Την ανησυχία των Αρχών ασφαλείας αλλά και ευρύτερα των αρμοδίων υπηρεσιών της Δημοκρατίας προκαλούν κάποια στοιχεία που εμπλέκουν μερικά άτομα που ήρθαν τελευταία στην Κύπρο ως παράτυποι μετανάστες με την τρομοκρατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πολίτης», στο κέντρο φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά εντοπίστηκαν ύστερα από έλεγχο ρουτίνας σε κινητά τηλέφωνα κάποιων μεταναστών που έφτασαν παράνομα από τα κατεχόμενα, περίεργες φωτογραφίες. Συγκεκριμένα, δύο - τρεις από αυτές που «κυκλοφόρησαν» στο κέντρο φιλοξενίας απεικονίζουν άτομα με τζιχαντιστική στολή.

Δύο από αυτές τις φωτογραφίες εξασφάλισε και η εφημερίδα μας, ενώ, όπως μαθαίνουμε, το σύνολο των φωτογραφιών βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο των αρχών ασφαλείας.



Η φωτογραφία αριστερά ταυτοποιήθηκε με άτομο που ήρθε στην Κύπρο (στο κινητό του οποίου εντοπίστηκε). Η διπλανή φωτό δείχνει άτομο να ποζάρει με όπλο και στη ζώνη να φέρει περίστροφο. Και αυτή εντοπίστηκε σε κινητό πρόσφυγα, χωρίς ωστόσο να ταυτοποιηθεί.

Σύμφωνα με κάποιες άλλες πληροφορίες, η πλειοψηφία των προσφύγων που ήρθαν τελευταία, είτε με βάρκες είτε εμφανίστηκαν στα οδοφράγματα, είναι από την επαρχία Νταρά της Συρίας. Η Νταρά, λόγω της γειτνίασης με τα Υψώματα Γκολάν, έχει παραδοσιακά πολύ συντηρητικούς Σύρους και ήταν μέχρι πρόσφατα, πριν την ανακατάληψή της από τις δυνάμεις του Άσαντ (Ιούλιος 2018), πεδίο δράσης τέτοιων οργανώσεων με σαφή ισλαμικό/σαλαφιστικό χαρακτήρα, χωρίς κατ’ ανάγκη να συνδέονται άμεσα με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Το όλο θέμα, δηλαδή του εντοπισμού «υλικού», όπως φωτογραφίες σε κινητά που παραπέμπουν σε ενόπλους και κατ’ επέκταση σε οργανώσεις αντικαθεστωτικών στη Συρία, συζητήθηκε, όπως πληροφορούμαστε, και στην προχθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό υπό την προεδρία του υπ. Εσωτερικών με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Εργασίας και του προϊσταμένου την ΚΥΠ.

Μία εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι «ο δρόμος προς την Κύπρο» είναι για αυτούς τους μοναχικούς λύκους μία ασφαλής και όχι ιδιαίτερα δύσκολη διαδρομή, αφού από τη Συρία διέρχονται στην Τουρκία και από τα τουρκικά παράλια, ενίοτε και με σκάφη της γραμμής, φθάνουν στην Κερύνεια. Από εκεί υπάρχουν «οδηγοί» που τους προωθούν σε συγκεκριμένα σημεία της γραμμής, όπως αυτό της Περιστερώνας-Αστρομερίτη.


Αυτό που ανησυχεί τις αρχές ασφαλείας είναι το ενδεχόμενο αυτές οι αφίξεις να είναι σε οργανωμένη βάση. 


Δημοσίευση σχολίου

Blogger