Την πλήρη αναθεώρηση της εντολής του FRONTEX και της μετονομασίας του σε Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCG), με στόχο την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του ΕΚ.

Η συζήτηση, έγινε παρουσία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Και οι δύο ευρωπαίοι πολιτικοί εξήραν την «πολιτική συμφωνία» στην οποίαν κατέληξαν το Συμβούλιο και το ΕΚ στις 22 Ιουνίου, για «κοινή πρόταση κανονισμού για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή».

«Είναι σπουδαία μέρα σήμερα, ύστερα από έξι μήνες καταφέραμε το στόχο μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος. «Η πολιτική συμφωνία για Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, είναι μια απτή επιτυχία μιας αποτελεσματικής συνεργασίας ανάμεσα στα ευρωπαϊκά τεχνικά όργανα».

Η συζήτηση στην Ολομέλεια έγινε με βάση την έκθεση που παρουσίασε η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, την οποία εισηγήθηκε ο Λετονός ευρωβουλευτής Άρτης Πάμπρικς (ΕΛΚ) και η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η προτεινόμενη νομοθεσία έχει συμβολική και νομική διάσταση. «Αναγνωρίζουμε στην πράξη» εξήγησε, «ότι τα ευρωπαϊκά εξωτερικά μας σύνορα είναι κοινά ευρωπαϊκά σύνορα, για τα οποία όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι. Προβλέπουμε για τον νέο Οργανισμό μια ενισχυμένη νομική βάση και αυξάνουμε τους πόρους, ώστε να δρα πιο αποτελεσματικά, ιδιαίτερα όταν κινδυνεύει η λειτουργία του χώρου Σένγκεν».

Σε αντίθεση με την FRONTEX που βασιζόταν σε εθελοντική και συχνά ανεπαρκή βοήθεια από τα κράτη-μέλη, ο νέος Οργανισμός θεσπίζει ένα σώμα συνοριοφυλάκων, μια εφεδρεία 1500 ταχείας αντίδρασης που χωρίς εξαίρεση, θα πρέπει να διατίθενται από τα κράτη-μέλη.

Ένα άλλο καινοτόμο στοιχείο που αναφέρεται στην έκθεση, είναι η ανάπτυξη «officers-liaison» στα κράτη-μέλη, ήτοι αξιωματούχων που θα λειτουργούν ως σύνδεσμοι ανάμεσα στα κράτη-μέλη και τον Οργανισμό EBCG. Οι «σύνδεσμοι» αυτοί θα πρέπει να αναπτυχθούν σε όλα τα κράτη-μέλη με εξωτερικά χερσαία ή θαλάσσια σύνορα, ενώ δεν κρίνεται απαραίτητο για τις χώρες με «εναέρια σύνορα».

Ένας οργανισμός παραπόνων, εντάσσεται επίσης στο νέο κανονισμό, σύμφωνα με τη θέληση του ΕΚ, εξήγησε ο Δ. Αβραμόπουλος. «Ο οργανισμός αυτός θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τυχόν παραβιάσεις στη διάρκεια των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων του Οργανισμού».

Σε ό,τι αφορά στην «έρευνα και διάσωση», αν και η εθνική αρμοδιότητα αναγνωρίζεται ως συνιστώσα της ευρωπαϊκής ολοκληρωμένης διαχείρισης συνόρων, εντούτοις θα είναι συγχρόνως και καθήκον του Οργανισμού στο πλαίσιο των επιχειρησιακών του δραστηριοτήτων, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο Επίτροπος, κάλεσε τέλος τους ευρωβουλευτές, να ψηφίσουν αύριο σε πρώτη ανάγνωση, την πρόταση κανονισμού, ώστε να επιταχυνθεί και η διαδικασία τελικής έγκρισης από το Συμβούλιο.

πηγή
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger