Η προοπτική μιας συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα των δύο κρατών μελών του ΝΑΤΟ δεν είναι ορατή, λένε οι Ρώσοι...

Στις 20 Δεκεμβρίου, δύο τουρκικά μαχητικά F-16 σε υψόμετρο 7,5 χιλιομέτρων πέταξαν πάνω από τα ελληνικά νησιά στο Καστελόριζο και τη Ρω, καθώς και στα νησιά του αρχιπελάγους των Οινουσσών. Το περιστατικό υποδεικνύει ότι δεν είναι δυνατή διευθέτηση διαφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.


Αυτά τα νησιά βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές, ιδιαίτερα το Καστελόριζο- μόλις 3 χιλιόμετρα.

Τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Καστελόριζο σε υψόμετρο 1,2 χιλιομέτρων, μόλις ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Παναγιώτης Καμμένος με στρατιωτικό ελικόπτερο ‘Σινούκ’ έφυγε από το νησί.

Την προηγούμενη ημέρα, μιλώντας στον ελληνικό στρατό στο νησί, ο υπουργός είπε:

«Όσοι δεν σέβονται την κυριαρχία μας και την εδαφική μας ακεραιότητα θα νικηθούν».

Πρόσφατα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης έκανε παρόμοια δραματική δήλωση.

Σύμφωνα με τον ναύαρχο, η Ελλάδα, βασιζόμενη στην υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα επιτρέψει τις τουρκικές προκλήσεις.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ως πρόκληση την τηλεοπτική συνέντευξη με τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, ο οποίος αποκάλεσε ως τουρκικά 17 νησιά που ανήκουν στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών ανέφερε τα νησιά Χίος, Λέσβος και Σάμος.

Επίσης, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, είπε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για την Τουρκία να «παραιτηθεί από τα δικαιώματα του λαού της».

Η Τουρκία ποτέ δεν απέσυρε τους ισχυρισμούς της για τα νησιά, τα οποία έγιναν τμήμα της Ελλάδας το 1912.

Μετά το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, σημειώθηκε μετατόπιση πληθυσμού, οι τούρκοι έφυγαν και Έλληνες πρόσφυγες από την Ιωνία εγκαταστάθηκαν στο νησί του Καστελόριζου, αντί για αυτούς.

Τον Φεβρουάριο του 2018, στην ίδια θαλάσσια περιοχή έγινε σύγκρουση δύο σκαφών ακτοφυλακής, ενός τουρκικού και ενός ελληνικού.

Η σύγκρουση διευθετήθηκε στη συνέχεια από την παρέμβαση των πρωθυπουργών των δύο χωρών. Η διαμάχη στο Αιγαίο για τα νησιά οδήγησε σε συγκρούσεις το 1987 και το 1996.

Η προοπτική μια συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα δεν είναι ορατή, σημειώνει χαρακτηριστικά το ρωσικό «Ταμείο Στρατηγικού Πολιτισμού».


fondsk.ru
--

The Hellenic Information Team


πηγή: https://www.echedoros-a.gr/2018/12/blog-post_943.html

Δημοσίευση σχολίου

Blogger
  1. Πολύ κακό το να μας βάζουν σ' αυτή τη θέση. Αν και ο χειρότερος(-οι) εχθρός(-οί) είναι εντός.Καλή Πρωτοχρονιά κ καλή χρονιά κ. Αργυρίου! Ευχαριστούμε για όλα! Περιμένω να δω και βίντεό σας σε you tube, τα παλιότερα υπέροχα -Όλα. Έβλεπα και τις υπέροχες εκπομπές σας με Λ.Λιβανός κ.ά. (Κανάλι Τηλεφώς).

    ΑπάντησηΔιαγραφή