Την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Παράλληλα, ο ESM διευκρίνησε ότι το υπολειπόμενο ποσό των 2,8 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί από τη στιγμή που η χώρα εφαρμόσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις της, και πως το ποσό των 7,5 δισ. η Ελλάδα θα κατορθώσει να εξυπηρετήσει μέρος του χρέους της προς τους διεθνεις δανειστές, αλλά και μέρους των οφειλών της προς το εσωτεικό της χώρας.

Παράλληλα, καταγράφεται ότι η συνολική οικονομική βοήθεια του Μηχανισμού προς τη χώρα μας έχει φθάσει στα 28,9 δισ. ευρώ, εκ του συνόλου των 86 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι «η σημερινή απόφαση για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ αποτελεί αναγνώριση της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει σε πέρας σημαντικές μεταρρυθμίσεις».

Και συνεχίζει: «Έχει νομοθετήσει μία σειρά θεμάτων: μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και φορολογικό σύστημα, δημιουργία ενός νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων και επενδύσεων, απελευθέρωση της πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων και την εισαγωγή ενός προληπτικού δημοσιονομικού μηχανισμού, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή, εάν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί.

Χάρη σε αυτά τα μέτρα και άλλες μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία επιστροφής στην ανάπτυξη. Όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, τα μέλη του ESM επιθυμούν να στηρίξουν τις ελληνικές προσπάθειες με επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, συμπεριλαμβανομένων και βραχυπρόθεσμων μέτρων τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν ενόσω το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό εξαρτάται από την εκπλήρωση εκ μέρους της Ελλάδας όλων των προαπαιτούμενων θεμάτων».

ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger