Γράφει ο ΠΑΥΛΟΣ ΑΘ. ΠΑΛΟΥΚΑΣ


«Φταίει το γομάρι και βαράνε το σαμάρι», λέει η θυμοσοφία του λαού μας. Και ξέρει τι λέει. Όπως ξέρουν και κάποιοι πολιτικοί, μικρής πολιτικής παράταξης, που ενοχλούνται τα τελευταία χρόνια (τώρα ξύπνησαν!), όταν ακούνε για κάτι εθνικό, αγνό πατριωτικό, παραδοσιακό και εκκλησιαστικό. Τους «ανάβουν τα λαμπάκια», κατά το σύγχρονο αργκο – λεξιλόγιο. Και βάλθηκαν να ξεριζώσουν «ΣΥΡΙΖΑ», όλα όσα αναφέραμε πιο πάνω. Τη μια τους ενοχλούν τα ορθόδοξα θρησκευτικά στα σχολεία, την άλλη η εικόνα του Χριστού και ο όρκος ο θρησκευτικός κ.λπ., και τώρα τελευταία οι παρελάσεις των μαθητών, που τις θεωρούν «ρατσιστικές», «μιλιταριστικές» και «Μεταξικές» (δηλ. δημιούργημα του Μεταξά, κατʼ απομίμησιν του Χίτλερ), και ότι δήθεν γίνονται μόνο στην πατρίδα μας και την Κύπρο.
Τα «επιχειρήματά» τους δεν ευσταθούν και είναι ανιστόρητα. Γιατί, και προ του Μεταξά, επί δικτατορίας του Παγκάλου, είχε γίνει συζήτηση για κατάργησή τους (άρα γινόταν), με αφορμή το μάκρος της φούστας των κοριτσιών. Παρέλαση έκανε ακόμα και ο στρατός του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, σε όποια πόλη κι αν έμπαινε, για νʼ αναπτερώσει προφανώς το ηθικό των κατοίκων. Στη Σοβιετική Ένωση, πολύ πριν τους Χιτλερικούς είχαν περιφανείς παρελάσεις, στις δε χώρες της Κίνας και Κούβας, γίνονται παρελάσεις με κάθε λαμπρότητα.
Στη δοξασμένη Σμύρνη, ενώ ακόμη βρίσκεται τουρκοκρατούμενη, μαθητές και αθλητές πραγματοποιούσαν παρελάσεις. Ο χώρος όμως δεν επαρκεί για αναλυτική αναφορά κι άλλων παραδειγμάτων.
Το θέμα όμως πρέπει να εστιαστεί στην πολλαπλή σημασία τους, αφού:
4 διδάσκουν οι παρελάσεις (εποπτικά) τις νεότερες γενιές·
4 τιμούν ενδόξους αγώνες και θυσίες αγωνιστών·
4 εμπνέουν από την προβολή εξαίρετων παραδειγμάτων αυτοθυσίας για το δίκιο και τη λευτεριά·
4 καθοδηγούν και καλλιεργούν την εθνική και ιστορική συνείδηση·
4 παιδαγωγούν τις αγνές, ενθουσιώδεις και αγωνιστικές εφηβικές και παιδικές ψυχές·
4 «αποτελούν έκφραση ευγνωμοσύνης και τιμής για τη διαιώνια πάλη στα Μαρμαρένια Αλώνια, προκειμένου να επιβιώσει ο Ελληνισμός».
Έχει σημασία, λοιπόν, από ποιον καθιερώθηκαν; Όχι, βέβαια, μας ενδιαφέρει το γιατί καθιερώθηκαν και ποιος εθνικός, παιδαγωγικός κ.ά. στόχος επιτυγχάνεται με την πραγματοποίησή τους.
Σε τελευταία ανάλυση εγείρονται δικαιολογημένα ερωτήματα και κάποιες απορίες, που ασφαλώς δεν έχουν και απάντηση, όπως:
Γιατί οι ευαίσθητοι περί την δημοκρατία δεν ζητούν και την κατάργηση άλλων μέτρων, που καθιερώθηκαν επί Κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά ή και άλλων Μεταξικών νόμων, που ισχύουν ακόμη;
Για την ιστορία και μόνο, και για να γνωρίζουν οι αφελείς που παρασύρονται εν αγνοία τους, καθώς και η νεότερη γενιά μας, που δικαιολογημένα ίσως δεν τα γνωρίζει, αναφέρουμε ότι επί Μεταξά καθιερώθηκαν:
= το οκτάωρο εργασίας·
= το ασφαλιστικό ΙΚΑ (ως ιδέα μάλλον είχε συλληφθεί επί Βενιζέλου)·
= η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη·
= οι άδειες των εργαζομένων·
= τα επιδόματα·
= μέτρα για τον αγροτικό κόσμο·
= και πολλά άλλα.
«Επιπλέον και ο Χίτλερ καθιέρωσε το 1936 την αφή της Ολυμπιακής φλόγας κατά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία γνωρίζει στις μέρες μας μέγιστη δόξα και ουρανομήκη τιμή».
Γιατί οι «ανησυχούντες» και «κοπτόμενοι» για τα ατομικά δικαιώματα, τη δημοκρατία κ.ά. δεν απαίτησαν και την κατάργηση της αφής της Ολυμπιακής φλόγας, που καθιερώθηκε από έναν σκληρό ευρωπαίο δικτάτορα;
Χωρίς να μας συνδέει τίποτε, αλλʼ ούτε και δεχόμεθα, ηθικά και πολιτικά, τα δικτατορικά καθεστώτα οποιουδήποτε χρώματος, κάναμε την αναφορά αυτή μόνο για ιστορικούς λόγους και να επισημάνουμε την πολιτική υποκρισία και ηθοποιΐα κάποιων δήθεν «δημοκρατικών» φωνών, που κατά τα άλλα, επιλεκτικά δέχονται ό,τι μας συμφέρει, έστω κι αν καθιερώθηκαν από δικτάτορες.
Είναι ολοφάνερος ο ανατρεπτικός και ξεριζωτικός στόχος τους, δηλαδή θέλουν να γκρεμίσουν και να ξεριζώσουν ό,τι εθνικό και ωραίο και αληθές_ «σώνει και καλά» να διαψεύσουν τον εθνικό μας ποιητή Δ. Σολωμό, που έλεγε ότι: «το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές».
Πάντως όλοι σχεδόν οι Έλληνες σʼ αυτή τη Σολωμική γραμμή βαδίζουμε και θα βαδίζουμε, και η Ελλάδα θα επιβιώσει, εις πείσμα των εχθρών της, και μάλιστα των βγαλμένων μέσα από τα σπλάχνα της!

Δημοσίευση σχολίου

Blogger