Η συχνότητα παρόμοιων περιστατικών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς το ΝΑΤΟ αυξάνει σημαντικά την στρατιωτική του παρουσία πλησίον των συνόρων της Ρωσίας.

Ένα ρωσικό μαχητικό Su-35 αναχαίτισε αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος P-8A Poseidon πάνω από την Μεσόγειο Θάλασσα τρεις φορές την Τρίτη, ενώ μια επαφή τους ήταν «επικίνδυνη» και έθεσε σε κίνδυνο το αμερικανικό πλήρωμα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο 6ος στόλος των ΗΠΑ.

«Στις 4 Ιουνίου 2019, ένα αεροσκάφος P-8A Poseidon των ΗΠΑ που πετούσε σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα αναχαιτίστηκε από ένα ρωσικό SU-35 τρεις φορές εντός 175 λεπτών. Η πρώτη και η τρίτη επαφή των αεροσκαφών θεωρήθηκαν ασφαλείς. Η δεύτερη επαφή προσδιορίστηκε ως μη ασφαλής λόγω του γεγονότος ότι το SU-35 διεξήγαγε ένα πέρασμα με υψηλή ταχύτητα ακριβώς μπροστά από το αμερικανικό αεροσκάφος, γεγονός που έθεσε σε κίνδυνο τους πιλότους και το πλήρωμά μας», ανέφερε η δήλωση.

«Παρόλο που τα ρωσικά αεροσκάφη επιχειρούσαν στον διεθνή εναέριο χώρο, αυτή η συμπεριφορά ήταν ανεύθυνη. Αναμένουμε ότι θα συμπεριφέρονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα τα όποια έχουν θεσπιστεί για να διασφαλίζουν την ασφάλεια και την πρόληψη συμβάντων, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας του 1972 για την πρόληψη των ατυχημάτων στην ανοικτή θάλασσα (INCSEA). Οι επικίνδυνες ενέργειες αυξάνουν τον κίνδυνο εσφαλμένου υπολογισμού και του ενδεχόμενων εναέριων συγκρούσεων», πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Το αεροσκάφος των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον 6ο Στόλο, ενεργούσε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και «δεν προκάλεσε αυτή τη ρωσική δραστηριότητα».

Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν σχολιάσει ακόμα το περιστατικό.

Το P-8A Poseidon είναι ένα πολλαπλού ρόλου, μακράς εμβέλειας αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας. Περιλαμβάνει πυλώνες ανάρτησης όπλων, ενώ παράλληλα είναι ικανό για ανθυποβρυχιακό πόλεμο και πόλεμο κατά επιφανειακών στόχων, καθώς και συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση.


πηγή: sputniknews.gr
loading...
Tο iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger