Στo πλαίσιο μιας εκτεταμένης έρευνας Εναέριας και Δορυφορικής Αρχαιολογίας για τον εντοπισμό ιχνών της αρχαίας Εγνατίας οδού,από την αρχαία Αμφίπολη έως τους Φιλίππους , μια περιοχή με συνολική έκταση 500 Km2, προσδιορίστηκε ένας μεγάλος αριθμός άγνωστων διατηρημένων κατασκευών.



Από τα διαφορετικά είδη αυτής της κατηγορίας , στην παρούσα ανακοίνωση θα παρουσιαστούν οι κυκλικές διατηρημένες κατασκευές με μεγάλη διάμετρο ( από 13 έως 50m), που ανιχνεύτηκαν σε διαχρονικές αεροφωτογραφίες και σύγχρονες δορυφορικές εικόνες. 

 Στο εσωτερικό τους ανιχνεύεται φασματικά το συμπαγές υλικό κάλυψης ( π.χ. πέτρα ), ενώ περιμετρικά λόγω της συγκράτησης της υγρασίας , παρατηρείται πυκνή βλάστηση η οποία σε πολλές περιπτώσεις καλύπτει τις κατασκευές . 

Μια πρώτη επιφανειακή έρευνα από διεπιστημονική ερευνητική ομάδα στις αντίστοιχες θέσεις και η συλλογή διάσπαρτης κεραμικής έχει πραγματοποιηθεί ,επιτρέποντας το χαρακτηρισμό των κατασκευών αυτών ως ιστορικών.
Μια εργασία του Δ . Καϊμάρη, Λέκτορα, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης , Πολυτεχνική Σχολή , Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ PDF:


www.visaltis.net
loading...
Tο iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger