους αλλιώς δεν θα μπορέσει να επιβιώσει το εγχείρημα αυτό.

πηγή: pronews.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger