Ένα μέλος των Ειδικών Δυνάμεων Αντίδρασης (FES) βρίσκεται στο Σόγιανγκαντο του Ελ Σαλβαδόρ από τον Απρίλιο του 2016.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν την ελίτ των παραστρατιωτικών αστυνομικών στο Ελ Σαλβαδόρ, οι οποίοι κατηγορούνται για παράνομη εκτέλεση μελών διαφόρων συμμοριών.

Οι διαδοχικές αμερικανικές διοικήσεις έχουν δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για την επιβολή του νόμου και σε στρατιωτικούς του Σαλβαδόρ, με σκοπό να προωθήσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα Mano Dura ή Firm Hand, το οποίο ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2003, αλλά διπλασιάστηκε το 2014 για να αντιμετωπίσει το  πρόβλημα της συμμορίας.

Ωστόσο, η αστυνομία της χώρας θα κατηγορηθεί  τον επόμενο μήνα για «ένα πρότυπο συμπεριφοράς προσωπικού ασφαλείας που ισοδυναμεί με εξωδικαστικές εκτελέσεις». Συγκεκριμένα μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών έχει ζητήσει επίσης από τις δυνάμεις ασφαλείας του Σαλβαδόρ να σπάσουν έναν “κύκλο ατιμωρησία” που σπανίως τιμωρούνται οι δολοφονίες.

Μία αστυνομική μονάδα που σκότωσε 43 υποτιθέμενα μέλη συμμοριών κατά το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους έλαβε σημαντική χρηματοδότηση από την Αμερική, σύμφωνα με το CNN. Αρκετοί από αυτούς τους θανάτους έχουν ερευνηθεί ως δολοφονίες από την αστυνομία του Σαλβαδόρ.

Ενώ η μονάδα αυτή είναι γνωστή ως Ειδικές Δυνάμεις Αντίδρασης (FES) - διαλύθηκε νωρίτερα από αυτό το έτος, πολλά από τα στελέχη της εντάχθηκαν σε μια νέα δυναμική ελίτ  που σήμερα λαμβάνει χρηματοδότηση από την Αμερική.


Οι ακριβείς αποδέκτες και η φύση της χρηματοδότησης από την αμερικανική αστυνομία του Σαλβαδόρ καλύπτονται με μυστικότητα. 

Τα διαθέσιμα στο κοινό έγγραφα σπάνια καθορίζουν ποιες μονάδες επωφελούνται από τα συνολικά ποσά των 67,9 εκατομμυρίων δολαρίων που χορηγήθηκαν το 2016 και τα 72,7 εκατομμύρια δολάρια το 2017. Ωστόσο αναφέρουν ότι οι “εξεταζόμενες μονάδες” λαμβάνουν συμβουλές από το FBI και την DEA.

Συγκεκριμένα, δύο πηγές με γνώση του αμερικανικού προγράμματος αμαξοστοιχίας και εξοπλισμού, οι οποίοι δεν ήθελαν να εντοπιστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος. Εντούτοις δήλωσαν στο CNN ότι ο FES ήταν ο παραλήπτης της αμερικανικής βοήθειας. Μια πηγή αναφέρει λεπτομερώς το είδος του παρεχόμενου εξοπλισμού, το οποίο παρουσιάζεται σε έκθεση των ΗΠΑ στο Κογκρέσο, χωρίς να αναφέρει τον  παραλήπτη του.

Η αμερικανική βοήθεια προς το FES και τον διάδοχό του εκθέτει τους έντονους ηθικούς συμβιβασμούς που έχουν αναληφθεί στον αγώνα κατά ομάδων, όπως η MS-13, μια εγκληματική συμμορία του Σαλβαδόρ, που ξεκίνησε στο Λος Άντζελες τη δεκαετία του 1980, αλλά από τότε έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Αμερική και, έχει περίπου δεκάδες χιλιάδες των βασικών μελών της στο Ελ Σαλβαδόρ. Οι νεοσύλλεκτοι από την MS-13 έχουν περιγραφεί από την αμερικανική κυβέρνηση ως "διακρατική απειλή" και ως "ζώα" από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump.

Καθώς οι αξιωματικοί του FES πυροβολούσαν νεκρούς στους δρόμους, η αμερικανική κυβέρνηση έστελνε χρήματα και εξοπλισμό στον όμιλο, ενώ παράλληλα απελάζε χιλιάδες στρατιώτες από το MS-13 πίσω στο Ελ Σαλβαδόρ, σύμφωνα με την επικείμενη έκθεση του ΟΗΕ.




Όταν έρχεται αντιμέτωπος με τα αποδεικτικά στοιχεία που έλαβε το CNN, ένας εκπρόσωπος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ελ Σαλβαδόρ, αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι οι ΗΠΑ είχαν παράσχει βοήθεια στη μονάδα FES, αλλά δήλωσε ότι :

“ Η αμερικανική κυβέρνηση λαμβάνει εξαιρετικά σοβαρά τους ισχυρισμούς για εξωδικαστικές εκτελέσεις. Έχει εκφράσει σταθερά τις ανησυχίες της σχετικά με τους ισχυρισμούς για καταχρήσεις ασφαλείας, την ανάγκη λογοδοσίας και τον κρίσιμο ρόλο των δυνάμεων ασφαλείας που σέβονται τα δικαιώματα σε μια υγιή δημοκρατία” .

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι όλες οι αστυνομικές μονάδες του Σαλβαδόρ που έλαβαν βοήθεια από τις ΗΠΑ, υποβλήθηκαν σε σοβαρό έλεγχο και, πρέπει να επιδείξουν «θεμελιώδη δέσμευση για αποτελεσματικούς αστυνομικούς μηχανισμούς και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ή διαφορετικά να σταματήσουν οι παρεμβάσεις. 

Η αμερικανική πρεσβεία δεν θα έλεγε ποτέ αν το FES έλαβε τέτοιου είδους βοήθεια.

Η κουλτούρα της ανομίας στο Ελ Σαλβαδόρ έχει επίσης εκτεθεί σε μια σειρά από συνομιλίες του WhatsApp, κατά τις οποίες οι αξιωματικοί συζητούν για τακτικές σχετικά με την απόκρυψη εξωδικαστικών εκτελέσεων και σε ποια μέλη συμμοριών πρέπει να στοχεύουν.

Τα μηνύματα, που ελήφθησαν από το CNN, απεστάλησαν τον Μάιο του 2017 και, διαδόθηκαν για πρώτη φορά στο τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Factum από έναν πληροφοριοδότη της αστυνομίας που μετατράπηκε σε whistleblower, όπου συμπεριλήφθηκε στις ομαδικές συνομιλίες.

Η αστυνομία του Σαλβαδόρ δεν αμφισβήτησε την αυθεντικότητα των μηνυμάτων όταν ρωτήθηκε από το CNN.


* επιμέλεια: συντακτική ομάδα Ιωκή

Δημοσίευση σχολίου

Blogger