Έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι όποιος υποστηρίζει πως γνωρίζει τι θα κάνει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για την υπόθεση του ρωσικού συστήματος S-400, είναι παράλογος.

Διότι αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι ούτε ο ίδιος ο Ερντογάν γνωρίζει που και πώς θα καταλήξει το θέμα για τον ίδιο και τη χώρα του, επειδή ουδείς έχει ιδέα για τον τρόπο αντίδρασης των Αμερικανών.

Ο Τούρκος ηγέτης σίγουρα γνωρίζει τι θέλει, και ποια είναι η επιθυμία του: Απαιτεί και τους S-400 και τα αμερικανικά μαχητικά F-35. Οι Αμερικανοί του απάντησαν με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα, ότι δεν μπορεί να έχει και τα δύο συστήματα: Ή το ένα ή το άλλο σύστημα, του είπαν δημόσια και μέσω επιστολών.

Ενώ, από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει κανένα πρόβλημα να βρεθούν οι ρωσικοί S-400 με τα αμερικανικά F-35 στο τουρκικό έδαφος, διότι ο στόχος του είναι να κλέψει τα μυστικά τους. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται οι Αμερικανοί, και φαίνεται ότι έχουν δίκιο, υπό την έννοια ότι όλες οι αμερικανικές έρευνες αυτό αποδεικνύουν.

Οι Αμερικανοί, λοιπόν, έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους. Έστειλαν δύο τελεσίγραφα:

Ένα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αφορά την ακύρωση της αγοράς των S-400. Η αμερικανική θέση είναι ότι αυτή η αγορά είναι αντιαμερικανική και αντινατοϊκή κίνηση, και,

Ένα του Πενταγώνου που αφορά την ακύρωση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35. Και επίσης την μη μεταφορά στην Τουρκία των F-35 που αγόρασε.

Εάν η Άγκυρα αγοράσει τους S-400 θα ακυρωθεί και η αγορά των μαχητικών F-35. Με λίγα λόγια: Όλα τελειώνουν εδώ. Και ανοίγει ο δρόμος για χώρες όπως η Πολωνία, η Ελλάδα και η Σιγκαπούρη να τα αγοράσουν με έκπτωση της τάξης του 10%. Θα τολμήσει η Ελλάδα; Μάλλον το ερώτημα πρέπει να τεθεί διαφορετικά: Διαθέτει τα χρήματα για να τα αγοράσει;

Η κατάσταση, μετά και τη χθεσινή δήλωση του κ. Ερντογάν ότι τους S-400 τους έχουμε ήδη αγοράσει  ξεκαθαρίζει. Όποιοι είχαν την παραμικρή αμφιβολία πρέπει να το χωνέψουν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν υποχωρεί, ούτε φοβάται τις κυρώσεις. Το μήνυμα του κ. Ερντογάν στους Αμερικανούς είναι βασικά «μην μας ζαλίζετε τον …έρωτα», και στο τέλος-τέλος «θα μας δώσετε και τα F-35». Θρασύς, εκβιαστικός, και έντονα υπερόπτης. Προφανώς νομίζει ότι αυτός είναι ο πλανητάρχης και ο Ντόναλντ Τραμπ ένα τίποτα. Αλλά, έχει σημασία ότι γενικά βλέπει τον Αμερικανό πρόεδρο ως «ένα τύπο του χεριού του», και πιστεύει βαθιά μέσα του ότι θα τον πείσει για δύο πράγματα:


Και να ΜΗΝ τιμωρηθεί με κυρώσεις για την εγκατάσταση των S-400, και

Να του επιτραπεί να αγοράσει τα F-35.

Θα κάνει αυτό το λάθος ο Ντόναλντ Τραμπ; Εξαιρετικά δύσκολο, έως αδύνατο, αλλά πάντα λέμε ότι Τραμπ είναι, ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς μπορεί και να το κάνει…

Ας δούμε τώρα τι έχουμε μπροστά μας: Αναμένουμε το αποτέλεσμα της τηλεφωνικής συνομιλίας των υπουργών Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. Τελικά θα γίνει σήμερα Πέμπτη -δεν πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη, όπως είχε δηλώσει ο κ. Πάτρικ Σάναχαν, και μετά από αυτήν θα έχουμε μία ιδέα για το πότε θα επέλθει η ρήξη μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον.

Επίσης αναμένεται να πληροφορηθούμε τις επόμενες ώρες το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας. Και τα δύο συμβούλια αναβλήθηκαν, όπως αναφέρει μία φήμη που έρπει εσχάτως, λόγω μίας παρατεταμένης ασθένειας του Ερντογάν. Μόλις δημοσιοποιήθηκε η φήμη, ο πρόεδρος της Τουρκίας επανήλθε δριμύτερος με τη γνωστή δήλωση, ότι η αγορά των S-400 είναι ένα τετελεσμένο γεγονός.

Επίσης, προς το τέλος του μήνα -και ανάλογα με τις αποφάσεις της Τουρκίας- θα γίνουν  οι συναντήσεις -αν γίνουν…- του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, στις Βρυξέλλες και του προέδρου Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν, στην Ιαπωνία. Και οι δύο συναντήσεις θα γίνουν μετά τις εκλογές για την Κωνσταντινούπολη, και αυτό έχει σημασία του, διότι ο κ. Ερντογάν θα είναι απελευθερωμένος από υποσχέσεις προς τους ψηφοφόρους, ανάμεσα στις οποίες πρωτεύουσα θέση έχει η μη ακύρωση της αγοράς των S-400.

Αν οι αποφάσεις είναι αρνητικές για την Αμερική, πιστεύεται ότι θα ακολουθήσει «καταιγίδα».

Αν όμως ο Ερντογάν ακυρώσει την αγορά των S-400 ή τους αφήσει ας πούμε στα πακέτα ή τους στείλει στο Κατάρ ή αλλού, θα αλλάξει το κλίμα αλλά η έλλειψη εμπιστοσύνης θα πάρει χρόνια για να επανέλθει. Η κρίση θα αποφευχθεί και θα ξεκινήσει μία δύσκολη πορεία και για την Αμερική.

Η Τουρκία είναι ένα μεγάλο και σημαντικό οικόπεδο, που δεν θέλει να χάσει η Ουάσιγκτον. Έχουν επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια στην κατοχική χώρα. Και δεν θα της επιτρέψουν εύκολα να σπάσει τους δεσμούς με τη Δύση. Βέβαια σε ένα γάμο, πρέπει να συμφωνούν και οι δύο και να μην τραβούν το σχοινί διότι θα σπάσει. Και δεν πρέπει να υπάρχει τρίτος -στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ρωσία. Αυτός ο γάμος της Αμερικής και της Τουρκίας έχει κουράσει και τις δύο πλευρές, και η τρίτη της παρέας, η Ρωσία είναι αποφασισμένη να τον διαλύσει…


Πηγή: hellasjournal.com


loading...
Tο iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger