Ο Πρωθυπουργός κάλυψε τον πρώην υπουργό Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι είχε ο ίδιος ζητήσει την εκπόνηση ενός εναλλακτικού σχεδίου, χωρίς ωστόσο αυτό να σχετίζεται με έξοδο από την ευρωζώνη

«Εγώ έδωσα εντολή στον Γιάννη Βαρουφάκη να σχεδιάσει το plan b, αν δεν το έκανα θα ήμουν ανεύθυνος» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά.

«Είχαμε πόλεμο. Απέναντι στα σχέδια των δανειστών για έξοδο της Ελλάδος από την Ευρώπη και το Ευρώ, έδωσε προσωπικά εντολή στον Γιάννη Βαρουφάκη, να επεξεργαστεί ένα σχέδιο άμυνας της χώρας. Ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας με την τοποθέτησή του, κάλυψε απόλυτα τον πρώην υπουργό Οικονομικών, συστήνοντας μάλιστα στην κ. Γεννηματά να αναζητήσει αλλού τα σκάνδαλα, «δείχνοντας» το κόμμα της, το ΠΑΣΟΚ, με την κ. Γεννηματά να αντιδρά έντονα και παίρνοντας το λόγο δύο φορές, και μια ακόμη επί προσωπικού, κάλεσε τον κ. Τσίπρα, αντί να υπερασπίζεται τον κ. Βαρουφάκη να πάρει αποστάσεις από τα σενάρια του plan b.



Τσίπρας: «Εγώ έδωσα εντολή στον Βαρουφάκη για το plan B»

«Δεν σιωπώ γι’ αυτό είμαι εδώ. Για να δώσω απαντήσεις» ανέφερε αρχικά ο Πρωθυπουργός απαντώντας στις ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί για το θέμα του Plan B και του Γιάννη Βαρουφάκη.

Συγκεκριμένα απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά, η οποία τον κάλεσε να δώσει πειστικές εξηγήσεις και να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το θέμα του plan, σημείωσε:

«Οι δηλώσεις όλο αυτό το χρονικό διάστημα, θα μπορούσαν να είναι και διασκεδαστικές, αν δεν είχαν πολιτικό αντίκρισμα. Είναι επικίνδυνη αυτή η λογική του Grexit, γιατί η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Σχέδια εξόδου της χώρας από το ευρώ δεν είχαμε ποτέ. Σχέδιο διαχείρισης εκτάκτου ανάγκης είχαμε και οφείλαμε να έχουμε.

Αν οι εταίροι και οι δανειστές μας προετοίμαζαν ένα σχέδιο Grexit, εμείς δεν έπρεπε να σχεδιάσουμε τις άμυνές μας; Είχαμε χρέος να το κάνουμε απέναντι στο λαό. 
Αυτό που κάνετε είναι πραγματικά έξω και πέρα από κάθε λογική. Εγώ έδωσα εντολή προσωπικά στον Υπουργό Οικονομικών να οργανώσει ένα σχέδιο άμυνας απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο. 

Τέλος, απευθυνόμενος προσωπικά στην κ. Γεννηματά, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: Την επόμενη φορά που θα ψάξετε για σκάνδαλα να ψάξετε στο κόμμα μας, και στις κυβερνήσεις που προηγήθηκαν. Όχι στον Βαρουφάκη και στην δική μας κυβέρνηση. Όχι στην κυβέρνηση που έδωσε μάχη για τα δίκαια του ελληνικού λαού». 



«Ταυτίζεστε με τους δανειστές»

Στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, σημείωσε:Εκλεγήκαμε με την εντολή να ξεφύγουμε από τα μνημόνια. Μας κατηγορείται ότι κάναμε σχέδια εξόδου από το ευρώ, σε κάποια μπουντρούμια μυστικά, μαζί με τον Γιάννη Βαρουφάκη. Τότε γιατί δεν το εφαρμόσαμε; Αν ο στόχος μας και τα μυστικά μας σχέδια ήταν να βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ, κι αν το όχι του δημοψηφίσματος σήμαινε όπως λένε όχι στο ευρώ, τότε γιατί δεν το κάναμε; Είστε σοβαροί όταν τα λέτε αυτά; Ας σοβαρευτούμε σ’ αυτή την αίθουσα. Αν αυτό νομίζεται ότι είναι το σχέδιό μας για έξοδό μας από το ευρώ, όπως το ότι θα κλέβαμε τους κωδικούς των πολιτών, τότε μας φέρατε εδώ για έναν αστείο λόγω. Ταυτίζεστε με τους δανειστές κ. Γεννηματά για άλλη μια φορά. Μας ζητάτε την επιβολή ενός προγράμματος και να πούμε ότι όλες αυτές οι προτάσεις ήταν δικές μας. Ότι εγώ τους παρακαλούσα 17 ώρες για να μας βάλουν κι άλλα μέτρα. Γιατί ακολουθείτε την ίδια γραμμή με τον κ. Βενιζέλο;  ».



Αναφερόμενος, τέλος ο Πρωθυπουργός για τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ, και στην απάντηση της κ. Γεννηματά, ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει στείλει στην δικαιοσύνη όσους ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα», υπογράμμισε: «Τον Παπακωνσταντίνου τον στείλατε λέτε στη δικαιοσύνη. Τι λιγότερο και τι περισσότερο έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, από τον κ. Βενιζέλο; Τα ίδια ακριβώς έκαναν.



«Ο Βαρουφάκης δεν είναι λαμόγιο»

Αναφερόμενος για άλλη μια φορά στον κ. Βαρουφάκη, τον οποίο από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός υπερασπίστικε ο κ. Τσίπρας τόνισε: Ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να έχει κάνει λάθη, όπως όλοι μας, να έχει ευθύνες, να τον κατηγορείται όσο θέλετε για τις δηλώσεις του, ότι κάνει διακοπές στην Αίγινα, ότι φοράει κακόγουστα πουκάμισα, δεν μπορείτε όμως να τον κατηγορείται ότι είναι λαμόγιο. Δεν έφαγε λεφτά του ελληνικού λαού. Όσο ήταν υπουργός δεν έβγαζε λεφτά στο εξωτερικό, δεν έκρυβε λίστες στα συρτάρια του. Εάν λοιπόν θέλετε να ψάξετε ποινικές ευθύνες, κάνετε λάθος να τις αναζητάτε στον Βαρουφάκη. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν ψάχνουμε για σχοινί» 

Γεννηματά: Ξεκαθαρίστε τη θέση σας

Στην αρχική τοποθέτησή της, δίνοντας το πλαίσιο της ερώτησης που κατέθεσε στον πρωθυπουργό,  η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, από το βήμα της Βουλής,  κατήγγειλε την σιωπή του Αλέξη Τσίπρα, για μεγάλο χρονικό διάστημα από την στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο του Γιάννη Βαρουφάκη και της επεξεργασίας του Plan B.

Η κ. Γεννηματά κατήγγειλε επίσης την «αλλοπρόσαλλη τακτική της κυβέρνησης», η οποία σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «έφερε το Grexit στην αυλή μας».



«Μην κουνάτε το δάχτυλο κ. Τσίπρα στο ΠΑΣΟΚ που έβαλε πλάτη στην κυβέρνησή σας»

Στην δευτερολογία της η κ. Γεννηματά απάντησε στον πρωθυπουργό, ο οποίος στην αρχική τοποθέτησή του κάλεσε την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αναζητήσει σκάνδαλα στο δικό της κόμμα,  σημειώνοντας ότι «το δικό μου κόμμα έχει αναλάβει τις ευθύνες του. Έχει παραδώσει στη δικαιοσύνη τους ανθρώπους που κατηγορήθηκαν για σκάνδαλα. Τώρα είναι η σειρά σας να αναλάβετε την ευθύνη σας απέναντι στην δικαιοσύνη. Ο πατριωτισμός του ΠΑΣΟΚ δεν είναι αδυναμία, για να έρχεστε σήμερα εδώ και να μας κουνάτε το δάχτυλο. Εμείς βάλαμε πλάτη στην κυβέρνησή σας. Είναι αστειότητες αυτά κ. Τσίπρα. Εσείς πρώτα θα έπρεπε να το αναγνωρίσετε. Υπάρχουν μέτωπα ανοιχτά στην διαπραγμάτευση κι εσείς ασχολείστε με τα εσωτερικά του κόμματός σας». 

«Απορώ γιατί καλύπτεται τον Βαρουφάκη»

Παίρνοντας το λόγο επί προσωπικού η κ. Γεννηματά, σχετικά με τις ευθύνες αξιωματούχων του ΠΑΣΟΚ, με τον πρωθυπουργό να καταγγέλει και τον κ. Βενιζέλο, η κ. Γεννηματά σημείωσε:«Για τον κ. Παπακωνστανίνου έχει αποφανθεί η δικαιοσύνη, θεωρώ απαράδεκτο να μιλάτε όμως έτσι για τον κ. Βενιζέλο. Απορώ γιατί καλύπτεται έτσι σήμερα τον κ. Βαρουφάκη». 



Τσίπρας για το μεταναστευτικό: Υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης

Ο Αλέξης Τσίπρας απατώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη για το μεταναστευτικό, σημείωσε:

Πέραν από το θέμα της αντιμετώπισης υποδοχής και ασύλου των μεταναστών, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και έκτακτες ανάγκες. Τα εκατοντάδες θύματα προσφύγων στην Μεσόγειο έχει προκαλέσει παγκόσμιο σοκ. Πάνω από το 80% των εισερχομένων είναι πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές.

Αυτή η αυξητική τάση καταγράφονταν από το 2014, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε προλάβει να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά. Όπως π.χ. τη λειτουργία 20.000 φιλοξενίας και ασύλου στη χώρα, όπως και προγράμματα υποδοχής στα σύνορα, παρ’ ότι υπήρχαν σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούμε σε ένα χρηματοδοτικό κενό απέναντι στα θέματα αποκατάστασης των προσφύγων. Το παλεύουμε τώρα μαζί και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Το μεταναστευτικό δεν είναι μόνο θέμα αλληλεγγύης. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από την πλευρά μας δίνουμε μάχες. Απευθυνθήκαμε στα αρμόδια όργανα της Ευρώπης για να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί αλληλεγγύης. Για πρώτο φορά οι προτάσεις της Ελλάδος αποτυπώθηκαν και στις Συνόδους Κορυφής.

Όμως είναι δεδομένη η έλλειψη χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των μεταναστών.

Η έλλειψη χρηματοδότησης άλλωστε για την χώρα μας είναι μεγάλο πρόβλημα. Καταβάλουμε προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά, έχοντας στη διάθεσή μας λίγα μέσα. Απευθυνθήκαμε σε Οργανώσεις, σε Δήμους, στις Περιφέρειες της χώρας ,αλλά και σε διεθνείς Οργανισμούς. Είχαμε κάποιες θετικές ανταποκρίσεις. 



Για τα κέντρα κράτησης και Ιθαγένεια

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα των Κέντρων Κράτησης των μεταναστών ήταν ανάγκη να πάψουν να λειτουργούν με βάση και τους κανόνες της Ευρώπης».

Τέλος ,για την ελληνική ιθαγένεια, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Την ιθαγένεια μια χώρα πρέπει να την δίνει σε όλα τα παιδιά της. Και αυτό κάνει. Τα παιδιά αυτά γεννιούνται εδώ, μιλούν ελληνικά, μετέχουν στην παιδεία και στον πολιτισμό της. Είναι τουλάχιστον υποκρισία να φωτογραφίζεται ο Σαμαράς με τον Αντετοκούμπο, και την ίδια στιγμή χιλιάδες παιδιά σαν τον μπασκεμπολίστα που μας έκανε περήφανους να μην έχουν την ελληνική ιθαγένεια και παρ’ όλα αυτά να μας κάνουν περήφανους όταν σηκώνουν την ελληνική σημαία» 

«Απαράδεκτη η κατάσταση στο Πεδίο του Άρεως»

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στο Πεδίο του Άρεως είναι απαράδεκτη. Τις τελευταίες ημέρες έχουν καταλύσει εκεί μετανάστες που προέρχονται κυρίως από τη Λέρο. Προσπαθούμε με τις δομές που υπάρχουν, αλλά και με την πρωτοβουλία των πολιτών, να δώσουμε λύση.

Παράλληλα όλα τα συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε συντονισμό, και τις επόμενες ημέρες ή ώρες να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για να μεταφερθεί ο πληθυσμός. Να σημειώσω όμως ότι δεν υπάρχει θέμα δημόσιας υγείας».



Για το θέμα της Τουρκίας

Για το θέμα της Τουρκίας και το ζήτημα των προσφυγικών ροών που προέρχονται από την γειτονική χώρα και που έθιξε στην δευτερολογία του το κ. Κακλαμάνης, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Έδωσε μάχη στην Σύνοδο Κορυφής για να υπάρξουν μέτρα. Θα πρέπει να κάνουμε μια ειδική συνεννόηση με την Τουρκία και ευτυχώς θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από την ΕΕ». 

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός σημείωσε: "Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνον του, επειδή είναι διαφορετικός". 


ΠΗΓΗ

* Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας: "ΙΩΚΗ ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΗ", παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger