Από τις 15 Μαρτίου 2018, τόσο η Coca-Cola όσο και η Nestle αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς ότι επιδιώκουν να ιδιωτικοποιήσουν τον υδροφόρο ορίζοντα Aquarius της Γκουαρανί στη Νότια Αμερική. 

Ένας εκπρόσωπος  της Coca-Cola δήλωσε :

"Η Coca-Cola δεν διαπραγματεύεται με καμία κυβέρνηση οποιασδήποτε χώρας την εκμετάλλευση του υδροφόρου συστήματος  Guaraní. Η εταιρεία Coca-Cola θεωρεί το νερό ως πολύτιμο πόρο για τη ζωή και ένα καθολικό δικαίωμα για την υγιή ανάπτυξη οικοσυστημάτων, κοινοτήτων, γεωργίας και εμπορίου ".

Μια δήλωση επίσης δόθηκε από τη Nestle. 

Η εν λόγω εταιρεία μεταξύ των άλλων δήλωσε :

"Δεν εξάγουμε νερό από κανένα μέρος του υδροφόρου ορίζοντα της Guarani στη Νότια Αμερική, συμπεριλαμβανομένης και της Βραζιλίας. Δεν σχεδιάζουμε να το πράξουμε και δεν συζητάμε ούτε το θέμα αυτό με τις αρχές της Βραζιλίας. Οι αντίθετες προτάσεις είναι λανθασμένες.... Είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση των υδάτων και στο δικαίωμα του ανθρώπου στο νερό..."


Η αρχική έκθεση δημοσιεύτηκε από το Βραζιλιάνικο ιστολόγιο Correido do Brasil από το 2016.

Ιδιωτικές εταιρείες όπως η Coca-Cola και η Nestlé φέρονται να βρίσκονται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης του μεγαλύτερου αποθέματος νερού, το οποίο είναι γνωστό ως Γκουαράνι  στη Νότια Αμερική. Ο υδροφόρος ορίζοντας βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Παραγουάης και της Ουρουγουάης και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο γνωστό σύστημα υδροφόρου συστήματος  στον κόσμο.

Αναφέρονται από την Correiodo Brasil ότι  οι σημαντικότεροι διεθνικοί όμιλοι συγκρούονται με τις διαπραγματεύσεις τους για την ιδιωτικοποίηση του υδροφόρου ορίζοντα. Έχουν ήδη επιφυλαχθεί συναντήσεις με αρχές της σημερινής κυβέρνησης, όπως τον Michel Temer, για να περιγράψουν τις διαδικασίες που απαιτούνται για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εκμεταλλεύονται τις πηγές ύδατος. Οι συμβάσεις παραχώρησης θα διαρκέσουν περισσότερο από 100 χρόνια.  

Η πρώτη δημόσια συζήτηση για το δίλημμα αυτό είχε προγραμματιστεί την ίδια ημέρα που άνοιξε η διαδικασία ψηφοφορίας για την εκδίωξη του προέδρου Dilma Rousseff. Όπως αναφέρει το Central Politico , « Αυτή η σύμπτωση ήταν θανατηφόρα για την αναβολή της συνάντησης».

"Πρέπει να υπάρξει ένας ακόμη κατάλογος έργων που θα χορηγηθούν ή θα ιδιωτικοποιηθούν μεσοπρόθεσμα, με δημοπρασίες που ενδέχεται να εμφανιστούν μέχρι και ένα έτος αργότερα, όπως οι διανομείς ενέργειας της Eletrobras και οι πηγές γλυκού νερού",  προσθέτει ο νέος ιστότοπος, μεταφρασμένος μέσω Google από την πορτογαλική.

Το θέμα αυτό εκτείνεται πέρα ​​από τη Νότια Αμερική, καθώς όλοι οι άνθρωποι θα επηρεαστούν από την απόφαση ιδιωτικοποίησης του δεύτερου μεγαλύτερου υδροφόρου συστήματος στον κόσμο. Ουσιαστικά, οι εταιρείες αποκομίζουν κέρδος από έναν φυσικό πόρο που πρέπει να είναι ελεύθερα διαθέσιμος σε όλους.

Στο πλαίσιο του έργου Guarani Aquifer Project για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη, γνωστό ως Project Guarani Aquifer Project (SAG) του ANA, ο υδροφόρος ορίζοντας θα διαχειρίζεται και θα συντηρείται για τις παρούσες και τις μελλοντικές γενιές. Μετά τη νίκη των συντηρητικών στην Αργεντινή και το πραξικόπημα, που έγινε από την άκρα δεξιά στην Παραγουάη και τη Βραζιλία, μόνο η Ουρουγουάη έμεινε να ψηφίσει για την ιδιωτικοποίηση του υδροφόρου ορίζοντα.

Περίπου τα δύο τρίτα (1,2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα) του αποθέματος βρίσκονται στο έδαφος της Βραζιλίας, συγκεκριμένα στις πολιτείες Goiás, Mato Grosso do Sul, Minas Gerais, Σάο Πάολο, Paraná, Santa Catarina και Rio Grande do Sul. Οι μελλοντικές γενιές τελικά θα υποφέρουν εάν περάσει αυτή η συμφωνία, γι 'αυτό συμμετέχουν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

"Η οργανωμένη κοινωνία των πολιτών είναι σε εγρήγορση σε πιθανές στρατηγικές ιδιωτικοποίησης των διεθνικών οικονομικών ομάδων. Από το 2003, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS) και η Παγκόσμια Τράπεζα, μέσω του Global Environment Facility (GEF), υλοποίησαν το Σχέδιο Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Αειφόρου Ανάπτυξης για τη συγκέντρωση και την ανάπτυξη έρευνας για το Υδροφόρο σύστημα Guarani, κοινό θεσμικό, νομικό και τεχνικό μοντέλο για τις χώρες MERCOSUR ", λέει ένα έγγραφο του Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Terra de Direitos.

Τίποτα δεν θα αλλάξει αν εμείς, ως πληθυσμός, καθόμαστε αδρανείς και παρακολουθούμε άπληστους ανθρώπους που εκμεταλλεύονται το περιβάλλον και αρπάζουν πολύτιμους πόρους από τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές. 

Δημοσίευση σχολίου

Blogger