Τα μικρά μαύρα αρωματικά σποράκια που πολλοί γνωρίζουν ως μαυροκούκκι ή μαυροσούσαμο (αν και δεν πρόκειται για σουσάμι) εκτός από γεύση χαρίζουν και υγεία καθώς είναι ευεργετικά για τον οργανισμό....
Οι μικροί τριγωνικοί μαύροι σπόροι είναι ελαφρά αρωματικοί και με ήπια πικρή και πιπεράτη γεύση, ενώ χρησιμοποιούνται για να προσδώσουν άρωμα σε τσουρέκια, ψωμιά, ζύμες και κουλούρια, αλλά και σε σαλάτες ή σε φαγητό. Ιδού οι λόγοι που αξίζει να το εντάξετε στη διατροφή σας:

Είναι θεραπευτικό. Παραδοσιακά οι σπόροι και το έλαιο του φυτού έχουν χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία πολλών ασθενειών. Επίσης, θεωρείται ότι ανοίγουν την όρεξη, διευκολύνουν την πέψη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Περιέχει πολύτιμα συστατικά, όπως θυμοϋδροκινόνη, καρβακρόλη και θυμόλη, που έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση, διάφορες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κορεσμένα λιπαρά, όπως παλμιτικό και στεατικό οξύ και μας εφοδιάζει και με φυτοστερόλες, όπως σιτοστερόλη και στιγμαστερόλη, που είναι γνωστές για τη συμβολή τους στη μείωση της χοληστερίνης.

Έχει αντιμικροβιακή δράση. Επιστημονικά στοιχεία έχουν δείξει ότι η Nigella sativa, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του, μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη του μικροοργανισμού Staphylococcus aureus, ιδιότητα που αποδίδεται ως επί το πλείστον στη θυμοκινόνη και τη μελανίνη που περιέχει.

Καταπολεμά τους μύκητες, όπως π.χ. τον Candida albicans.
Ρυθμίζει το σάκχαρο, μέσω της αντιοξειδωτικής δράσης του.

Έχει αντιφλεγμονώδη και αντιαλλεργική δράση, καθώς διαπιστώθηκε ότι το έλαιό του είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση αλλεργικών συμπτωμάτων, όπως η ρινική συμφόρηση, η φαγούρα, η καταρροή και το φτέρνισμα.
Είναι σύμμαχος κατά του καρκίνου. Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί ως επί το πλείστον στο εργαστήριο (in vitro) έχουν αναδείξει την αντικαρκινική δράση της θυμοκινόνης.

Είναι φίλος του πεπτικού. Σε ορισμένες μελέτες, η αποτελεσματικότητα της θυμοκινόνης θεωρήθηκε σχεδόν συγκρίσιμη με το βασικό φάρμακο που χορηγείται σε περιπτώσεις υπερέκκρισης γαστρικών υγρών, την ομεπραζόλη.

Έχει αγχολυτικές ιδιότητες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εκχυλίσματα του Nigella sativa μπορούν να επηρεάσουν παραμέτρους του κεντρικού νευρικού συστήματος. Μελέτες σε ποντίκια έδειξαν ότι η μακροχρόνια χορήγησή του αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο και βελτιώνει τη μνήμη και την ικανότητα εκμάθησης, ενώ επιπλέον λειτουργεί και ως αγχολυτικό.


Πηγή: Vita.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger