Εξερευνώντας τον κόσμο, ο φωτογράφος Ralph Mirebs συναντήθηκε με κάτι εξαιρετικά σπάνιο και απροσδόκητο, μια ανακάλυψη, σε αντίθεση με οτιδήποτε συναντήσαμε ποτέ. 

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Καζακστάν, ο εν λόγω εξερευνητής σκόνταψε σε ένα τεράστιο, εγκαταλελειμμένο κτίριο. 

Με την πρώτη ματιά στο κτίριο αυτό - θα περίμενε κανείς ότι είναι απλώς ένα άλλο εγκαταλελειμμένο κτίριο, μια άλλη κατασκευή σε εγκαταλελειμμένο χώρο. Ωστόσο, όταν κατάφερε να εισέλθει στην εγκατάσταση, ο φωτογράφος συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν μόνο ένα απλά εγκαταλελειμμένο κτίριο, αλλά μια δομή που στεγάζει δύο από τα πιο συναρπαστικά ιστορικά στοιχεία του πλανήτη.

Τι, λοιπόν, βρήκε;





Όπως φαίνεται, το εγκαταλελειμμένο κτίριο βρίσκεται στο κοσμοδρόμιο Βαϊκώνου στο Καζακστάν. Το Cosmodrome βρίσκεται σε απόσταση χιλιομέτρων και εξακολουθεί να λειτουργεί σήμερα.

Αυτό το συγκεκριμένο υπόστεγο είναι ένα «φάντασμα του παρελθόντος», από τη στιγμή που οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί ανταγωνίζονταν στον διαστημικό αγώνα.

Από αυτή την εγκαταλελειμμένη τώρα εγκατάσταση, το διαστημόπλοιο μεταφέρθηκε στο εκτυπωτικό περίπτερο στο Cosmodrome Baikonur που βρίσκεται στην περιοχή. Περιέργως, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί αστροναύτες στέλνονται στο διάστημα από αυτήν την τοποθεσία ακόμα και σήμερα.

Η απίστευτη δομή δημιουργήθηκε το 1974 για να χρησιμοποιηθεί από το πρόγραμμα Buran Space Shuttle: Περιοχή αφιερωμένη στην ανάπτυξη και το σχεδιασμό της τεχνολογίας όπου συγκεντρώθηκαν τα πιο λαμπρά μυαλά για να βγουν με διαστημόπλοια για να μεταφέρουν την ανθρωπότητα στο διάστημα.



Παρόλο που το πρόγραμμα Buran Shuttle σταμάτησε το 1988, το hangar παρέμεινε λειτουργικό μέχρι το 1993, παραμένοντας ένα από τα τρία πιο προηγμένα κομμάτια τεχνολογίας που σχεδιάστηκαν από ανθρώπινα χέρια.


Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχει ακόμα κάτι που πρέπει να δείτε στην εγκαταλειμμένη εγκατάσταση: Δύο λεωφορεία από το πρόγραμμα Buran Space κάθονται στο εσωτερικό του hangar ως «αρχαία κειμήλια» που έχουν ξεχαστεί και δεν έχουν εκτιμηθεί για χρόνια .

Όταν η εγκατάσταση λειτουργούσε στο παρελθόν, φιλοξενούσε εξαιρετικά εξελιγμένη τεχνολογία. Το κτίριο είχε πρόσβαση στο σύστημα ελέγχου της ατμοσφαιρικής πίεσης το οποίο συνέβαλε στη διατήρηση της σκόνης και των συντριμμιών έξω από τους απίστευτα πυκνούς τοίχους του.

Τώρα, δεκαετίες αργότερα, η φύση έχει παίξει δικαιολογημένα το δικό της ρόλο, καθώς τα συστήματα εγκαταστάσεων είναι εκτός σύνδεσης εδώ και δεκαετίες.

Δυστυχώς, τα δύο εναπομείναντα λεωφορεία καταστρέφονται κάθε μέρα όλο και περισσότερο, καθώς τα κεραμικά πλακίδια που καλύπτουν το διαστημικό σκάφος ξεφλουδίζουν και καταστρέφονται. Η σκόνη καλύπτει τα διαστημικά λεωφορεία μέχρι το σημείο όπου είναι δύσκολο να αναγνωριστεί ο μεγαλοπρεπής σκοπός τους.



Το ερώτημα είναι γιατί  δεν φροντίζονται τα διαστημικά λεωφορεία; 

Και γιατί πάνω απ' όλα, δεν είναι αυτά τα διαστημικά λεωφορεία σε ένα μουσείο ;


Τέλος πάντων, απολαύστε αυτές τις εικόνες  από τον Ralph Mirebs:

ΕΔΩ και εδώ



Επιμέλεια συντακτική ομάδα Ιωκή

Δημοσίευση σχολίου

Blogger