Η Ρωσία ξεκίνησε την παραγωγή του δεύτερου ντιζελοκίνητου / ηλεκτροκίνητου υποβρυχίου “Project 677” κατηγορίας Lada , το οποίο ονομάστηκε Kronshtadt.

Το υποβρύχιο, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή στα ναυπηγεία της Αγίας Πετρούπολης διαθέτει ένα σημαντικά αναβαθμισμένο σχέδιο σε σχέση με το πρώτο υποβρύχιο της κατηγορίας του, το Saint Petersburg. Αν το επανασχεδιασμένο Project 677 αποδειχθεί επιτυχές, η κατηγορία Lada θα αντικαταστήσει τα υποβρύχια κατηγορίας Kilo που επιχειρούν από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, ως τη ραχοκοκαλιά της συμβατικής υποβρύχιας ικανότητας της Ρωσίας και θα ανοίξει την πόρτα για περαιτέρω εξαγωγές στο μέλλον.

Ο Διευθύνων σύμβουλος των ναυπηγείων, Αλεξάντερ Μπουζάκοφ στην τελετή έναρξης δήλωσε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS πως η σημασία αυτού του γεγονότος είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, καθώς, το υποβρύχιο άρχισε να κατασκευάζεται το 2005.

Έχουν υπάρξει κάποιες παύσεις στις κατασκευαστικές εργασίες λόγω της χρηματοδότησης. .Ωστόσο αυτή η χρονική καθυστέρηση στις κατασκευαστικές εργασίες επέτρεψε την αξιοποίηση της εμπειρίας που αποκτήθηκε στην κατασκευή και λειτουργία του υποβρυχίου Saint Petersburg.

Με όλες τις παραμέτρους αυτό το υποβρύχιο ξεπερνάει τον προκάτοχό του, το υποβρύχιο Project 636, ενώ προσέθεσε με βεβαιότητα ότι το μέλλον της συμβατικής υποβρύχιας δύναμης του ρωσικού ναυτικού πρέπει να βασιστεί στο Project 677.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι το νέο υποβρύχιο αποτελεί ένα από τα κυριότερα σημεία του τρέχοντος προγράμματος κρατικού εξοπλισμού της Ρωσίας για το 2027, κατά τη διάρκεια συνάντησης της Στρατιωτικής-Βιομηχανικής Επιτροπής του Κρεμλίνου στις 19 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα αυτό λαμβάνει υπόψη τις τρέχουσες παγκόσμιες τάσεις όσον αφορά την ανάπτυξη εξοπλισμού όπλων και εξοπλισμού μάχης και την εμπειρία που αποκτήθηκε από τη χρήση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και εξοπλισμών των Ρώσων στην Συρία, δήλωσε ο Πούτιν.


Ως αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος, οι δυνάμεις της Ρωσίας θα πρέπει να λαμβάνουν νέο εξοπλισμό, όπλα προηγμένης τεχνολογίας με τεχνικά χαρακτηριστικά που θα ξεπερνούν τα αντίστοιχα στο οπλοστάσιο των αντιπάλων τους. Αυτά περιλαμβάνουν το σύστημα πυραύλων Sarmat, το μαχητικό πέμπτης γενιάς Su-57, τα ενισχυμένα άρματα μάχης που είναι βασισμένα στην πλατφόρμα μάχης Armata, καθώς επίσης το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-500 και σαφώς το υποβρύχιο Project 677.

Ενώ ο Πούτιν επαίνεσε το πρόγραμμα της κατηγορίας Lada, το πρόγραμμα Project 677 δεν έδωσε στη Ρωσία ένα σκάφος με σύστημα AIP, δηλαδή σύστημα πρόωσης που έχει τη δυνατότητα λειτουργίας απουσία ατμοσφαιρικού αέρα.

Ο ερευνητής του Κέντρου Ναυτικών Αναλύσεων, Michael Kofman, στο επιστημονικό περιοδικό US Naval Institute Proceedings, έγραψε πως τρία υποβρύχια της κατηγορίας Lada ξεκίνησαν, αλλά μετά από δυσκολίες με το σύστημα AIP ολοκληρώθηκε το 2010 μόνο ένα υποβρύχιο αυτής της κατηγορίας, το Saint Petersburg, με συμβατική ηλεκτροκίνητη πρόωση, το οποίο βρίσκεται στον Βόρειο Στόλο .

Τα άλλα δύο ημιτελή υποβρύχια της κατηγορίας αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2018 και 2019. Οι ελπίδες των Ρώσων για ένα υποβρύχιο με σύστημα AIP τώρα εναποτίθενται στην κατηγορία Kalina, ένα νέο σχέδιο που μπορεί να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο σύστημα, για το οποίο λίγα είναι γνωστά μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, οι Ρώσοι φαίνεται να έχουν αλλάξει πορεία και προχωρούν με την κατασκευή και άλλων υποβρυχίων κατηγορίας Lada. Ο Μπουζάκοφ σημείωσε ότι το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας αναμένεται να παραγγείλει το επόμενο έτος δύο επιπλέον υποβρύχια αυτής της κατηγορίας, με την προοπτική ότι σε αυτά θα ενσωματωθεί το πολυπόθητο σύστημα ΑIP που θα τα καταστήσει σε τεράστιο βαθμό πιο αποδοτικά, αποτελεσματικά και θανατηφόρα.

Δείτε βίντεο από την τελετή παράδοσης του νέου Ρώσικου υποβρυχίου Kronstadt :


Πηγή: onalert.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger