Ο Επιπυραγός Ιωάννης Κολοβός και ο Πυρονόμος Μιχαήλ Βάσιλας ήταν δύο από τους εκατοντάδες πυροσβέστες που έδωσαν την ψυχή τους στη μάχη με τις φλόγες στο Μάτι.

Οι περιγραφές των ανδρών της ΕΜΑΚ γι αυτό που αντιμετώπισαν στον τόπο της τραγωδίας είναι ανατριχιαστικές.

«Θα ήθελα να εκφράσω και για μένα και εκ μέρους όλων των πυροσβεστών της ΕΜΑΚ, τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θανόντων και θα ήθελα να πω ότι τους νιώθουμε σα να είναι δικά μας μέλη της οικογένειας.

Πήραμε εντολή να ανταποκριθούμε για τους επιζώντες. Το κύριο μέλημά μας ήταν η διάσωση των εγκλωβισμένων στις παραλίες και στον ιστό στο Μάτι», είπε ξεκινώντας ο Ιωάννης Κολοβός, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ.

Από την πλευρά του ο Μιχαήλ Βάσιλας είπε: «Ήταν ένα τραγικό συμβάν. Το ζήσαμε μαζί τους. Γίνανε πραγματικά οικογένειά μας. Ήμασταν οι πρώτοι που ανταποκριθήκαμε. Φτάνοντας στο συμβάν αντιμετωπίσαμε μια τραγική κατάσταση. Ανθρώπους τρομαγμένους, φοβισμένους. Να ψάχνουν ένα σωσίβιο βοηθείας. Οδηγήσαμε ανθρώπους σε ασφαλή σημεία. Για μας αυτό ήταν η παραλία. Ήταν το μόνο ασφαλές σημείο.

Το μέτωπο ήταν τεράστιο, ασφυκτική ατμόσφαιρα. Μπορούσε κάποιος πολύ εύκολα να πάθει αναπνευστικό καυστικό οίδημα. Οι θερμοκρασίες… δεν το έχουμε ξαναδεί. Είδαμε αμάξια που λιώσανε, βρήκαμε το μέταλλο σε μορφή υγρού. Ήταν ασύλληπτες οι θερμοκρασίες. Δεν το ‘χουμε ξαναδεί αυτό το πράγμα» λέει ο Πυρονόμος, αν και μετρά 12 χρόνια στην Υπηρεσία. «Έχουμε δει αμέτρητα συμβάντα, αλλά αυτό το πράγμα ελπίζω, εύχομαι να μην το ζήσουμε ποτέ», συνεχίζει.

Πρωτόγνωρο αυτό που είδαμε στο χωράφι με τους 26 νεκρούς

Ο Επιπυραγός Ιωάννης Κολοβός, στην συνέχεια ρωτήθηκε πότε βρέθηκαν οι πρώτοι νεκροί: «Επί τη αφίξει. Κατ΄ εκτίμηση, τις πρώτες 3-4 ώρες έγινε διψήφιο νούμερο. Εμείς σαν διασώστες γνωρίζαμε… Δώσαμε τις πρώτες βοήθειες, εκκενώσαμε τον χώρο σε ασφαλείς περιοχές και παράλληλα τρέξανε επιχειρήσεις διάσωσης από κλήσεις και πληροφορίες». Ο Πυρονόμος Μιχαήλ Βάσιλας, περιέγραψε τότε την πιο συγκλονιστική στιγμή: «Η κάθε εικόνα ήταν διαφορετική. Αλλά σίγουρα το οικόπεδο με τα 25 άτομα, αγκαλιασμένα μεταξύ τους, ήταν κάτι συγκλονιστικό για μας. Κάτι το πρωτόγνωρο για μας, παρόλο που έχουμε αντιμετωπίσει τεράστιες μαζικές καταστροφές. Στο HELIOS, σε σεισμούς, στην Μάνδρα με τους 24 νεκρούς συναδέλφους μας… Αυτό ήταν κάτι το πρωτόγνωρο»…

Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες των ανδρών της ΕΜΑΚ από το τοπίο φρίκης που αντίκρισαν στο Μάτι:






πηγή: crashonline.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger