Εκτακτη συνάντηση Τσαβούσογλου με τον Γερμανό ομόλογό του

Συνάντηση μεταξύ του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μαας και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πραγματοποιήθηκε εκτάκτως χθες το βράδυ σε οίκημα της γερμανικής Πρεσβείας στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το περιοδικό Σπίγκελ, ενώ μπροστά στις κάμερες επικράτησε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, όταν έκλεισαν οι πόρτες η ατμόσφαιρα υπήρξε τελείως διαφορετική. Αιτία, η πρόθεση του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν να διοργανώσει προεκλογική συγκέντρωση στη Γερμανία, κάτι που απαγορεύεται μετά από πρόσφατο νόμο, εφόσον η συγκέντρωση αυτή δεν έχει δηλωθεί στις αρχές τρεις μήνες πριν την πραγματοποίηση της.

Στη Γερμανία ζουν 1,4 εκατομμύρια Τούρκοι, οι οποίοι και έχουν δικαίωμα ψήφου στις τουρκικές εκλογές. Πληροφορίες του Σπίγκελ αναφέρουν πως ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να επιδείξει «πνεύμα υπευθυνότητας». Όμως και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχεδιάζει να πραγματοποιήσει προεκλογική συγκέντρωση στη Γερμανία.

Για να παρακάμψει δε τον γερμανικό νόμο έχει πρόθεση να παρευρεθεί στην επέτειο των 25 χρόνων από τη δολοφονική επίθεση στην πόλη Σόλιγκεν, όπου Γερμανοί ακροδεξιοί έβαλαν φωτιά σε κατοικία Τούρκων μεταναστών, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τρεις από αυτούς.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι γερμανικές αρχές δεν μπορούν να απαγορεύσουν στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να μεταβεί στο Σόλιγκεν, όμως ο Χάικο Μαας κάλεσε τον Τούρκο ομόλογο του στην περίπτωση που υλοποιήσει την επιθυμία του «να είναι συγκρατημένος και στα όρια του γερμανικού νόμου». Να θυμίσουμε πως οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν επιδεινωθεί το 2017, όταν η Γερμανία απαγόρευσε σε Τούρκους αξιωματούχους να πραγματοποιήσουν προεκλογικές συγκεντρώσεις στη χώρα ενόψει του δημοψηφίσματος.


ΠΗΓΗ: crashonline.gr/ΚΥΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger