Πολλές χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο  σε μια ευρεία ποικιλία βιομηχανιών. Αυτά περιλαμβάνουν το τρυπάνι. Χρησιμοποιείται στη βιομηχανία, στη γεωργία, στη μηχανική, στην ιατρική, στην καθημερινή ζωή κλπ. 

Τι είναι ο βόρακας; 

Αυτό το ορυκτό, που ονομάζεται επίσης βορικό τρακένιο ή νάτριο, έχει μοναδικές ιδιότητες.

Γενικές πληροφορίες
Τι είναι λοιπόν ο βοράξ; Η ουσία αυτή κρυσταλλώνεται στο μονοσυμμετρικό σύστημα. Η εμφάνισή του μοιάζει με τις στήλες του augite. Μεταφράζεται από την περσική, το όνομά της σημαίνει "λευκό". Διαφανής βόρακας, η χρήση του οποίου είναι δυνατή μετά από προσεκτική επεξεργασία των κρυστάλλων, είναι σχεδόν άχρωμο ή ελαφρώς γκριζωπό. Χαρακτηρίζεται από μια λιπαρή λάμψη και μια γλυκιά-αλκαλική γεύση. Η ουσία είναι διαλυτή στο νερό. Γι 'αυτό, κατά κανόνα, παίρνουμε 14 μέρη νερού για ένα μέρος του τσινκάλ. Το σημείο τήξεως του υπό εξέταση ορυκτού είναι 60,8 ° C. Όταν λιώνει με ένα φυσητήρα, η φωτιά γίνεται κιτρινωπό χρώμα και η ίδια η ουσία μετατρέπεται σε άχρωμο γυαλί.

Χημική σύνθεση του βόρακα
Ας δούμε τι είναι ο βόρακας από την άποψη της χημείας. Τύπος της ουσίας: Na2Β4Ο7. Τις περισσότερες φορές υπάρχει ως Na2Β4Ο7• 10Η2Ο, που αντιστοιχεί σε 16% νάτριο, 37% οξύβορικό και 47% νερό. Ο βόρακας είναι μια πρώτη ύλη για να ληφθούν οι ενώσεις που περιέχονται σε αυτό. Η ποιότητα της ουσίας ελέγχεται από το GOST 8429-77. Πωλείται τετραβορικό νάτριο (βόρακας) ως λευκή κρυσταλλική σκόνη, η ποιότητα της οποίας εξαρτάται από διάφορα χημικά στοιχεία και τον βαθμό καθαρισμού. Το προϊόν αποτελείται από δύο εμπορικά σήματα: Α (το κλάσμα μάζας του βόρακα δεν είναι μικρότερο από 99,5%) και το Β (94%). Επίσης σε αυτό υπάρχουν ανθρακικά, θειικά, μόλυβδο και αρσενικό.

Εξόρυξη και παραγωγή βόρακα
Το τετραβορικό νάτριο (βόρακας)
Αυτή η ουσία συνήθως εξορύσσεται στο φυσικό περιβάλλονσυνθήκες. Τι είναι ο βόρακας με την ευρύτερη έννοια της λέξης; Αυτό το ορυκτό αναφέρεται στην κλάση των βορικών. Πρόκειται για χημικό ίζημα συρρικνούμενων λιμνών αλατιού. Στην Ευρώπη, αυτή η ουσία εμφανίστηκε για πρώτη φορά αφού βρέθηκε στις λίμνες του Θιβέτ. Είναι εκεί από εκεί που λαμβάνει χώρα το άλλο του όνομα, τικλίνγκ. Κάποιες καφέ Καλιφορνέζικες ρηχές λίμνες είναι πλούσιες σε καφέ, όπου εξορύσσονται αρκετά μεγάλα κρύσταλλα. Στην πώληση μπορείτε να βρείτε τεχνικό και τρόφιμο τετραβορικό νάτριο.

Το 1748 Ο βόρακας από βορικό οξύ και σόδα ελήφθη για πρώτη φορά από τον γάλλο χημικό Enuvil. Και στην εποχή μας, ορισμένες επιχειρήσεις ασχολούνται με την παραγωγή τεχνητού τετραβορικού νατριούχου δεκαϋδρίτη. Ο βόρακας μπορεί να ληφθεί με το χέρι με εξουδετέρωση του οξέος με βορικό ανθρακικό νάτριο, με περαιτέρω εξάτμιση αυτού του μίγματος και διήθηση. Αυτή η διαδικασία βασίζεται σε μια τέτοια χημική αντίδραση: Na2C03 + 4Η3IN3 = 6Η2O + CO2 + Na2Β407. Στη δεξαμενή προετοιμάστε ένα διάλυμα σόδα και θερμαίνετε τομέχρι 95-100 ˚С, ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια βόριο οξύ χύνεται εκεί έξω. Το διάλυμα δεν αφρίζεται, προστίθεται σε μικρές ποσότητες. Η αναλογία μεταξύ των συστατικών θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε το διάλυμα να περιέχει 16-20% Na2Β407 και 0,5-1,0% Να2C03. Το μίγμα βράζεται για 30 λεπτά, διηθείται και ψύχεταιαποκτώντας κρυστάλλους. Το τεχνητό χημικό ορυκτό διαφέρει από τους φυσικούς ρομβοεδρικούς κρυστάλλους και περιέχει λιγότερο νερό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τεχνικούς και ιατρικούς σκοπούς.

Bura: βιομηχανικές εφαρμογές

Η τεχνική εφαρμογή αυτής της ουσίας είναι αρκετάδιάφορους τρόπους. Το τρυπάνι είναι ένα συστατικό των ροών για τη συγκόλληση μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων των πολύτιμων μετάλλων. Ως μέρος της επιβάρυνσης χρησιμοποιείται στην παραγωγή γυαλιού, σμάλτων, λαζάνια, καθώς αποτελεί απαραίτητη πηγή οξειδίου του βορίου. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή αντισηπτικών, εντομοκτόνων και συντηρητικών κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας πρώτων υλών μαυρίσματος. Το Bura είναι απαραίτητο για την παραγωγή ηλεκτρολυτών στη μεταλλουργία.

Το Tinkal είναι το αρχικό υλικό στην κατασκευή τουυπερβορικό νάτριο, το οποίο είναι το κύριο συστατικό λεύκανσης που περιέχει οξυγόνο σε συνθετικές απορρυπαντικές σκόνες. Για να βελτιωθούν οι ιδιότητες καθαρισμού και να διατηρηθεί το απαραίτητο ιξώδες, η οξύτητα, που δίνει τη δυνατότητα σχηματισμού γαλακτωμάτων, το τετραβορικό νάτριο συμπεριλαμβάνεται στα οικιακά και βιομηχανικά παρασκευάσματα καθαρισμού, τις χαρτοπετσέτες και τα γυαλιστικά. Το τρυπάνι χρησιμοποιείται για την παραγωγή λιπαντικών, υγρών φρένων. είναι απαραίτητο για την παραγωγή αντιψυκτικού, επειδή, όταν αλληλεπιδρά με τον σίδηρο, σχηματίζει μια πολύπλοκη αντιδιαβρωτική ένωση. Χρησιμοποιείται επίσης στη διαδικασία κατασκευής διαφόρων συγκολλητικών ουσιών.

Εφαρμογή του βόρακα στην καθημερινή ζωή
Αυτό το ορυκτό έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό από τους ανθρώπους ως αφυσικό απορρυπαντικό. Ο τριμμένος βόρακας χρησιμοποιείται για την αποτελεσματική καθαρισμό υδραυλικών εγκαταστάσεων. Θα θέλατε το μπολ τουαλέτας σας να λάμψει; Δεν υπάρχει αμφιβολία: θα είναι αρκετό να χύσετε σε αυτό 1 ποτήρι ορυκτού εδάφους και αφήστε για τη νύχτα. Καθαρισμός των υδραυλικών το πρωί με μια βούρτσα, μπορείτε να αφαιρέσετε σχεδόν κάθε δύσκολο να αφαιρεθεί η ρύπανση. Το απορρυπαντικό που χρησιμοποιείται είναι ένα υδατικό διάλυμα βόρακα (2 κουταλιές για 0,5 λίτρο υγρού).


Αυτή η μοναδική ουσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί γιακαταπολέμηση των ψύλλων και των κατσαρίδων. Έτσι, σε ένα σημείο της συμφόρησης των παρασίτων περιοδικά ρίξτε μια σκόνη από βόρακα. Δεν μπορείτε να ανησυχείτε για την εξάτμιση: σε μικρές ποσότητες δεν βλάπτει ανθρώπους και ζώα.
Για την καταπολέμηση της μούχλας προετοιμάσει ένα παχύ πάστα τουνερό και βόρακα. Διαχέεται σε καλούπι και αφήνεται για 12-24 ώρες. Ο ξηρός πολτός αφαιρείται με βούρτσα και τα υπόλοιπα πλένονται με νερό. Αυτό το προϊόν είναι κατάλληλο μόνο για σχετικά αδιάβροχες επιφάνειες. Επιπλέον, το τρυπάνι χρησιμοποιείται μαζί με το άμυλο για την επεξεργασία των περιλαίμιων και των μανικιών. Χρησιμοποιείται επίσης για την πλύση υφασμάτων από μαλλί (1 κουταλάκι για 1 λίτρο νερού). Γιατί; Είναι πολύ απλό: να δώσετε στα προϊόντα την απαλότητα.



Εφαρμογή στην ιατρική
Το τετραβορικό νάτριο χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό για το ξέπλυμα, τη σύριγγα, τη θεραπεία του δέρματος και της στοματικής κοιλότητας. Γι 'αυτό, χρησιμοποιείται γλυκερόλη (20%) ή υδατικά διαλύματα βόρακα. Δεν υπάρχουν διαλύματα αλκοόλης, επειδή η ουσία είναι αδιάλυτη στο αλκοόλ. Κρατήστε το τρυπάνι σε ένα καλά κλεισμένο δοχείο και μακριά από παιδιά γιατί σε μεγάλες ποσότητες και υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην υγεία.


πηγή: el.hoboetc.com

Δημοσίευση σχολίου

Blogger