H διοίκηση της Frigoglass αποφάσισε να κλείσει τη μοναδική παραγωγική μονάδα που διαθέτει στην Ελλάδα στην περιοχή της Κάτω Αχαϊας.

Το εργοστάσιο ήταν ζημιογόνο και συνεισέφερε μικρό ποσοστό στην ετήσιο τζίρο της ελληνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην επαγγελματική ψύξη με παραγωγικές μονάδες σε οκτώ χώρες και ανήκει στην οικογένεια Δαυίδ.

Το 2009 είχαν αποχωρήσει από το εργοστάσιο 120 εργαζόμενοι με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και οι περίπου 90 εναπομείναντες εργαζόμενοι είχαν υποχρεωθεί σε εκ περιτροπής εργασία (3 ημέρες την εβδομάδα), λόγω περιορισμένων παραγγελιών από την εγχώρια αγορά αλλά και από τις όμορες χώρες.

Οι αναλυτές στοιχημάτιζαν ότι είναι θέμα χρόνου να κλείσει η μονάδα, αλλά τελικά η διοίκηση επέλεξε άλλη λύση.

Αποφάσισε το 2013 να μετατρέψει το εργοστάσιο στην Ελλάδα σε κέντρο παραγωγής ανταλλακτικών ψυγείων του ομίλου για την Ευρώπη, μεταφέροντας γραμμές παραγωγής από τη Ρουμανία και την Τουρκία. Μάλιστα είχε δεσμευτεί τότε για επαναφορά της πενθήμερης εργασίας αλλά με μειώσεις μισθών 24% ώστε να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα του εργοστασίου.

Τελικά φαίνεται πως και αυτή η πρωτοβουλία δεν ήταν αρκετή για να καταστεί βιώσιμη η μονάδα.

«Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων πρωτοβουλιών αναδιάρθρωσης του παραγωγικού της ιστού, που αποσκοπεί στην βελτίωση της κοστολογικής της δομής και στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητάς της, η Frigoglass προχωρά στην άμεση διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου της Κάτω Αχαΐας», αναφέρει η σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας και προσθέτει: «Η Frigoglass έχει υλοποιήσει σειρά πρωτοβουλιών κατά το παρελθόν, όπως πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, εκ περιτροπής εργασία, μείωση του μισθολογικού κόστους και μεταφορά παραγωγής από άλλα εργοστάσια του Ομίλου, προκειμένου η παραγωγική μονάδα της Κάτω Αχαΐας να καταστεί οικονομικά βιώσιμη. Οι παραπάνω πρωτοβουλίες, τελικώς, δεν κατέστησαν την ελληνική παραγωγική μονάδα του Ομίλου ανταγωνιστική».

Για τους 90 εργαζόμενους η εταιρεία αναφέρει πως έχει καλέσει σε διαβούλευση τους εκπροσώπους τους στην Κάτω Αχαΐα, προκειμένου «να διαμορφωθούν από κοινού οι βέλτιστοι δυνατοί όροι και συνθήκες αποχώρησης των επηρεαζόμενων υπαλλήλων, σύμφωνα με τις δυνατότητες του oμίλου».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αποζημιώσεις που θα δοθούν θα έχουν ως βάση τις απολαβές των εργαζομένων προ της μείωσης του μισθού τους. Επισημαίνεται πως οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο έχουν προσληφθεί ως υπάλληλοι και όχι ως εργάτες.


πηγή: tovima.gr
loading...
Tο iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger