Για δύο μυστικές συναντήσεις του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ με την Μαρία Σπυράκη, την οποία χαρακτηρίζει μάλιστα ως «απεσταλμένη» του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η οποία αποκαλύπτει έγγραφα από πρακτικά συνεδριάσεων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της FAZ,  η πρώτη συνάντηση έγινε τον Δεκέμβριο του 2017 με τον Ζάεφ σε σύσκεψη  των πολιτικών αρχηγών τον Ιανουάριο του 2018 να σημειώνει ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μεν φιλελεύθερος, επιδιώκει όμως την εύνοια της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και για τον λόγο αυτό αποδέχεται εθνικιστικές θέσεις στο ζήτημα της Μακεδονίας».

Ο Ζάεφ, σε νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών τον Μάιο του 2018 σημειώνει ότι είχε μία ακόμα συνάντηση στις Βρυξέλλες με τη Μαρία Σπυράκη, που του μετέφερε τα χαιρετίσματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του περιέγραψε τη δύσκολη θέση της ΝΔ λέγοντας ότι «έχουμε πρόβλημα» με μερίδα ψηφοφόρων.

«Όπως δηλώνει ο Ζόραν Ζάεφ σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα που επικαλείται η FAZ, ο κ. Μητσοτάκης του είχε στείλει ήδη από το Δεκέμβριο του 2017, την έμπιστή του, ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, προκειμένου, πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας, να του ανακοινώσει ποια είναι η θέση των Ελλήνων συντηρητικών για την επίλυση της διαμάχης για την ονομασία».

Σπυράκη: Τυχαία η συνάντηση με τον Ζάεφ

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας ,Μαρία Σπυράκη, απάντησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Πήγα να πάρω καφέ δίπλα από το ευρωκοινοβούλιο, δεν θυμάμαι πού ακριβώς, πήγαινα να πάρω το τρένο», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι πέρα από αυτή την τυχαία συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, δεν υπήρξε δεύτερη, όπως υποστηρίζει η FAZ».

«Δεν ήμουν απεσταλμένη του Μητσοτάκη. Είχα οδηγία να παρουσιάσω τη θέση μας σε όλους τους εμπλεκόμενους. Γνωριζόμαστε με τον Ζάεφ και έχουμε κοινούς γνωστούς. Με τον Ντιμιτρόφ έχω συναντηθεί πολλές φορές», πρόσθεσε και συνέχισε:

«Με ρώτησε ‘τι θα κάνετε;’ και του είπα ότι θα ψηφίσουμε ενάντια στον συμβιβασμό που προωθεί ο Τσίπρας και πως μέχρι τότε δεν είχαμε ως κόμμα καμία επίσημη ενημέρωση», ισχυρίστηκε η κα Σπυράκη.

Σε ερώτηση, γιατί δεν έγινε γνωστή η συγκεκριμένη συνάντηση, η Μαρία Σπυράκη απάντησε: «Ήταν μια δημόσια συνάντηση και έχω κάνει και άλλες πολλές τέτοιες».

«Κυκλοφορούμε στα ίδια σημεία και στα ίδια μέρη. Δεν ανακοινώνουμε κάθε μέρα ποιους συναντάμε. Κάθε μέρα βλέπουμε ανθρώπους που βρίσκονται εκεί (σ.σ.: στο Ευρωκοινοβούλιο) διαρκώς».

Εξηγήσεις ζητά το Μαξίμου

Θέση μετά από τις αποκαλύψεις πήρε και το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο με ανακοίνωσή του ζητά εξηγήσεις από την εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η χθεσινή αποκάλυψη της FAZ για τις μυστικές συναντήσεις της κας Σπυράκη, ως ειδικής απεσταλμένης του Κου Μητσοτάκη, με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κο Ζάεφ αναδεικνύουν σε όλο το μέγεθός τους την υποκρισία, την δειλία και την εθνική ανευθυνότητα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ώρα που κατηγορούσε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, ήταν η εκπρόσωπος τύπου του κόμματός του που συναντούσε μυστικά την ηγεσία της γειτονικής χώρας, πριν καν ξεκινήσει ο κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας.

Την ώρα που στο εσωτερικό παρίστανε τον Μακεδονομάχο, ήταν η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος του που εξηγούσε στον κο Ζάεφ, ότι η αντίθεση της ΝΔ στη συμφωνία ήταν προσχηματική και είχε να κάνει με τις δεσμεύσεις του κου Μητσοτάκη στους ακροδεξιούς του κόμματος του.

Ο κ. Μητσοτάκης και η «ειδική απεσταλμένη» του οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και η κα Σπυράκη να σταματήσει τις υπεκφυγές ότι δήθεν συνάντησε τον κο Ζάεφ τυχαία όταν είχε πάει για καφέ. 

Οφείλουν να απαντήσουν:  Γιατί κράτησαν τη συνάντηση μυστική;

Ποιος ο σκοπός της συνάντησης πριν καν ανοίξει ο επίσημος κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ;

Ποια εμπιστευτικά μηνύματα διαβίβασε στον κο Ζάεφ εκ μέρους του κου Μητσοτάκη;

Είχε και άλλες τέτοιες τυχαίες συναντήσεις σε καφετέριες με την πολιτική ηγεσία της γείτονος που επέλεξε να κρατήσει μυστικές;

Αναμένουμε με αγωνία τις επόμενες εξομολογήσεις. Θα είναι όμως και αυτές κατόπιν εορτής...»

ΚΙΝΑΛ: Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει άμεσα και καθαρά

Σε ανανκοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει: «Ισχύουν ναι η όχι, οι πληροφορίες του διεθνούς τύπου ότι η κα. Σπυράκη ενημέρωσε τον κ. Ζάεφ «Ότι η Ν.Δ. είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια λύση (για το Σκοπιανό), μόνο όμως αν συνταχθεί ο κ. Καμμένος με αυτήν. Επειδή τα εθνικά θέματα απαιτούν ειλικρίνεια, σοβαρότητα και ευθύνη, περιμένουμε την απάντησή του».

Απάντηση ΝΔ σε Μαξίμου

«Απαντώντας στην αθλιότητα και τη δειλία του κ. Τσίπρα, η Νέα Δημοκρατία στέλνει στο Μαξίμου το βίντεο της ομιλίας της Εκπροσώπου του κόμματος, ευρωβουλευτή κ. Μαρίας Σπυράκη, από το βήμα της βουλής των Σκοπίων, στο πλαίσιο της διακοινοβουλευτικής επιτροπής Ε.Ε.- ΠΓΔΜ» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΝΔ.

«Δυστυχώς για το Μαξίμου, η Νέα Δημοκρατία λέει ακριβώς τα ίδια πράγματα, με το ίδιο λεξιλόγιο, σε όλους τους συνομιλητές της στο εσωτερικό και το εξωτερικό, σε αντίθεση με τους κ. Τσίπρα και Καμμένο που παριστάνουν στα λόγια ότι διαφωνούν, αλλά υπέγραψαν και υλοποιούν μαζί την εθνικά επιζήμια συμφωνία για την πατρίδα μας», καταλήγει.



ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger