Το πρησμένο δεξί μάγουλο του 7χρονου Ραβιντράνα έμοιαζε στους γονείς του σαν να πρόκειται απλά για το σύμπτωμα ενός χαλασμένου δοντιού. Ωστόσο, η πραγματικότητα ήταν λιγάκι διαφορετική. Στο στόμα του μικρού αγοριού υπήρχαν περισσότερα από 526 δόντια.

Το πρησμένο δεξί μάγουλο του 7χρονου Ραβιντράνα από την Ινδία έμοιαζε στους γονείς του σαν να πρόκειται απλά για το σύμπτωμα ενός χαλασμένου δοντιού. Ωστόσο, η πραγματικότητα ήταν λιγάκι διαφορετική. Στο στόμα του μικρού αγοριού υπήρχαν περισσότερα από 526 δόντια.

Συγκεκριμένα, τα αφύσικα δόντια, 526 τον αριθμό, φύονταν στη σιαγόνα του μικρού αγοριού και ήταν ορατά μόνο από το εσωτερικό του στόματος του παιδιού.

Οι οδοντίατροι τα αφαίρεσαν όλα χειρουργικά, διατηρώντας μόνο τα φυσιολογικά του δόντια που αριθμούσαν, πλέον, μόλις τα 21.

Ειδικότερα, την περασμένη Τετάρτη, ο μικρός Ραβιντράνα σκαρφάλωσε στην αγκαλιά του πατέρα του και χαμογέλασε ντροπαλά στα φωτογραφικά φλας. Τότε μόνο άγγιξε το πρησμένο του σαγόνι για να πει: «Δεν πονάει».

Οι γιατροί στην Οδοντιατρική Σχολή Saveetha Dental College τόνισαν ότι χρειάστηκαν μόλις μερικά λεπτά προκειμένου να πείσουν τους γονείς του μικρού παιδιού πως το χειρουργείο ήταν μονόδρομος.

Αλλού ήταν τα δύσκολα. Για να πεισθεί ο μικρός, χρειάστηκαν πολλές ώρες προσπαθειών και «κανακέματος» τόσο από γιατρούς όσο και από μεταδιδακτορικούς φοιτητές.




Αλλά και το ίδιο το χειρουργείο για την αφαίρεση της αφύσικη οδοντοστοιχίας διήρκησε σχεδόν 5 ώρες. «Τα δόντια του είχαν διαφορετικά μεγέθη που κυμαίνονταν από 0,1 έως και 15 χιλ.», ανέφερε η επικεφαλής της οδοντιατρικής σχολής.

«Έμοιαζαν με μικρά μαργαριτάρια μέσα σε όστρακο. Ακόμη και τα μικρότερα απ’ αυτά είχαν ρίζα κι ήταν καλυμμένα με αδαμαντίνη όπως όλα τα φυσιολογικά δόντια», είπε η γιατρός.

Έστω κι αν οι οδοντίατροι δεν ήταν σε θέση να καταλήξουν στο αίτιο που προκάλεσε την αφύσικη ανάπτυξη των δοντιών του επτάχρονου, δεν απέκλεισαν την ακτινοβολία από τους πύργους κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή αλλά και γενετικούς παράγοντες.

Όπως μεταδίδει ο ιστότοπος timesofindia.com, όταν ο μικρός ήταν τριών χρονών, οι γονείς τους παρατήρησαν ένα πρήξιμο στο δεξί του μάγουλο.

«Τον πήγαμε σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, αλλά δεν κατόρθωσαν να τον πείσουν να κάτσει για εξετάσεις. Έτσι κι εμείς το αφήσαμε, λέγοντας πως είναι απλά ένα μικρό παιδί», είπε ο πατέρας του μικρού αγοριού, που εργάζεται ως στέλεχος πωλήσεων για μια ιδιωτική επιχείρηση.

Όταν το πρήξιμο αυξήθηκε, οι γονείς απευθύνθηκαν στην οδοντιατρική σχολή. Εξετάσεις και ακτινογραφίες, μαζί με μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι στο σαγόνι του μικρού μεγάλωναν μικροσκοπικά δοντάκια.

«Το χειρουργείο ήταν αναπόφευκτο. Αντί να σπάσουμε το οστό της σιαγόνας από τις δύο του πλευρές και να αφήναμε μια τεράστια τρύπα, τρυπήσαμε από πάνω. Ευτυχώς, δεν απαιτήθηκε η ανακατασκευή του του σαγονιού. Υπήρχε ένας σάκος με μικροσκοπικά δόντια που θα έπρεπε να αφαιρεθεί με μεγάλη προσοχή. Αφήσαμε ανέγγιχτα μόνο τα φυσιολογικά του δόντια», ανέφερε η επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που πραγματοποίησε τη χειρουργική επέμβαση.

«Είναι η πρώτη φορά που συναντάμε τόσα πολλά δόντια μαζεμένα», είπε η γιατρός. Αξίζει να τονιστεί πως πίσω στα 2014, οι γιατροί στο Μουμπάι είχαν αφαιρέσει 232 δόντια από το στόμα ενός εφήβου.

Όσον αφορά στο μικρό αγοράκι, ίσως μεγαλώνοντας να μην έχει δύο τραπεζίτες στη δεξιά πλευρά της κάτω σιαγόνας, αλλά κατά τ’ άλλα θα είναι απολύτως φυσιολογικός. Και όταν κλείσει τα 16 του χρόνια, τότε θα μπορεί να βάλει εμφυτεύματα για να καλύψει τα όποια κενά στην οδοντοστοιχία του.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και ιατρική έρευνα που παρακολουθεί περισσότερους από 250 ανθρώπους που κατοικούν κοντά σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

«Τουλάχιστον το 10% παρουσίασαν αλλοιώσεις σε μικροκυτταρικό επίπεδο. Αυτές οι αλλοιώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν ελεγχόμενο ή ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων και ασθένειες», τόνισε η επικεφαλής της ιατρικής ομάδας.

«Οφείλουμε να πραγματοποιήσουμε μια μεγαλύτερη έρευνα προκειμένου να αποδείξουμε τη σχέση ανάμεσα στους πύργους κινητής τηλεφωνίας και τις αλλαγές σε μικροπυρηνικό κυτταρικό επίπεδο», ανέφερε.

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τον επικεφαλής της οδοντιατρικής σχολής, η επέμβαση στο μικρούλη πραγματοποιήθηκε εντελώς δωρεάν.




πηγή: sputniknews.gr
loading...
Tο iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger