Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στον τουρκικό λαό του είπε "να μην έχουν καμία ανησυχία" από την πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες κατέρριψε ιστορικά χαμηλά ρεκόρ προφανώς με αμερικανικό δάκτυλο καθώς ο Θεός (Αλάχ) είναι μαζί τους.

Οι σχέσεις των δύο συμμαχικών χωρών στο ΝΑΤΟ περνούν κρίση με αφορμή την κράτηση στην Τουρκία του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον με κατηγορίες για τρομοκρατία, γεγονός που οδήγησε μάλιστα στην επιβολή κυρώσεων από την αμερικανική πλευρά εις βάρος δύο εκ των υπουργών του Ερντογάν και σε αντίστοιχη κίνηση από την Άγκυρα κατά των δύο αντίστοιχου αξιώματως Αμερικανών υπουργών.

Το ζήτημα του πάστορα είναι ύψιστης σημασίας για τον Πρεσβυτεριανό Ντόναλντ Τραμπ καθώς η μάζα των περιβόητων «born agian Christians» (ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται ηθοποιοί, παλαιστές, μποξέρ, αθλητές, τραγουδιστές) και αποτελείται από 50.000.000 ανθρώπους, είναι και η βάση της εκλογικής δύναμης του Αμερικανού προέδρου.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ρήξη μετάξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον προήλθε από αυτό το γεγονός και όχι τελικά από τους S-400.

Όμως το τονίζουμε, οι Αμερικανοί ελπίζουν πως αυτό το ζήτημα θα λυθεί, διότι ΔΕΝ θέλουν να ανησυχούν για τα Στενά και που αυτά θα καταλήξουν.

Νωρίς σήμερα Παρασκευή η ισοτιμία τουρκικής λίρας-δολαρίου κατέγραφε πτώση μεγαλύτερη του 10%, με την ισοτιμία της έναντι του δολαρίου να πέφτει στο ιστορικό χαμηλό των 6,4915 λιρών μετά την επιστροφή μιας τουρκικής αντιπροσωπείας από συνομιλίες που είχε στην Ουάσινγκτον χθες Πέμπτη χωρίς να προκύψει κάποια λύση για τη συνεχιζόμενη κρίση.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας αργά χθες το βράδυ ο Ερντογάν επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας ότι υπάρχει μια εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας. "Υπάρχουν διάφορες εκστρατείες σε εξέλιξη. Μην δίνετε σημασία", είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

"Μην ξεχνάτε, αν έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας, τον Θεό μας. Εργαζόμαστε σκληρά. Δείτε πώς είμαστε πριν από 16 χρόνια και δείτε μας σήμερα", πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να μετατρέψουν το σκληρό νόμισμα και τον χρυσό σε λίρες ώστε να ενισχύσουν την τουρκική λίρα που πέφτει συνεχώς.

Όμως θα πρέπει να προσθέσουμε εδώ ότι η φθηνή τουρκική λίρα έχει κάνει την Τουρκία να «βουλιάζει» από τουρίστες και έχουν αυξηθεί οι τουρκικές εξαγωγές.

Μάλιστα λίγοι το ξέρουν αλλά το 7% του χάλυβα που εισάγεται στις ΗΠΑ προέρχεται από... την Τουρκία και όχι μόνο αυτό αλλά ο τουρκικός χάλυβας ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ από τους δασμούς του Ν.Τραμπ.

Συνεπώς από την πτώση στην λίρα η Τουρκία κάπου χάνει και κάπου κερδίζει το ζήτημα είναι στο ισοζύγιο, άλλωστε και οι Ιταλοί όταν είχαν κάποτε την λιρέτα την χρησιμοποιούσαν και ως «όπλο», την υποτιμούσαν μόνοι τους εν μια νυκτί μέχρι και 7% (το έκαναν την δεκαετία του '90) για να ξεπουλήσουν όλα τα Fiat.

Αν οι ΗΠΑ θέλουν να όντως να πληγώσουν την Τουρκία, ας βάλουν δασμούς στον τουρκικό χάλυβα, το θέλουν; Ή τα Στενά κοστίζουν πολύ περισσότερο;


πηγή: pronews.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger