Μια ακόμη ανακοίνωση που πέρασε στα ψιλά...
Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου

Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της SpaceX, Έλον Μασκ, έκανε μια απίστευτη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία θέλει σε μερικά χρόνια, να θέσει γύρω σε τροχιά γύρω από τη Γή –κρατηθείτε– 12.000 μίνι δορυφόρους!

Από τη στιγμή που έγινε η ανακοίνωση, μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας εξέφρασε μεγάλες ανησυχίες.

Την περασμένη εβδομάδα, συγκεκριμένα την Πέμπτη, η SpaceX εκτόξευσε μια ομάδα 60 μίνι δορυφόρων, που βρίσκονται σε απόσταση 440 χιλιομέτρων από τη Γη, ενώ είναι ορατοί με γυμνό μάτι και αν κανείς τους δει μοιάζουν με ένα…φωτεινό τρένο στον ουρανό.

Ο Μασκ υποστηρίζει πως μέσω των χιλιάδων δορυφόρων, θα καλυφθεί όλος ο πλανήτης με χαμηλού κόστους, γρήγορες διαδικτυακές υπηρεσίες μέχρι τα μέσα του 2020. 

Ταυτόχρονα, ο δισεκατομμυριούχους έχει ακόμη πιο φιλόδοξα σχέδια αφού σκοπεύει να χρηματοδοτήσει μια ιστορική μετάβαση στον Άρη, για τον οποίο έχει παρόμοιες βλέψεις, θέλοντας να στήσει και εκεί παρόμοιο δίκτυο δορυφόρων, με σκοπό να υπάρχει διαδικτυακή κάλυψη όταν μεταβούν οι πρώτοι άνθρωποι εκεί για να ιδρύσουν την πρώτη αποικία της ανθρωπότητας εκτός της Γης.

Την ίδια στιγμή που εκατομμύρια φαν της τεχνολογίας πανηγυρίζουν για αυτή την ανακοίνωση, οι αστρονόμοι ανησυχούν αφού όπως λένε πιστεύουν πως θα υπάρχουν πιθανές παρεμβάσεις στις αστρονομικές παρατηρήσεις, ενώ μερικοί λένε πως αυτό μπορεί να αλλάξει ακόμη και τον ουρανό όπως τον βλέπουμε σήμερα.

Σημείωση: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 1.100 ενεργοί, ιδιωτικοί και κυβερνητικοί δορυφόροι. Επιπλέον, υπάρχουν άλλοι 2.600 που δεν λειτουργούν πλέον.

Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει με 12.000 ακόμη!!!

Μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας, ανησυχούν για τον τεράστιο αριθμό των φωτεινών δορυφόρων στο νυχτερινό ουρανό. Υπάρχουν ακόμη και φόβοι για το ότι τελικά οι μίνι δορυφόροι θα είναι…περισσότεροι από τα αστέρια που βλέπουμε με γυμνό μάτι τα βράδια!

Το χειρότερο; Αυτός ο αριθμός (12.000) θα αυξηθεί κι άλλο, καθώς το..επίτευγμα της SpaceX θα ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες όπως η OneWeb, η Amazon και το Telestat!

Το παραπάνω σχέδιο του Μάσκ, αναμένεται να του κοστίσει 10.000.000.000$ (δέκα δισ. δολάρια).

Άραγε μέσω αυτού του δορυφορικού δικτύου θα είναι σε θέση να μας παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή η παγκόσμια εξουσία;

Σύγκριση: H DARPA είχε δημοσιεύει βίντεο για το σύστημα ARGUS-IS, το οποίο χρησιμοποιεί Drone για να πάρει πεντακάθαρη εικόνα από οτιδήποτε υπάρχει στο έδαφος. 

Δείτε πως δουλεύει παρακάτω και σκεφτείτε, αν αυτό μπορεί να το κάνει ένα απλό Drone, τι θα μπορεί να κάνει ένα δίκτυο -τουλάχιστον- 12.000 εξελιγμένων μίνι δορυφόρων;

Τα συμπεράσματα και τα σχόλια δικά σας!









ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger