Στις 24 Ιουνίου η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, δημοσίευσε τα προφίλ των έξι Τούρκων πολιτών των οποίων τα ονόματα εμφανίστηκε στα έγγραφα του Παναμά. Με αυτή την απλή ανακοίνωση, η εφημερίδα ξεκίνησε μια σειρά εκθέσεων σχετικά με την "Panama'cı Turkler". Αυτά τα έξι από τα άτομα που αναφέρθηκαν ήταν επιχειρηματίες και, πέντε από αυτούς είχαν στενούς ή μακρινούς δεσμούς με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λίγο μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών, χτύπησε το τηλέφωνο στο newsroom Cumhuriyet. Προφανώς, ο άνθρωπος στην απέναντι άκρη της  γραμμής ήταν ο Μεχμέτ Cengiz, ένα από τους έξι επιχειρηματίες που είχαν εμφανιστεί στο χαρτί.

Σύμφωνα με την Cumhuriyet, ο άνθρωπος στο τηλέφωνο ήταν πολύ σαφής: " Βάζετε το πρόσωπό μου στην πρώτη σελίδα, δεν έχετε καμία ντροπή Θα σας (...) "
Αυτό θα μπορούσε να είναι, και ίσως θα πρέπει να, ερμηνεύεται ως μια απειλή θανάτου... ειδικά στην Τουρκία, όπου οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν απολύσεις, αγωγές, ή προσωπικές απειλές για χρόνια.

 Η εταιρεία Cengiz αποτελεί μέρος του ομίλου που κατασκεύαζε το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας πιέζει την εποχή εκείνη να φανεί το σκάνδαλο αυτό εξαιρετικά αμφιλεγόμενο. 


Το όνομά του Cengiz εμφανίστηκε επίσης σε σχέση με ένα άλλο σκάνδαλο διαφθοράς το 2013, που ανάγκασε αρκετούς υπουργούς να παραιτηθούν.



Λίγο πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Τουρκίας το 2015, η Cumhuriyet έχει αναφερθεί στις παραδόσεις όπλων της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας στη Συρία. Από τότε, εκείνη η ημέρα έχει γίνει ένα σύμβολο στον αγώνα για την ελευθερία του Τύπου. 
Εκείνη την εποχή, ο Τούρκος πρόεδρος δέχεται  προσωπικά κατηγορίες λόγω του ότι εμφανίζεται να έχει σχέση με τα έγγραφα του Παναμά. Λίγο καιρό αργότερα, τα εξής πρόσωπα: Dündar, editor-in-chief, και Erdem Gül, ως επικεφαλής του γραφείου της Άγκυρας, συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν, ο Μεχμέτ Cengiz, ο άνθρωπος που φέρεται να ονομάζεται Cumhuriyet, βρίσκεται στο κέντρο ενός δικτύου που περιλαμβάνει τουλάχιστον 20 εταιρείες κέλυφος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πληροφορίες στα έγγραφα Mossack Fonseca δεν μπορούν να  αποκρυπτογραφήσουν το σκοπό των εν λόγω εταιρειών. 

Προφανώς, ο Cengiz μπόρεσε σε μεγάλο εύρος να καλύψει τις εν λόγω δραστηριότητές του. 

Ωστόσο, πολλές ύποπτες πληρωμές αξίας εκατομμυρίων εμφανίζεται στα έγγραφα που ο επιχειρηματίας δεν επιθυμεί να συζητήσει δημοσίως. Ο Cengiz δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα της SZ για σχόλιο επί του θέματος, ούτε για την απειλή του.


Στις 25 Δεκεμβρίου του 2013, ο πρωθυπουργός διέταξε τρεις υπουργούς να παραιτηθούν, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός της αστικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο γιος του έλαβε δωροδοκίες σε αντάλλαγμα για την οικοδόμηση αδειών και την ανάθεση  δημοσίων συμβάσεων.

Η αυθεντικότητα των εγγραφών πάντως έχει αμφισβητηθεί και, ο Ερντογάν φυσικά έχει κάνει λόγο για  μια ξεδιάντροπη εκστρατεία λασπολογίας....

 Ωστόσο, ο Ερντογάν εξισώνει  τις έρευνες πάνω σε αυτά τα συγκεκριμένα  σκάνδαλα με την  απόπειρα πραξικοπήματος από τον αντίπαλό του Fethullah Gülen, τον ισλαμικό κήρυκας ο οποίος ζει εξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει εκατομμύρια οπαδούς στην Τουρκία, πολλοί από τους οποίους εργάζονται για την αστυνομία και το δικαστικό σώμα. Τελικά, οι έρευνες έκλεισαν και πιέστηκαν χωρίς καμία χρέωση.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger