Μεγάλο πλήγμα για τον Τούρκο πρόεδρο αποτέλεσε το αποτέλεσμα των χθεσινών επαναλληπτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατάφερε να επικρατήσει - για δεύτερη φορά - έναντι του εκλεκτού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ.


Πλήγμα στην παντοδυναμία Ερντογάν

Οι εκλογές θεωρήθηκαν κρας τεστ για τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς το αποτέλεσμα αποτελεί πλήγμα στην παντοδυναμία του Ερντογάν, ο οποίος στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι «όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία».

Η γενέτειρα του προέδρου έχει γίνει στο πέρασμα των χρόνων πηγή χρηματοδότησης και «δεξαμενή» εξουσίας για το AKP, που «λαδώνει» τον πολιτικό μηχανισμό της υπόλοιπης Τουρκίας. Η απώλεια ελέγχου της σημαίνει την απώλεια χρηματοδότησης και κονδυλίων που συντηρούν έναν ολόκληρο σύστημα, από φιλοκυβερνητικά μίντια έως επιχειρήσεις και λογής παράγοντες εξουσίας.

Πλέον, αναμένεται με μεγάλη αγωνία η απάντηση του Ερντογάν στην δεύτερη αυτή ήττα Γιλντιρίμ, ενώ ερωτήματα προκαλεί το πώς θα καταστεί δυνατή μία συνεργασία των δύο πλευρών, παρότι ο Ιμάμογλου έτεινε χείρα συνεργασίας κατά τον λόγο του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ερώτημα αποτελεί, επίσης, εάν ο Τούρκος πρόεδρος θα επιχειρήσει να κερδίσει εκ νέου τη λαϊκή νομιμοποίηση, μέσω ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής.


πηγή: Cnn.gr
loading...
Tο iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger