Ένα μανιφέστο, το οποίο περιλαμβάνεται σε ειδική έκδοση που οι Τούρκοι αφιερώνουν στον λεγόμενο Εθνικό Όρκο και προλογίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προβάλλει εδαφικές αξιώσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και συγκεκριμένα στη Δυτική Θράκη και στο Αιγαίο, όπως επίσης και στην Κύπρο.


Όπως γράφει η εφημερίδα «Δημοκρατία», σύμφωνα με τις αλυτρωτικές αναφορές του Τούρκου προέδρου, «η κρίσιμη ιστορική στιγμή ήταν ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

»Οι Οθωμανοί κατείχαν εδάφη που ανέρχονταν σε 2.500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα όταν μπήκαμε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά μας άφησαν μόνο τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μερίδιο μοιράστηκε στη Μεσόγειο, στο Σουέζ.

»Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση συνήλθε στην Άγκυρα και αποδέχτηκε τον Εθνικό Όρκο, που περιέχει μέρη όπως η Μοσούλη, το Κιρκούκ, το Χαλέπι, η Δυτική Θράκη, το Μπατούμι και ορισμένα από τα νησιά».

Να σημειωθεί ότι οι αξιώσεις αυτές είχαν αναφερθεί και στο παρελθόν από τον κ. Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα τις είχε συνδέσει με την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.

Και συνεχίζει στο παραλήρημά του ο Ταγίπ Ερντογάν:

«Δυστυχώς, ενώ κηρύσσαμε την τουρκική δημοκρατία, αναγκαστήκαμε να αποδεχθούμε λιγότερα εδάφη από αυτά που είχαμε διακηρύξει στον Εθνικό Όρκο. Εμείς απορρίπτουμε την αντίληψη να εγκλωβίσουμε την αρχαία ιστορία μας σε μια περίοδο μικρότερη των 100 ετών».

Την ειδική αυτή έκδοση 1.450 σελίδων επιμελήθηκε το Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών «Νέα Τουρκία», υπό τη διεύθυνση του Χασάν Τζελάλ Γκιουζέλ, πρώην υπουργού του Ερντογάν, και είναι αφιερωμένη στον Εθνικό Όρκο, που ψηφίστηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1920, με τον οποίο η Οθωμανική Βουλή αποφάσισε να κηρύξει τα εδάφη όπου ζούσαν Τούρκοι ως τουρκικά και να αγωνιστεί για την ανάκτησή τους.

ΠΗΓΗ
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger