Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ζήτησε σήμερα την παραίτηση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφορικά με τα σχόλιά του, τα οποία χαρακτήρισε «ρατσιστικά, ξενοφοβικά και σεξιστικά» και δήλωσε ότι η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη μόνο εάν αυτός αποχωρήσει.

Ο Ντάισελμπλουμ υπαινίχθηκε σε συνέντευξή του το σαββατοκύριακο στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης που έλαβαν οικονομική βοήθεια από την ΕΕ ξόδευαν τα χρήματά τους σε «αλκοόλ και γυναίκες».
«Η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη ως κοινό σχέδιο την ημέρα που ο κ. Ντάισελμπλουμ θα σταματήσει να είναι επικεφαλής του Eurogroup και θα ζητήσει ξεκάθαρα συγγνώμη από όλες τις χώρες και τους πολίτες που προσβλήθηκαν βαθιά από τα σχόλιά του», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

Ο Ντάισελμπλουμ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο.

Ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα έκανε παρόμοια σχόλια κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Ουάσινγκτον.
«Ο πρόεδρος δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup», σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε αργά χθες στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.
Τα σχόλια του Ντάισελμπλουμ είναι «πολύ ατυχή, και, για την πορτογαλική πλευρά, απολύτως απαράδεκτα», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας επίσης ότι πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμερίζονται την άποψη αυτή.
Ο Ισπανός ευρωβουλευτής Γκονθάλεθ Πονς χαρακτήρισε τα σχόλια «ρατσιστική και σωβινιστική προσβολή στις χώρες του Νότου και τις γυναίκες σε αυτές», καλώντας τον Ντάισελμπλουμ να παραιτηθεί.
Η Ισπανία εδώ και καιρό προσπαθεί να θέσει τον υπουργό Οικονομικών της Λουίς Ντε Γκίντος επικεφαλής του Eurogroup.
Οι πιέσεις στον Ντάισελμπλουμ, του οποίου η θητεία ως προέδρου του Eurogroup λήγει τον Ιανουάριο, ασκούνται την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν εάν μπορεί να ολοκληρώσει τη θητεία του μετά τη βαριά ήττα που υπέστη το κόμμα του στις ολλανδικές εκλογές.
Στη συνέντευξη, ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι πλουσιότερες χώρες της βόρειας Ευρώπης επέδειξαν αλληλεγγύη προς το Νότο κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη το 2010-2013, παρέχοντάς τους οικονομική βοήθεια.
«Αλλά όποιος τη ζητά, έχει επίσης υποχρεώσεις. Δεν μπορώ να ξοδεύω όλα μου τα χρήματα σε ποτό και γυναίκες και μετά να ζητάω τη στήριξή σου. Αυτή η αρχή ισχύει σε προσωπικό, τοπικό, εθνικό και ακόμα ευρωπαϊκό επίπεδο», φέρεται να δήλωσε.
Ο Σάντος Σίλβα τη χαρακτήρισε ένα «κακό αστείο χρησιμοποιώντας αδιανόητους όρους» και δήλωσε ότι αποτελεί ασέβεια για τις προσπάθειες του πορτογαλικού λαού που υφίστανται χρόνια επίπονης λιτότητας υπό τους όρους της διάσωσης του 2011-14 από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

πηγή
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger