Αποβατική άσκηση πραγματοποίησαν κλιμάκια του Μηχανικού της τουρκικής Στρατιάς του Αιγαίου μαζί με μονάδα του Στρατού του Κατάρ, στο πλαίσιο της στενότατης συνεργασίας της Άγκυρας με το κράτος του Περσικού Κόλπου.

Του Μαρίνου Γκασιάμη



Η άσκηση έλαβε χώρα στην περιοχή της Σμύρνης και σε αυτή δοκιμάστηκαν όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, οι ελαστικές λέμβοι για ταχεία κίνηση των αποβατικών δυνάμεων.

Να υπενθυμίσουμε πως η Τουρκία διατηρεί την μεγαλύτερη offshore βάση της στο Κατάρ. Εκεί εδρεύουν 3.000 τούρκοι στρατιωτικοί.

Η βάση αυτή ξεκίνησε την λειτουργία της τους πρώτους μήνες του 2016 και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η συμφωνία με την χώρα αυτή της Μέσης Ανατολή υπεγράφη με το σκεπτικό πως οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν τις «ίδιες απειλές»

Σύμφωνα με την «Voice Of America» ανάμεσα στις απειλές που οι δύο χώρες θεώρησαν κοινές είναι η αυξανόμενη απομόνωση τους σε μια περίοδο ανόδου της αστάθειας. Η βάση αυτή σύμφωνα με αναλυτές όπως ο Τζόρτζιο Τσαφιέρο είναι επίσης συμβολική για την Τουρκία καθώς επιδεικνύει μια μεγαλύτερη επιρροή της Άγκυρας στην περιοχή και στηρίζει την ανεξαρτησία του Κατάρ από ισχυρούς γείτονες όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία.

Ο ίδιος αναλυτής υπογραμμίζει πως μετά την συμφωνία των ΗΠΑ με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, το Κατάρ δεν θεωρεί τις ΗΠΑ φερέγγυες και στράφηκε για αυτό τον λόγο στην Τουρκία, η επιστροφή της οποίας στην περιοχή έναν αιώνα μετά την αποχώρησή της ήταν και θέμα γοήτρου για την Άγκυρα.

Στο πλαίσιο του νεοθωμανισμού όμως όλα δείχνουν πως συνεχίζεται, αποδίδοντας καρπούς και το πρόγραμμα συνεργασίας με την κυβέρνηση της Σομαλίας.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο από την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης Σομαλών κομάντος από τις τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις επισημαίνοντας πως θα υπηρετήσουν την χώρα τους «παρέχοντας ασφάλεια και ειρήνη».



Η Τουρκία διαθέτει και σε αυτή την χώρα στρατιωτική βάση που μάλιστα εγκαινιάστηκε και με τις ευλογίες του ΟΗΕ. Σύμφωνα με την Daily Sabah σε αυτή θα εδρεύουν 200 τούρκοι στρατιωτικοί και σε πρώτη φάση θα εκπαιδεύσουν 10.500 Σομαλούς στρατιώτες.

Η Άγκυρα παρέχει εδώ και 7 τουλάχιστον χρόνια στρατιωτική βοήθεια στη Σομαλία.

Με αυτή την βάση η Τουρκία αποκτά πρόσβαση στο «κέρας» της Αφρικής και μέσω αυτού την ικανότητα σχετικού ελέγχου της κρίσιμης για την εμπορική ναυσιπλοΐα οδού.

Όλα αυτά έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία ανανεώθηκε σύμφωνα με την Yeni Safak η συνεργασία του κόμματος του Ερντογάν AKP με το εθνικιστικό κόμμα MHP των γκρίζων Λύκων
loading...
Tο iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger