Υστερία επικρατεί στην Τουρκία από χτες με κυριολεκτικό καταιγισμό δημοσιευμάτων για το μέλλον των τουρκικών F-35. Τουρκικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν πως υπάρχει εμπλοκή του Ισραήλ που ζητά να αναλάβει τον κατασκευαστικό ρόλο που είχαν οι τουρκικές εταιρείες και να αποβληθεί η Αγκυρα οριστικά από το πρόγραμμα.


«Το Ισραήλ δέχτηκε, είναι έτοιμες 3 ισραηλινές αμυντικές εταιρείες” λένε οι Τούρκοι

Ουσιαστικά ΗΠΑ-Ισραήλ ετοιμάζονται να πετάξουν εκτός δυτικών δομών ασφαλείας την Τουρκία με ότι αυτό συνεπάγεται για Ελλάδα-Κύπρο…

«Ενα τμήμα θα μπορούσε να κατασκευαστεί και στην Ελλάδα” λένε ισραηλινές πηγές δείχνοντας την ΕΑΒ.

Χτες, ο εκπρόσωπος του Ρ.Τ.Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ουσιαστικά επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες καθώς τόνισε πως:


«Η Τουρκία θα ασκήσει τα δικαιώματά της αν οι ΗΠΑ δεν παραδώσουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Άγκυρα”

«Θα προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο για να πάρουμε πίσω τα λεφτά μας” .

” Η Τουρκία δεν είναι μόνο πελάτης των F-35 αλλά και συνεργάτης-κατασκευαστής. Εχουν πληρωθεί, πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους. Αν η ιστορία φτάσει σε αυτό το σημείο, θα προσφύγουμε στα διεθνή όργανα. Είναι αδιανόητο να αποποιηθούν τα νομικά δικαιώματα”.

Και μόνο αυτή η επίσημη αναφορά του εκπροσώπου του Ρ.Τ.Ερντογάν αρκεί για να αντιληφτεί κανείς προς τα που οδηγούνται τα πράγματα και τι ανατροπές έρχονται.

Υπάρχουν ήδη πληροφορίες που όμως δεν επιβεβαιώνονται επίσημα που αναφέρουν πως οι ΗΠΑ θέτουν σε κατάσταση μακράς αποθήκευσης τα δύο τουρκικά F-35Α σε ειδικό χώρο στην αεροπορική βάση Luke, η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων και μηχανικών λαμβάνει τέλος και οι τελευταίοι επιστρέφουν στην Τουρκία.

Εννοούσε κάτι τέτοιο χτες ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μ.Πενς;

Ολες αυτές οι πληροφορίες, οι κινήσεις και η εμπλοκή του Ισραήλ που δεν επιθυμεί με τίποτα να δει τουρκικά F-35 οδήγησαν σε καταιγισμό δημοσιευμάτων στην Τουρκία.



Συνολικά στην κατασκευή του F-35 συμμετέχουν 10 τουρκικές εταιρείες. Αυτές είναι οι Alp Aviation, Aselsan, η Ayesas, η Fokker Elmo, η Havelsan, η Kale Aerospace, η MiKES, η ROKETSAN, Tubitak-SAGE, η Turkish Aerospace Industries (TAI).

Φαινομενικά, η αντικατάσταση των τουρκικών εταιρειών είναι δύσκολη και θα καθυστερήσει την αλυσίδα παραγωγής του μαχητικού.

Και εδώ έρχεται η χτεσινή Ισραηλινή δήλωση που προκάλεσε την υστερία στους Τούρκους:

«Μπορούμε να καλύψουμε το τουρκικό κατασκευαστικό έργο. Τρεις αμυντικές εταιρείες του Ισραήλ είναι έτοιμες μεταξύ των οποίων και η ΙΑΙ” ανέφερε το Ισραήλ.

Είναι βέβαιο πως η Τουρκία με Ερντογάν δεν παίρνει F-35. Τα εναλλακτικά πλάνα ξεκίνησαν ήδη, και αργά ή γρήγορα, το Κογκρέσο θα προχωρήσει στην εκδίωξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας από το κατασκευαστικό πρόγραμμα των F-35.

Εδώ οι Τούρκοι θέτουν ως εμπόδιο την αποζημίωση που θα ζητήσουν η οποία ανέρχεται σε κάτι δισ δολ ενώ όπως ισχυρίζονται, οι τουρκικές εταιρείες είναι οι μοναδικοί κατασκευαστές δύο πολύ σημαντικών συστημάτων:

Το τμήμα του ηλεκτροοπτικού συστήματος σκόπευσης του αεροσκάφους (Electro Optical Targeting System), την μονάδα εξ αποστάσεως διασύνδεσης των πυραύλων και την πανοραμική οθόνη του πιλοτηρίου.

«Ο Τραμπ θα πληρώσει βαρύ κόστος” λένε οι Τούρκοι

Αμερικανικό think tank και ο ειδικός Jonathan Schanze επισημαίνει ότι το κόστος ανέρχεται σε 12 δισ δολ για τις ΗΠΑ και το θέμα της αντικατάστασης των δύο υποκατασκευαστικών έργων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας για να καταλήξει:

«Πείτε μου πως έχετε εναλλακτικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης”!

«Οποιος παρατηρούσε την τουρκική εξωτερική πολιτική, θα είχε προβλέψει την επερχόμενη κρίση”.

«Ελπίζω οι στρατιωτικοί μας να έχουν προετοιμαστεί”.


pentapostagma

Δημοσίευση σχολίου

Blogger