Η “δύσκολη σχέση” των ΗΠΑ με την Τουρκία του Ερντογάν περιγράφεται στο κείμενο ενός e mail που εστάλη από έναν σύμβουλο του Ομπάμα προς των σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του αντιπροέδρου Μπάϊντεν,τον περασμένο Ιανουάριο. Το περιεχόμενο του  e mail αποκαλύπτουν τα Wikileaks.Σ΄ αυτό περιλαμβάνεται και η άποψη του Χένρι Κίσινγκερ για τον Ερντογάν.

Ο Stu Eizenstat γράφει για την Τουρκία σ΄ένα ενημερωτικό e mail προς τον Jake Sullivan.Τα όσα γράφει είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

O Eizentat προωθεί στον Sullivan τα συμπεράσματα μιας αναφοράς που είχε ζητήσει ο υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ για τον ρόλο της Τουρκίας στην καταπολέμηση του ISIS.Για να συνταχθεί η αναφορά αξιοποιήθηκαν τέσσερις πρώην πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Ποια είναι τα συμεπράσματα;

• Η Τουρκία είναι μια πολύ δύσκολη σύμμαχος. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν έχει στρέψει τη Τουρκία σε μια πιο Ισλαμική κατεύθυνση.

•Αν και το e mail έχει ημερομηνία Ιανουαρίου 2016 γίνονται αναφορές στους στρατιωτικούς που είχαν ήδη διωχτεί ή φυλακιστεί από τον Ερντογάν.Ο συμντάκτης υπολόγιζε τότε το ποσοστό των διωχθέντων στρατιωτικών σε 15%!

•Κάποιοι από τους πρεσβευτές που μοιράστηκαν τις γνώσεις τους για την Τουρκία δεν δίστασαν να πουν ότι ο τρόπος με τον οποίο ο Ερντογάν χειρίζεται σοβαρά θέματα όπως το κουρδικό για παράδειγμα,δείχνει ότι οδηγεί τη χώρα του στο χείλος του εμφυλίου πολέμου.

•Επισημαίνονται τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας η οποία δείχνει σημάδια επιβράδυνσης,αλλά τονίζεται ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι ο Ερντογάν θα είναι βασικός “παίκτης” και συνομιλιτής για πολλά ακόμη χρόνια.

•Οι προτεραιότητες ΗΠΑ και Ερντογάν είναι τελείως διαφορετικές.Οι ΗΠΑ θέλουν να εξοντώσουν το ISIS και ο Ερντογάν το PKK.

•Η εξωτερική του πολιτική βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί ηρεμία με τους γείτονες αλλά αντιθέτως τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με χάος και συγκρούσεις παντού.Γι΄ αυτό και επεδίωξε να αναθερμάνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ.Εκτιμάται ότι γι΄ αυτό θα έχει και πιο διαλλακτική προσέγγιση στο Κυπριακό.Όλ αυτά γράφονταν τον Ιανουάριο,υπενθυμίζουμε.

•Γίνεται αναφορά στην προκλητική του συμπεριφορά με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους που όπως γράφει παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο για μόλις 17 δευτερόλεπτα.Επίσης γίνεται αναφορά στην εισβολή αρμάτων στη Συρία.Όλα αυτά γράφει ο συντάκτης το e mail  θέτουν σε κίνδυνο τα σχέδια των ΗΠΑ.

• Ο Ερντογάν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται την Τουρκία περισσότερο από ό, τι η Τουρκία χρειάζεται τις Η.Π.Α.

•Ένας από τους ειδικούς που συνεργάστηκαν για την αναφορά σχετικά με την Τουρκία είναι και ο Κίσινγκερ ,ο οποίος με βάση όσα γράφονται στο    e mail πιστεύει ότι ο Ερντογάν είναι πολύ ισλαμιστής για να πιστέψει κάποιος ότι μπορεί να γίνει φιλοδυτικός.

•Παρά την  απότομη στροφή προς το Ισλάμ, η Τουρκία παραμένει πιο δημοκρατική και φιλο-δυτική από ό, τι άλλα μουσουλμανικά κράτη της περιοχής.

•Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναζητήσουν μια σχέση “συναλλαγής” με την Τουρκία δεδομένου ότι η στρατηγική  σχέση θα είναι δύσκολη.

• Η Τουρκία ανησυχεί που δεν συμμετέχει στις  διαπραγματεύσεις για την ΤΤΙΡ, φοβούμενη  ότι θα χάσει αγορές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ .Ο Eizenstat  γράφει ότι “δεν μπορούμε να τους προσθέσουμε (σ.σ τους Τούρκους) , αλλά θα πρέπει να είναι σαφές ότι μετά από τη συμφωνία, μπορούν να προσχωρήσουν. Πρέπει επίσης να τονίσω τησημασία της Τουρκίας ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε (Π.χ. μέσω του ΔΝΤ)  την οικονομία τους”.

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το κείμενο  που αποκαλύπτουν τα Wikileaks

militaire.gr
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger