Σε αχαρτογράφητα ύδατα φαίνεται πως έχει εισέλθει ο περίφημος διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια. Το project για το οποίο η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών είχε προωθήσει ως ένα νέο πρωτοποριακό σύστημα δορυφορικών-ηλεκτρονικών διοδίων, αμφισβητείται συνολικά. Υπουργείο, συμμετέχοντες, παραχωρήσεις δεν δείχνουν ιδιαίτερα θετικοί στην ιδέα της εφαρμογής του.

Πηγές από το Υπουργείο Υποδομών αναφέρουν πως πρόκειται για ένα σύστημα που δεν  έχει εφαρμοστεί πουθενά με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό. Μάλιστα τον χαρακτηρίζουν ως «εξόχως προβληματικό» και πρόχειρο.

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΕ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Γεγονός είναι πως από τη μία δεν τον έχουν αποδεχθεί οι παραχωρησιούχοι γιατί προβλέπει ειδικό ταμείο για την είσπραξη των διοδίων και μετά το «μοίρασμα» τους.  Στην διαγωνιστική διαδικασία έχει κατατεθεί προσφυγή στο ΣτΕ η Μυτιληναίος, μία από τις φιναλιστ.

Η προσφυγή έχει ως κύριο αντικείμενο την αμφισβήτηση του τρόπου αξιολόγησης της τεχνικής προσφοράς, σημειώνοντας μάλιστα ότι η προσφοράς της (της Μυτιληναίος) ήταν κατά 70εκατ.ευρώ φθηνότερη αλλά δεν προτιμήθηκε. Να θυμίσουμε ότι από την σχετική διαδικασία μειοδότρια είναι η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Η προσφυγή θα συζητηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου και η απόφαση πιθανώς να κρίνει και το μέλλον του διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός για τον οποίο οι παραχωρησιούχοι ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί από την αρχή της διαδικασίας, τους δίνει και λόγους να τον αμφισβητούν. Για να μπορέσει να εφαρμοστεί θα πρέπει να τροποποιηθούν στο σύνολο τους οι συμβάσεις παραχώρησης, πράγμα όχι και τόσο εύκολο. Επίσης θα πρέπει να επανεγκριθούν τόσο από τις τράπεζες όσο και από τις αρμόδιες διευθύνσεις της Κομισιόν, δηλαδή ακόμα μία χρονοβόρα διαδικασία.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ;

Ακόμα ένα σημείο που προβληματίζει το Υπουργείο, είναι πως ακόμα και αν τελικά «περπατήσει» η διαδικασία, που θα βρεθούν τα χρήματα. Τα 400 εκατ. ευρώ που απαιτούνται, σύμφωνα με την προκήρυξη, είναι με χρήση του ΠΔΕ, όταν στο σύνολο του το ΠΔΕ ανά έτος είναι σημαντικά μικρότερο. Αυτό θα σήμαινε πως ακόμα και η εφαρμογή του θα έπαιρνε αρκετά χρόνια για να μπορέσει να απορροφηθεί ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό.

Σε κάθε περίπτωση από το Υπουργείο αυτό που θεωρείται κρίσιμο στο πεδίο των διοδίων είναι η διαλειτουργικότητα και η αναλογικότητα στην χρέωση, κάτι που συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Σε πρόσφατη δημιογραφική αποστολή ο Παναγιώτης Παπανικόλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Γέφυρα Α.Ε και της Ολυμπίας Οδού αλλά και Γενικός Διευθυντής της VINCI στην Ελλάδα σημείωσε πως διαφωνεί με τη λύση για τα ηλεκτρονικά διόδια που είχε επιλέξει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και προέβλεψε την ακύρωση του. Υποστήριξε πάντως ότι ότι το πιο αποφασιστικό βήμα θα γίνει με τη θέσπιση της διαλειτουργικότητας και με τη χρήση μόνο ενός μηχανήματος e-pass.

Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΔΙΩΝ

Ακόμα ένα στοιχείο που δείχνει την αμφισβήτηση της ύπαρξης ενός διαγωνισμού ανάπτυξης ηλεκτρονικών διοδίων είναι η περίπτωση της Ολυμπίας Οδού που πάει ένα βήμα μπρος.

Σύμφωνα με πηγές από την παραχώρηση, υπάρχει υπό επεξεργασία, ένα σύστημα «υβριδικών διοδίων» το οποίο υπόσχεται να λειτουργήσει ένα αναλογικό σύστημα  διοδίων. Πρόκειται για ένα σύστημα χρεω-πίστωσης το οποίο θα απευθύνεται μόνο σε όσους διαθέτουν e-pass της Ολυμπίας Οδού.

Η λογική είναι απλή: ο χρήστης του e-pass θα εισέρχεται στον αυτοκινητόδρομο και θα χρεώνεται κανονικά στους σταθμούς διοδίων από όπου θα περνά. Στην έξοδο του από αυτόν, θα γίνεται υπολογισμός των χιλιομέτρων που δεν χρησιμοποίησε (μέχρι τον επόμενο σταθμό διοδίων) και το ποσό που αναλογεί θα «επιστρέφει» στο λογαριασμό του.

Από την πλευρά της η Ολυμπία Οδός βλέπει ένα «δίκαιο» σύστημα χρέωσης το οποίο χωρίς να επενδυθούν μεγάλα κεφάλαια εισάγει την αναλογικότητα των διοδίων.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως, όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές στο ypodomes.com, την δυνατότητα ανάπτυξης υβριδικών διοδίων την προβλέπει η από το 2013 τροποποιημένη σύμβαση της Ολυμπίας Οδού.

Αυτό δίνει και τη δυνατότητα στο να γίνει η πρώτη παραχώρηση η οποία προχωρά σε αυτό το βήμα και το οποίο εφόσον εφαρμοστεί και πετύχει θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους.


πηγή:  Νίκος Καραγιάννης 
loading...
Tο iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger