Νέες αιχμές κατά της Κύπρου εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, σχετικά με τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν από την Λευκωσία για το πλήρωμα του «Πορθητή» που βρίσκεται ακόμα εντός κυπριακής ΑΟΖ αλλά και για τα στελέχη ξένων εταιρειών που συνεργάζονται με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας (ΤΡΑΟ).

Λίγες ώρες μετά την «οργισμένη αντίδραση» του εκπροσώπου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ για τα εντάλματα σύλληψης του πληρώματος του «Πορθητή«, ο Ακσόι έδωσε την δική του απάντηση, σε ιδιαίτερα «απειλητικό ύφος», λέγοντας χαρακτηριστικά πως αν όντως είναι πραγματικότητα η ενέργεια αυτή, τότε η Κύπρος «πέρασε την κόκκινη γραμμή» και θα δοθεί η «απαραίτητη απάντηση».

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων πριν από λίγα λεπτά, ενώ αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ με σημείο αναφοράς τον «Πορθητή».

Τι είπε ο Ακσόι για τα εντάλματα σύλληψης στον «Πορθητή»
Ο Ακσόι δήλωσε πως η τουρκική πλευρά παρακολουθεί στενά τα δημοσιεύματα σχετικά με τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η κυβέρνηση της Κύπρου για το πλήρωμα του «Πορθητή» και για τα στελέχη των ν εταιρειών που συνεργάζονται με την TPAO.

Έπειτα, «άφησε αιχμές» αναφορικά με την συμπεριφορά της κυπριακής κυβέρνησης, λέγοντας πως αγνοεί την ύπαρξη του «ψευδοκράτους» και παραβιάζει τα δικαιώματά του και πως αν έχει πράγματι λάβει μια τέτοια απόφαση για τα εντάλματα σύλληψης, τότε η Λευκωσία ξεπερνά τα όρια και η Άγκυρα θεωρεί αυτή την απόφαση ως νομικά «αβάσιμη» και «άκυρη».

Ωστόσο ο Ακσόι δεν δίστασε να «απειλήσει» την κυπριακή πλευρά λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολίες ότι θα δοθεί η απαραίτητη απάντηση, σε αυτήν την θρασύτατη ενέργεια», ενώ προσέθεσε ότι η Λευκωσία δεν μπορεί να προβεί σε μια τέτοια νομική ενέργεια, καθώς αυτή δεν βασίζεται στο διεθνές δίκαιο.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως η τουρκική πλευρά θα προχωρήσει με την σειρά της στις απαραίτητες νομικές ενέργειες, ενώ χαρακτήρισε ως «μάταιες» τις προσπάθειες Ελλάδας και Κύπρου να σταματήσουν τις τουρκικές δραστηριότητες μας στην «υφαλοκρηπίδα τους».

Τέλος, επανέλαβε την θέση της Άγκυρα για την διεξαγωγή των δραστηριοτήτων της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της κυπριακής ΑΟΖ.


πηγή: OnAlert.gr
loading...
Tο iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger