Σε σφορότατη επίθεση με πολύ βαριές κατηγορίες προχώρησε το Ελληνικό Υουργείο Εξωτερικών καθ υπόδειξη Ν.Κοτζιά. Κατηγορεί τη Μόσχα ότι «πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας” για να πάει ένα βήμα παρακάτω και να προσθέσει: «προσπάθεια να επιβληθεί στη χώρα η παρουσία της «Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Παλαιστινείας Εταιρείας”, οργάνωσης που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από τις μυστικές υπηρεσίες των Τσάρων που στόχο είχαν τον αφελληνισμό των πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής” .


Το σίγουρο είναι πως μετά από αυτή την ιδιαίτερα επιθετική ανακοίνωση, ανοίγει νέος κύκλος αντιπαράθεσης με την Ρωσία. Το ΥΠΕΞ κατηγορεί τη Μόσχα ότι συντάσσεται με την Τουρκία κατά της Δύσης και της Ελλάδας και ότι έχει απομακρυνθεί από τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα. Με λίγα λόγια πλέον «είμαστε εχθροί, έχουμε διαφορετικά συμφέροντα”.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ο Κοτζιάς δεν κράτησε ούτε τα διπλωματικά προσχήματα.

Με μία μακροσκελή ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών απαντά στην απόφαση της Ρωσίας να απελάσει στελέχη της Ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι «αυθαίρετη και εκδικητική», ενώ «δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο».

Η ακριβής ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:


Η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, με πολυδιάστατη, ανεξάρτητη δημοκρατική εξωτερική πολιτική. Ως κυρίαρχο κράτος με μακρά ιστορία, απαιτεί σεβασμό και σχέσεις ισότητας από κάθε τρίτο. Σε αυτά τα πλαίσια τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής φιλικής συνύπαρξης και με τη Ρωσία. Μιας μεγάλης χώρας με ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Στα πλαίσια της ίδιας πολιτικής, η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά καλές σχέσεις και συνεργασία με τους γείτονές της προκειμένου να επιλύσει χρονίζοντα προβλήματα όπως το ονοματολογικό, προς όφελος της ίδιας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης και όλων των λαών.

Η Ρωσία, αυτή τη στιγμή, δείχνει ως να μη μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Από τότε που πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια.

Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα και κριτήρια στη διεθνή πολιτική.

Σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να διαβάσει κανείς την κίνηση της Ρωσίας να προβεί σε απελάσεις στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα.

Η απόφαση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν βασιζόταν σε στοιχεία, όπως εκείνη της ελληνικής πλευράς που στηρίχθηκε σε συγκεκριμένες αποδείξεις παράνομης και παράτυπης δραστηριότητας Ρώσων αξιωματούχων και πολιτών στο εσωτερικό της χώρας. Αντίθετα, η απόφαση της ρωσικής πλευράς είναι αυθαίρετη και εκδικητική, δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο.

Θέλουμε να θυμίσουμε στους φίλους Ρώσους ότι καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχόταν απόπειρες α) εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων, β) υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής, και γ) παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Η Ελλάδα προέβη σε μέτρα μόνο κατόπιν καταγραφής απτών επιβαρυντικών στοιχείων.

Εξάλλου, η ίδια ουδέποτε παρενέβη ή αποπειράθηκε να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.

Είναι φανερό ότι υπάρχει μια μερίδα Ρώσων, ευτυχώς μειοψηφική, που νομίζει ότι μπορεί να κινείται στην Ελλάδα χωρίς να σέβεται νόμους και κανόνες, ακόμα και να εκτοξεύει απειλές. Η ελληνορωσική φιλία επιτάσσει την εγκατάλειψη τέτοιων αντιλήψεων και όχι το αντίστροφο.

Τέτοια περίπτωση είναι και η προσπάθεια να επιβληθεί στη χώρα η παρουσία της «Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Παλαιστινείας Εταιρείας”, οργάνωσης που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από τις μυστικές υπηρεσίες των Τσάρων που στόχο είχαν τον αφελληνισμό των πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής.

Τέλος, ως προς τα αυθαίρετα μέτρα που έλαβε η ηγεσία του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα θα απαντήσει με υπομονή και νηφαλιότητα.

H απάντηση αυτή ήταν απόρροια της χτεσινής νέας κίνησης του Κοτζιά να μην χορηγηθεί βίζα σε Ρώσους κληρικούς. Η απάντηση του Ρωσικού ΥΠΕΞ ήταν άμεση και έκανε λόγο για θρησκευτικές διακρίσεις και εθνοτικές διακρίσεις.

Αυτή την εβδομάδα, αρκετοί κληρικοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανέφεραν ότι ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος αρνήθηκε τη χορήγηση βίζας χωρίς να τους παράσχει εξηγήσεις. Oι ίδιοι πιστεύουν πως αυτό προέκυψε ως αποτέλεσμα της διπλωματικής κρίσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Μόσχα-Αθήνα από τον Ιούλιο.

Ο Vasily Bixey κατήγγειλε πως κατέθεσε τα απαραίτητα έγγραφα στο Ελληνικό Προξενείο δύο φορές, σύμφωνα με το ria.ru.

Την πρώτη μέσω ταξιδιωτικού γραφείου και την δεύτερη με δική του πρωτοβουλία. Επεσήμανε πως γνωρίζει για αρκετές άλλες περιπτώσεις ιερέων που δεν τους χορηγήθηκε βίζα ή καθυστέρησαν πολύ οι διαδικασίες.

Ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Ρωσικού Πατριαρχείου, Vladimir Vigilyansky, έθεσε το ίδιο ζήτημα. Συγκεκριμένα, έστειλε μια επιστολή στον Έλληνα πρεσβευτή στη Ρωσία, Ανδρέα Φρυγανά, στην οποία αναφέρθηκε στα ανωτέρω γεγονότα:

«Συνολικά επισκεφθήκαμε την όμορφη χώρα σας περίπου 15 φορές – συμμετείχαμε σε επιστημονικά συνέδρια, εκθέσεις βιβλίων, προσκυνήματα,, μιλήσαμε με στενούς φίλους που μας προσκάλεσαν προσωπικά. Αυτή τη φορά, λίγες μέρες μετά την παράδοση των εγγράφων, κλήθηκα από το προξενεία και ρωτήθηκα αν ήμουν ιερέας”

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις 25 Μαΐου, η οικογένειά του έλαβε βίζα.

«Η σύζυγος μου έλαβε τρία χρόνια, και εγώ – μόνο για ένα μήνα.”

«Ζήτησα από την κοπέλα να μου εξηγήσει γιατί συνέβη αυτό” Η κοπέλα απάντησε: ”Μάταια γράψατε ότι είστε ιερέας – αν γράφατε πως είστε συνταξιούχος θα λαμβάνατε βίζα για τρία χρόνια”.

Ο ιερέας διευκρίνισε ότι η επιστολή προς τον Έλληνα πρεσβευτή παρέμεινε αναπάντητη και κατήγγειλε το γεγονός στο Facebook.

«Πολλοί Ρώσοι κληρικοί απάντησαν στα σχόλια ότι είχαν την ίδια ιστορία μαζί τους τους τελευταίους έξι μήνες: τους παρέχονταν θεώρηση για μια εβδομάδα, για δύο εβδομάδες, για ένα μήνα κατ ‘ανώτατο όριο”, δήλωσε ο Vigilyansky.

Η Μόσχα ζήτησε χτες από την ελληνική πρεσβεία να αποσαφηνίσει την κατάσταση γύρω από τη φερόμενη άρνηση χορήγησης βίζας σε κληρικούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Έχουμε στείλει τη σχετική επισήμανση στην Πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Μόσχα, ζητώντας να σχολιάσει σχετικά με την κατάσταση, είτε να επιβεβαιώσει είτε να απορρίψει (σ.σ. την πληροφορία)… Αναμένουμε αντίδραση από την ελληνική πλευρά», σημείωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου.

Παράλληλα, επεσήμανε πως οποιαδήποτε διάκριση στις εκδόσεις βίζας είναι απαράδεκτη.

«Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί πάντα στενά την κατάσταση γύρω από τις εκδόσεις βίζας για τους Ρώσους πολίτες. Ασφαλώς, οποιαδήποτε διάκριση όσον αφορά στην έκδοση κάποιας βίζας, είτε έχει να κάνει με τη χώρα, είτε με το επάγγελμα είτε με τη θρησκεία, είναι απαράδεχτη», δήλωσε η ίδια.


πηγή: pentapostagma.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger