Οι επιστήμονες του MIT έχουν αναπτύξει ένα σύστημα όρασης ακτίνων Χ με τεχνητή νοημοσύνη (AI) που μπορεί να ανιχνεύσει τις στάσεις και τις κινήσεις των ανθρώπων από την άλλη πλευρά ενός συμπαγούς τοίχου. 


Ένα έξυπνο Ασύρματο σύστημα μέσω της Επιστήμης των Υπολογιστών και της Τεχνητής Νοημοσύνης, χωρίς κάμερες και, χρησιμοποιώντας μόνο τις ασύρματες αντανακλάσεις που αναπηδούν από τα σώματα των ανθρώπων, είναι ικανό να παρακολουθεί τις ασθένειες και να βοηθήσει τους ηλικιωμένους 






Το όραμα των ακτίνων Χ φαινόταν από πολύ καιρό σαν μια φανταστική sci-fi φαντασία, αλλά κατά την τελευταία δεκαετία μια ομάδα με επικεφαλής την καθηγήτρια Dina Katabi από το Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) του MIT μας έφερε συνεχώς πιο κοντά στην υλοποίηση αυτής της ιδέας.

Το τελευταίο τους έργο, με την λεγόμενη τεχνολογία: « RF-Pose », που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να καταγράψει με  τις ασύρματες συσκευές  τις στάσεις και την κίνηση των ανθρώπων, ακόμη και από την άλλη πλευρά ενός τοίχου.

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν ένα ειδικό δίκτυο για να αναλύουν τα ραδιοσήματα που αναπηδούν από τα σώματα των ανθρώπων και στη συνέχεια να δημιουργήσουν μια δυναμική φιγούρα που περπατάει, σταματάει, κάθεται και κινεί τα άκρα της καθώς το άτομο εκτελεί αυτές τις ενέργειες.





Η ομάδα ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία : RF-Pose θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση ασθενειών, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) και η μυϊκή δυστροφία, παρέχοντας καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης της νόσου και επιτρέποντας στους γιατρούς να προσαρμόζουν ανάλογα τα φάρμακα. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να ζουν πιο ανεξάρτητα, παρέχοντας ταυτόχρονα την πρόσθετη ασφάλεια παρακολούθησης για πτώσεις, τραυματισμούς και αλλαγές στα πρότυπα δραστηριότητας. 

Η ομάδα αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με γιατρούς για να διερευνήσει τις εφαρμογές της RF-Pose στην υγειονομική περίθαλψη.

Όλα τα δεδομένα που συλλέγει η ομάδα έχουν τη συγκατάθεση των χρηστών και διατηρούνται ανώνυμα και κρυπτογραφημένα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών. 






Σε ένα άρθρο που έγραψε η επικεφαλής   Dina Katabi  αναλύεται διεξοδικά την εν λόγω τεχνογνωσία, δείτε εδώ: 
http://openaccess.thecvf.com/content_cvpr_2018/CameraReady/2406.pdf





Επιμέλεια: Συντακτκή ομάδα Ιωκή

Δημοσίευση σχολίου

Blogger