Αν βρεθείτε σε κάποιο πάρκο της Γερμανίας ή ακόμη και στον δρόμο, και σας κυνηγάνε οι μέλισσες ή μια σφήκα, σκεφτείτε το πολύ σοβαρά πριν κάνετε την κίνηση και τις σκοτώσετε.

Γιατί; Γιατί πολύ απλά ίσως θα πρέπει να το πληρώσετε πολύ ακριβά.

Αλλεργική αντίδραση στο ...πορτοφόλι του ενδέχεται πάντως να υποστεί, όποιος θέλει να απαλλαγεί από τις ενοχλητικές σφήκες του καλοκαιριού. Στη Γερμανία πολλά είδη σφήκας αποτελούν "σπάνια και προστατετόμενα είδη υπό εξαφάνιση" και η εξολόθρευσή τους τιμωρείται με ελάχιστο πρόστιμο 5.000 ευρώ. Το κομμάτι, εννοείται.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, αν μάλιστα, στην προσπάθειά να υπερασπίσετε τη λεμονάδα σας απέναντι σε επιβουλές, πετύχετε το ιδιαίτερα σπάνιο είδος Bembix Rostrata, ο λογαριασμός εκτοξεύεται στις 65.000 ευρώ. Αυτά προβλέπει η νομοθεσία. Η συμβουλή των ειδικών: παραμένουμε ψύχραιμοι και περιμένουμε την αποχώρηση της σφήκας. Δύσκολο, αλλά πολύ πιο οικονομικό από 5.000 ευρώ.

Το euronews επικοινώνησε με τον Γερμανό δικηγόρο, Andreas Ackenheil, που μας εξήγησε ότι όντως υπάρχει αυτός ο νόμος εδώ και αρκετά χρόνια και μάλιστα από το 1976. Και δεν περιλαμβάνει μόνο τις σφήκες ή τις μέλισσες αλλά και αρκετούς άλλους ζωντανούς οργανισμούς, όπως είναι και τα κουνούπια.

Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει ακούσει για καμία τέτοια υπόθεση που να έχει φτάσει στα δικαστήρια. Όπως μας εξήγησε τα ποσά στα πρόστιμα διαφέρουν από κρατίδιο σε κρατίδιο της Γερμανίας, και τα υψηλά ποσά που μπορούν να επιβληθούν είναι μόνο για το αν σκοτώσουμε πολύ σπάνια είδη. Και πάλι όμως δεν είναι εύκολο για κάποιον να αποδείξει ότι όντως σκοτώσαμε μια σφήκα.





Επίσης ανέφερε: «ότι αρκετές φορές οι άνθρωποι έχουν άγνοια για το αν ειναι επικίνδυνα για αυτούς αυτά τα έντομα. Για παράδειγμα από τις δεκάδες είδη σφήκας που υπάρχουν στην Γερμανία μόνο δύο είναι επικίνδυνα για την ζωή του ανθρώπου. Όμως φυσικά δεν είναι ευκόλο για κάποιον να τα αναγνωρίσει. Υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν αλεργίες και για αυτούς είναι αυξημένος ο κίνδυνος,, για αυτό και πρέπει να υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις», τόνισε.

Ωστόσο, όπως τόνισε είναι λίγο δύσκολο να εφαρμοστούν τελικά αυτά τα πρόστιμα και ο συγκεκριμένος νόμος, όχι γιατί δεν είμαστε νομοταγείς αλλά θεωρητικά είναι ένας...δύσκολος νόμος!

ΠΗΓΗ: euronews.com

Δημοσίευση σχολίου

Blogger