Αποφασισμένος είναι ο Ν.Τραμπ να αλλάξει τον κόσμο και να τερματίσει το ευρώ. Ο Τεντ Μάλοκ επανήλθε με νέες δηλώσεις για να δείξει ότι οι ΗΠΑ έχουν συγκεκριμένη στρατηγική. Η ΕΕ και το ευρώ μετράει αντίστροφα!

Ο καθηγητής και συγγραφέας που επελέγη από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προέβλεψε την «αποσύνθεση» της Ένωσης διαβεβαιώνοντας ότι η αποχώρηση της Βρετανίας δεν είναι παρά μονάχα το πρώτο βήμα.

«Αν δείτε την Ευρώπη, μπορείτε ήδη σχεδόν να βάλετε δύο γράμματα μπροστά από τη λέξη exit» είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σύμφωνα με ένα απόσπασμα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η πλήρης συνέντευξη θα δημοσιευτεί αύριο.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης επανέλαβε επίσης στη συνέντευξη αυτή ότι κατά την άποψή του το ευρώ είναι «ένα λανθασμένο πείραμα» και ότι αν αυτός εργαζόταν σε επενδυτική τράπεζα «θα στοιχημάτιζε εναντίον του».

Λίγες ημέρες πριν στην πρώτη του συνέντευξη είχε πει:

«Θεωρώ ότι το ευρώ είναι ένα νόμισμα που όχι μόνο οδεύει προς αφανισμό, αλλά έχει πραγματικό πρόβλημα και θα μπορούσε να καταρρεύσει τον επόμενο ένα με ενάμιση χρόνο», είπε ο «εκλεκτός» του Ντόναλντ Τραμπ για πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ, Τεντ Μάλοχ.

Ο δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη, σχολίασε αργότερα ότι ο πρέσβης ξεκαθάρισε ότι σε 18 μήνες δεν θα υπάρχει το Ευρώ ως νόμισμα.

Και συμπλήρωσε: «Και δεν είμαι ο μόνος που έχει αυτή την άποψη. Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς έχει γράψει βιβλίο για το ζήτημα».

Μιλώντας στο BBC, ο Μάλοχ, επιχειρηματίας και υπέρμαχος του Brexit, είπε ότι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα «μπορεί να καταρρεύσει» μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο.

Μάλιστα, τόνισε ότι θα «σόρταρε» στο ευρώ (θα πόνταρε δηλαδή στην απομείωση της αξίας του), επισημαίνοντας παράλληλα ότι το καλύτερο για τη Βρετανία θα ήταν να προχωρήσει σε μια «καθαρή» ρήξη με τον εμπορικό συνασπισμό της Ευρώπης.

Ερώτηση: Βλέπετε θετικά ένα trade deal με την ΕΕ;

Απάντηση: Όχι βέβαια αφού στο κοντινό μέλλον δεν θα υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση όπως την ξέρουμε σήμερα. Trade deals ξεχωριστά με χώρες που σήμερα είναι μέλη μπορεί να γίνουν.

Μιλώντας για το Brexit, ο Μάλοχ είπε θα ήταν παράλογο από την πλευρά της ΕΕ να προσπαθήσει να μπλοκάρει τη Βρετανία από το να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

«Θα ήταν σαν να προσπαθεί ένας σύζυγος να αποτρέψει τη σύζυγό του από το να συνάψει παράνομη σχέση», είπε χαρακτηριστικά.


Να σημειωθεί ότι οι επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησαν την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες να μην δεχτούν τον διορισμό του Μάλοκ ως νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΕΕ.

Την ίδια ώρα, στην άτυπη σύνοδο κορυφής στη Μάλτα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ένωσαν τις φωνές τους εκφράζοντας ανησυχία για τις πολιτικές και τις επιλογές Τραμπ.

«Εκφράστηκε ανησυχία μεταξύ των 28 για ορισμένες αποφάσεις που έλαβε η νέα αμερικανική κυβέρνηση και ορισμένες από τις στάσεις που υιοθετεί», είπε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενώ σε ανάλογες τοποθετήσεις προχώρησαν η Άνγκελα Μέρκελ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Κρίστιαν Κερν.



ΠΗΓΗ
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο. ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger