Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει μετά το "φρένο" στην κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι λόγω της νέας παραγγελίας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.

Λίγο πριν από την κλήση των πρώτων υπόπτων , καθώς είχε ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση την οποία διενήργησε μέσα σε λίγες εβδομάδες ο απερχόμενος προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος λαμβάνοντας και το πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα, η κ. Δημητρίου ζητεί με έγγραφό της να συσχετιστεί στη δικογραφία το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μάρυς Παπασπύρου . Πόρισμα το οποίο θα αφορά στα αποτελέσματα διοικητικής έρευνας που διετάχθη στις 6 Σεπτεμβρίου από την κ. Παπασπύρου με αντικείμενο τη διερεύνηση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών

των εμπλεκόμενων φορέων στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

Και το ερώτημα που τίθενται από νομικούς είναι γιατί μία ποινική έρευνα η οποία μάλιστα είχε χαρακτηριστεί ως κατεπείγουσα θα πρέπει να λάβει υπόψη της και τα αποτελέσματα ενός διοικητικού ελέγχου ο οποίος μπορεί να κάνει αρκετούς μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί, όπως έγινε και με την καταστροφή στην Μάνδρα που το πόρισμα παραδόθηκε στην Εισαγγελία 8 μήνες μετά τις πλημμύρες.

ΑΛΛΑΖΕΙ ΧΕΡΙΑ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ


Λόγω αυτής της εξέλιξης πάντως η δικογραφία περνά σε δυο άλλους εισαγγελείς οι οποίοι και θα αναμένουν το επίμαχο πόρισμα, αφού ο κ. Ζαγοραίος που μέχρι σήμερα χειριζόταν την υπόθεση, αποχωρεί για το Εφετείο. Από την ερχόμενη Δευτέρα αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα εκεί μετά την ανάδειξη νέου προϊσταμένου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Όσον αφορά τώρα το πολυσέλιδο πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής για τα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρήκαν το θάνατο 99 συνάνθρωποι μας στο Μάτι, τις ενέργειες που έγιναν ή έπρεπε να γίνουν για την κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς, αυτό παραδόθηκε σήμερα το μεσημέρι στον κ. Ζαγοραίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πραγματογνώμονας που όρισε από την αρχή της προκαταρκτικής η Εισαγγελία Πρωτοδικών , καταλήγει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα ωστόσο παραπέμπει στη Δικαιοσύνη για την απόδοση των ποινικών ευθυνών.

Πόρισμα-κόλαφος του πραγματογνώμονα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι
Η έκθεση του πραγματογνώμονα που είχε οριστεί από τις εισαγγελικές Αρχές καταγράφει ψευδή στοιχεία, όσον αφορά την κινητοποίηση των οχημάτων, καθυστερήσεις και σημαντικές "ανακρίβειες", σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος".

Ντοκουμέντα που δείχνουν σοβαρές παραλείψεις στελεχών του κρατικού μηχανισμού στη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς της 23 Ιουλίου στην Ανατολική Αττική περιλαμβάνονται στο πόρισμα που κατατέθηκε χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών από τον πραγματογνώμονα.

Όπως αναφέρει το "Έθνος", όσον αφορά τα ψευδή στοιχεία ο πραγματογνώμονας διαπίστωσε ότι είχαν προσκομίσει λάθος ώρες από το σύστημα Engage του Επιχειρησιακού Κέντρου του Πυροσβεστικού Σώματος. Πρόκειται για το πρόγραμμα που καταγράφει τις ώρες κινητοποίησης των πυροσβεστικών δυνάμεων, όπως και το που βρίσκεται κάθε μέσο και κάθε αξιωματικός. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη Δικαιοσύνη είχαν περαστεί στο σύστημα με το χέρι και πολλά ήταν αναληθή.
Οι παρατυπίες είναι:

1. Πυροσβεστικά οχήματα που επιχειρούσαν στην Ανατολική Αττική δεν φαίνονταν πουθενά στο Engage

2. Δύο υδροφόρα οχήματα που επιχειρούσανν στην Ανατολική Αττική δεν φαίνονταν πουθενά στο Engage

3. Δύο υδροφόρα οχήματα του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών, τα οποία φαίνονταν στα χαρτιά ότι βρίσκονταν την ώρα της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης, στην πραγματικότητα επιχειρούσαν στην Κινέτα.

4.Ένα πυροσβεστικό όχημα από την Ανατολική Αττική εμφανιζόταν στα καταγεγραμμένα δεδομένα πρώτα να φτάνει στο πύρινο μέτωπο και μετά να ενημερώνεται για την πυρκαγιά

5. Η παρουσία δύο αξιωματικών της Πυροσβεστικής στα μέτωπα της φωτιάς δεν φαίνεται πουθενά στο σύστημα Engage, ενώ δύο ακόμα υψηλόβαθμα στελέχη με συντονιστικό ρόλο εμφανίζονται να ειδοποιούνται για την πυρκαγιά μία ώρα μετά την εκδήλωσή της (στις 17:30)

6. Σε σχέση με την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς στο ΝΤαού, στα στοιχεία αναφερόταν ότι ήταν στις 16:49 ενώ ο πραγματογνώμονας διαπίστωσε ότι ήταν στις 16:41.

Αρμόδια πηγή εξηγεί στο "Έθνος" ότι "οι αναντιστοιχίες στις ώρες διαπιστώθηκαν έπειτα από διασταύρωση των στοιχείων του Engage με τα στοιχεία από τα τηλεματικά ίχνη (ψηφιακά αποτυπώματα), τα οποία έφτασαν στην κατοχή του πραγματογνώμονα σε δεύτερο χρόνο και είναι τα πλέον αξιόπιστα για να δείξουν τις ακριβείς ώρες κινητοποίησης οχημάτων και αξιωματικών. Αυτός που θα κρίνει αν υπήρξε δόλος είναι ο εισαγγελέας, ο οποίος διενεργεί ξεχωριστή έρευνα για το θέμα. Μέχρι τότε κανείς δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο. Σημαντικό είναι πάντως να τονιστεί ότι το που βρισκόταν κάθε αξιωματικός καθορίζει και τον βαθμό ευθύνης του".

ΝΔ: Η είδηση ότι παγώνει η εν εξελίξει δικαστική έρευνα για την εθνική τραγωδία στο Μάτι είναι αδιανόητη

«Η είδηση ότι παγώνει η εν εξελίξει δικαστική έρευνα για τηνεθνική τραγωδία στο Μάτι είναι αδιανόητη και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου φέρει ακέραιη την ευθύνη γι' αυτήν την εξέλιξη», αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ σχετικά με τη νέα παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Η εντολή της κ. Δημητρίου συνιστά αθέμιτη παρέμβαση στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών στους οποίους έχει ανατεθεί η διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης.

Είναι δε, πέρα από κάθε νομική λογική, μια κατεπείγουσα ποινική έρευνα να διακόπτεται για να λάβει υπόψη της τα αποτελέσματα ενός διοικητικού ελέγχου που ξεκίνησε πριν από 15 μέρες από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Μαρία Παπασπύρου. Όχι μόνον διότι ουδείς γνωρίζει πότε ο διοικητικός αυτός έλεγχος θα ολοκληρωθεί, αλλά γιατί σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης».

«Η Νέα Δημοκρατία καλεί τη Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσει απερίσπαστη την έρευνά της, χωρίς παρεμβάσεις που δημιουργούν βαριές σκιές για τους σκοπούς και τα κίνητρά τους. Πόσο μάλλον όταν ο διοικητικός έλεγχος γίνεται από την κ. Μαρία Παπασπύρου οι στενές σχέσεις της οποίας με το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυταπόδεικτες», καταλήγει η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

ΚΙΝΑΛ: Ποιος φοβάται την έρευνα της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης για την πυρκαγιά στο Μάτι;

Το Κίνημα Αλλαγής με δήλωση του βουλευτή Θόδωρου Παπαθεοδώρου καταγγέλλει μεθοδεύσεις για την καθυστέρηση της δικαστικής έρευνας για την τραγωδία στο Μάτι.

«Είναι αδιανόητη και προκλητική οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος από τον ανεξάρτητο πραγματογνώμονα», τονίζει ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης του Κινήματος Αλλαγής.

Παράλληλα, θέτει δύο ερωτήματα στην κυβέρνηση και τους αρμόδιους θεσμούς: «Ποιος φοβάται την έρευνα της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης;» και «ποιος μπορεί να έχει το θράσος απέναντι στον ελληνικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων, να αναλάβει το πολιτικό, το νομικό και το ανθρώπινο κόστος να καθυστερήσει με οποιοδήποτε τέχνασμα και για οποιοδήποτε λόγο την δικαστική έρευνα;».

Ποτάμι: Το ‘’όλα στο φως’’ για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σημαίνει ‘’όλα στις καλένδες’’
"Σοβαρότατη απόδειξη για τις βαριές ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑΝΕλ αποτελεί η ωμή και απροκάλυπτη αιφνιδιαστική παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, να μπλοκάρει την ανεξάρτητη και κατεπείγουσα εισαγγελική διερεύνηση για το πρωτοφανές εθνικό έγκλημα στο Μάτι, ακριβώς λίγο προτού απαγγελθούν προσωποποιημένες κατηγορίες και αποσταλούν κλήσεις για εξηγήσεις σε υπευθύνους από Περιφέρεια, Δήμους,Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, Λιμενικό και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας" αναφέρει σε ανακοίνωση του το Ποτάμι.

"Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ορρωδούν ούτε μπροστά στην εκατόμβη των 99 νεκρών συνανθρώπων μας. Οι συγγενείς των θυμάτων που ζητάνε Δικαιοσύνη μπορούν να περιμένουν… Το ‘’όλα στο φως’’ για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σημαίνει ‘’όλα στις καλένδες’’. Τόσο κυνικά, τόσο απροκάλυπτα…" καταλήγει η ανακοίνωση.

Κωνσταντοπούλου: Η κυβέρνηση μπλοκάρει την εισαγγελική έρευνα για τους θανάτους των συνανθρώπων μας στο Μάτι

Το "φρένο" στην κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι λόγω μιας νέας παραγγελίας της Εισαγγελέως του Αρείου ΠάγουΞένης Δημητρίου, σχολίασε με δήλωσή της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας επιτίθεται στην κυβέρνηση και την κατηγορεί ότι μπλοκάρει την εισαγγελική έρευνα.

Ολόκληρη η δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την εντολή μπλοκαρίσματος της έρευνας από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου:

«Η Κυβέρνηση μπλοκάρει την Εισαγγελική έρευνα για τους θανάτους των συνανθρώπων μας στο Μάτι!

Η διορισμένη από την Κυβέρνηση Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου διέταξε να καθυστερήσουν οι έρευνες για τις ποινικές ευθύνες για την ανθρωποκτονία των συνανθρώπων μας στο Μάτι.

Διέταξε αιφνίδια πριν λίγες ώρες, για την «κατεπείγουσα διερεύνηση» των ευθυνών, να ενσωματωθεί στη δικογραφία το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, το οποίο θα πάρει μήνες για να συνταχθεί-όπως έγινε με τη Μάνδρα.

Η Μ. Παπασπύρου είναι επίσης διορισμένη από την Κυβέρνηση.

Η ίδια έχει στενή οικογενειακή σχέση με τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος ενεπλάκη ενεργά στην απόπειρα συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών, το βράδυ της κακοπαιγμένης παράστασης του Πρωθυπουργού και των επιτελών του, την ώρα που καίγονταν και πνίγονταν αβοήθητοι άνθρωποι.

Ο απελθών υπουργός Κοντονής, δεν απάντησε ποτέ, όταν τον έπιασα σε μυστική συνάντηση με την “ανεξάρτητη εισαγγελέα” στον Άρειο Πάγο, στις 7 Αυγούστου, 3 μέρες μετά την εισαγγελική αυτοψία στον τόπο της τραγωδίας και μια μέρα μετά την κατάθεση της μήνυσής μας.

Υπάρχει συγκάλυψη.

Υπάρχει μεγάλη βρωμιά.

Είναι πρωτοφανές ποινική διερεύνηση που αφορά τους θανάτους 99 συνανθρώπων μας να υποκύπτει σε μια διοικητική έρευνα.

Είναι πρωτοφανές η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να επιχειρεί τόσο απροκάλυπτα να προστατεύσει την Κυβέρνηση, όταν αυτή βαρύνεται με θανάτους συνανθρώπων μας.

Είναι πρωτοφανές μια τόσο μεγάλη τραγωδία να αντιμετωπίζεται με τόσο βρώμικο παρασκήνιο.

Είναι αδιανόητο κυβερνητικοί υπόλογοι και ελεγχόμενοι δικαστικοί λειτουργοί να παίζουν παιχνίδια ενώ κάηκαν ζωντανοί και πνίγηκαν αβοήθητοι και υπέκυψαν στα εγκαύματα και τα τραύματά τους τόσοι άνθρωποι.

Ζητούνται δικαστές ικανοί να αντιστέκονται.

Ζητούνται άνθρωποι που θα ορθώσουν ανάστημα απέναντι σε αυτή τη βρωμιά.

Όρθιοι άνθρωποι.

Μόνο μια φοβισμένη κι αδίστακτη Κυβέρνηση, που γνωρίζει καλά τις ευθύνες της για τους θανάτους και τη συγκάλυψη, θα μπορούσε να χειραγωγεί τόσο ξετσίπωτα την Δικαιοσύνη.

Και μόνον αδίστακτοι κι επίορκοι λειτουργοί θα αναλάμβαναν αυτή τη διεκπεραίωση.

Στη μήνυση που καταθέσαμε στις 6 Αυγούστου τα προβλέψαμε όλα αυτά.

Αναλάβαμε αυτήν την πρωτοβουλία ως πολίτες, για να μην κουκουλωθεί η υπόθεση, όπως σχεδίαζε η Κυβέρνηση.

Και τις επόμενες ημέρες θα επανέλθουμε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, με στοιχεία, ζητώντας να πράξει το καθήκον του. Για τις ζωές που χάθηκαν. Για τους ανθρώπους που έχασαν παιδιά, γονείς, παππούδες, συντρόφους, φίλους.

Για όλους μας».



πηγή: enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger