Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των Ελλήνων για το χτεσινό περιστατικό με τους Τούρκους που μόνο ψαράδες δεν ήταν.

Τα αλιευτικά που όπως σημείωνε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ λίγο πριν, χρησιμοποιούνται από τους Τούρκους για υποκλοπή και παρακολούθηση προφανώς ήταν επανδρωμένα από άνδρες της ΜΙΤ και SAS/SAT. Κάτι πήγε στραβά, κάτι φοβήθηκαν και άνοιξαν πυρ.

Διάχυτη πάντως είναι η αίσθηση πως οι Τούρκοι ετοιμάζουν σοβαρό ένοπλο επεισόδιο, κάτι που το ανέφερε και ο Ελληνας ψαράς. Τι θα συνέβαινε αν χτες είχαμε τραυματία Έλληνα;

Όπως κατήγγειλαν οι αλιείς μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, οι Τούρκοι που βρίσκονταν στην περιοχή, πυροβόλησαν προς το μέρος τους, τονίζοντας, μάλιστα, ότι οι πυροβολισμοί ήταν κατά ριπάς.

«Ακούσαμε 6 πυροβολισμούς. Οι δύο από αυτούς, ο τρίτος και ο τέταρτος ήταν κατά ριπάς, oι υπόλοιποι ήταν κατά βολή. Το όπλο δεν ήταν ούτε κυνηγετικό, ούτε περίστροφο», είπε στο δελτίο ειδήσεων του Alpha ο ψαράς Λευτέρης Γιαννούκας, που βρισκόταν στο ένα αλιευτικό.

«Πρώτη φορά έχει γίνει τέτοιο περιστατικό, να μας πυροβολούν οι Τούρκοι. Φυσικά και φοβηθήκαμε, δεν το περιμέναμε», τόνισε με τη σειρά του και ο ψαράς Κώστας Τσίφτης.

Άμεση ήταν η αντίδραση του λιμενικού, αλλά όταν έφτασε εκεί, τα τουρκικά αλιευτικά ήδη είχαν ξεκινήσει να κινούνται προς τα διεθνή ύδατα.

«Γύρω στις 8:30 είδαμε δύο τουρκικά να πηγαίνουν στα εργαλεία τα δικά μας. Ενημέρωσα τον πρόεδρο των ψαράδων και πήρα το λιμεναρχείο που μου είπε «στέλνω πλωτό”. Εγώ κατευθύνθηκα προς τα εργαλεία τα δικά μου. Εκεί έπεσαν οι πυροβολισμοί. Ήταν συνολικά έξι. Δεν ήταν ευθεία βολή αλλά πυροβολισμοί έπεσαν. Οι δύο ήταν «μπαμ-μπαμ” και οι τέσσερις κατά ρυπάς» περιέγραψε ο Κώστας Τσίφτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι η πρώτη χρονιά που τα τουρκικά αλιευτικά έρχονται τόσο απειλητικά στις ελληνικές ακτές».

Όπως είπε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 από τις 15 Ιουλίου βγαίνουν «γύρω στα 30 σκάφη καθημερινά».

Κατά την εκτίμησή του οι Τούρκοι «θέλουν να δημιουργήσουν επεισόδιο» ενώ στην ερώτηση για το αν φοβάται τι θα συμβεί από εδώ και πέρα, ο ίδιος απαντά: «εγώ τι να φοβηθώ; ό,τι είναι να γίνει ας γίνει. Ας με βουλιάξουν, για να προστατεύσω τα εργαλεία μου θα κάνω τα πάντα».
Κορυφώνεται η τουρκική κατασκοπευτική δραστηριότητα: Την Κυριακή στα ελληνικά χωρικά ύδατα υπήρχαν 10 τουρκικές μηχανότρατες

«Οι Τούρκοι τώρα πια έχουν αποθρασυνθεί. Είναι σαν να θεωρούν κεκτημένο δικαίωμα το να ψαρεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα». Με τις λέξεις αυτές περιέγραψε στο ΘΕΜΑ 104,6 η διευθύντρια ερευνών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος Αναστασία Μήλιου.

«Την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια μηχανότρατα. Χθες είχαμε 10 μηχανότρατες από το Αγαθονήσι μέχρι και τη Λέρο» πρόσθεσε η κυρία Μήλιου σημειώνοντας ότι τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη «φτάνουν μέχρι και τα 100 μέτρα από τα νησιά».

Περιγράφοντας την κατάσταση στην περιοχή η διευθύντρια ερευνών του «Αρχιπέλαγος» είπε ότι «σε παλαιότερες καταστάσεις οι Τούρκοι μόλις έβλεπαν τον κίνδυνο έφευγαν. Την περασμένη εβδομάδα έβριζαν, απειλούσαν και θεωρούσαν δεδομένο ότι δεν θα τους σταματήσει κανένας».

Σύμφωνα με την κυρία Μήλιου «το καθένα από αυτά τα αλιευτιακά ψαρεύει 1-3 τόνους το 24ωρο. Αλιεύουν και πωλούν ψάρια με τα οποία θα θέλαμε να ενισχύσουμε το απόθεμα.

Ερωτηθείσα για την αντίδραση του λιμενικού η ίδια παρατήρησε ότι «το θέμα είναι τι εντολές έχει το λιμενικό. Έχει εντολές να οδηγήσει το πλοίο στο λιμάνι ή απλά κάνει συστάσεις με μια σβούρα γύρω από τη μηχανότρατα; Πιστεύω ότι υπάρχει πολιτική εντολή πίσω από αυτό (σ.σ. να κάνουν μόνο συστάσεις). Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει διαδικασία σύλληψης». «Τα σκάφη αυτά θα έπρεπε να οδηγούνται στο λιμάνι» κατέληξε η κυρία Μήλιου.

Δείτε Βίντεο με τις μαρτυρίες

pentapostagma.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger