Ανησυχία για τις κινήσεις των Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο, που κλέβουν απροκάλυπτα το βίος των Ελλήνων - Απειλούν, ενώ δε διστάζουν να πυροβόλησαν για να εκφοβίσουν τους Έλληνες αλιείς -  Τα τουρκικά καΐκια φτάνουν έως και 30 μίλια μέσα στα ελληνικά ύδατα - Δημιουργούν πρόβλημα και στο περιβάλλον

Έντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των Ελλήνων αλιέων που ψαρεύουν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, μετά το περιστατικό ανοιχτά της Λέρου με τους πυροβολισμούς από τουρκικές μηχανότρατες προς Έλληνες ψαράδες.

Κάτοικοι και αλιείς της Λέρου μιλώντας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», κάνουν λόγο για συντονισμένο πλάνο της γείτονος στο Αιγαίο, που περιλαμβάνει μαζικές παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά σκάφη.

Οι τουρκικές μηχανότρατες φτάνουν το τελευταίο δεκαπενθήμερο, έως και 100 μέτρα από τα ελληνικά νησιά, ενώ σημειώνονται πολυάριθμα περιστατικά λαθραίας αλιείας και εκφοβισμού των Ελλήνων ψαράδων.

Οι τελευταίοι βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βλέπουν τους Τούρκους να κλέβουν το βίο τους και μάλιστα παραβιάζοντας τη νομοθεσία εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Οι ίδιοι καταγγέλλουν φραστικές επιθέσεις την ώρα που οι Τούρκοι περιγράφουν σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», ως «κεκτημένο δικαίωμά τους» την αλιεία σε ελληνικά ύδατα.

«Το τελευταίο δεκαπενθήμερο τα τουρκικά καΐκια φτάνουν έως και 30 μίλια μέσα στα ελληνικά ύδατα. Δεν πρόκειται για μεμονωμένες κινήσεις, αλλά για «αγέλες» καϊκιών που έρχονται για αλιεία στα νερά μας» καταγγέλλει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης.

Ο ίδιος σημείωσε πως σε καθημερινή βάση βλέπει πάνω από 10 τουρκικά καΐκια να πλέουν σε ελληνικά νερά. «Το σημείο που επιλέγουν είναι ανάμεσα στα νησιά Αγαθονήσι – Φαρμακονήσι – Λειψοί – Πάτμος, καθώς εκεί υπάρχουν καλές ευκαιρίες για ψάρια», συμπληρώνει.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα τουρκικά καΐκια δεν επιχειρούν να αποκρύψουν την παρουσία τους από τις ελληνικές Αρχές.

Δημιουργούν πρόβλημα και στο περιβάλλον

«Μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι επιδιώκουν να φαίνονται. Στο παρελθόν φρόντιζαν να τηρούν τα προσχήματα, κλείνοντας το σύστημα εντοπισμού» τονίζει ο διευθυντής του Ινστιτούτου και καταλήγει: «Κλέβουν περισσότερα από έναν τόνο ψάρια. Το πρόβλημα που δημιουργούν αφορά και το περιβάλλον. Ρίχνουν τις πόρτες από τη μηχανότρατα και τις σέρνουν στο βυθό, με συνέπεια να δημιουργούν αθεράπευτα προβλήματα στις θάλασσές μας».

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, οι τουρκικές παραβίασες γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κοντά σε τουριστικές περιοχές, όπως καταγράφηκαν τις περασμένες ημέρες από το ερευνητικό σκάφος του Ινστιτούτου.

Οι αλιείς της Λέρου σε έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα (13/08/2018) αποφάσισαν ότι θα προβούν σε κινητοποιήσεις, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους από πλευράς κυβέρνησης. «Δεν θα διστάσουμε ακόμη και να πάμε κοντά σε τουρκικό σκάφος που ψαρεύει στα δικά μας ύδατα» σημειώνει  ο πρόεδρος των αλιέων, Χρήστος Τσακριός.


Νέες καταγγελίες αλιέων: Oι τούρκοι λιμενικοί ζητούν χαρτιά σε διεθνή ύδατα


Και βέβαια δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες των ελλήνων αλιέων για τη συμπεριφορά των τούρκων συναδέλφων τους, αλλά και της τουρκικής ακτοφυλακής. 

Όπως κατήγγειλε δε ψαράς μας στον ΣΚΑΪ, η τουρκική ακτοφυλακή έδεσε «με το έτσι θέλω» το αλιευτικό σκάφος του και τού ζήτησε τα χαρτιά του στα… διεθνή ύδατα!

Από πλευράς του, ο Παναγιώτης Μόσχος, από το Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Λήμνου, τόνισε επίσης ότι τούρκοι ψαράδες βγάζουν όπλα, απειλούν ενώ η τουρκική ακτοφυλακή ζητά τα χαρτιά τους.

Οι αλιείς ζητούν την παρέμβαση της κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ. «Τα μεγάλα σκάφη μας παίρνουν και τα δίκτυα, τα καταστρέφουν. Τι να κάνουμε; Ζητάμε να τηρηθεί το ναυτικό δίκαιο... Δεν υπάρχει για τους Τούρκους; Δεν βλέπουν τι γίνεται οι Ευρωπαίοι, οι Έλληνες, δεν το βλέπει κανένας;»

Πυροβολισμούς, ακόμα και κατά ριπάς δέχθηκε έλληνας ψαράς ανοιχτά της Σαμοθράκης δύο ημέρες πριν από το περιστατικό της Λέρου, ωστόσο το λιμενικό του συνέστησε να μη «δώσει έκταση» στο θέμα, κατήγγειλε εξάλλου την Πέμπτη  ο πρόεδρος γρι-γρι Καβάλας Γιάννης Μανιός. Με ανακοίνωσή του, το λιμενικό ενημέρωσε για την ενδελεχή διερεύνηση της καταγγελίας ψαράδων της Σαμοθράκης.

Η ανακοίνωση του λιμενικού


«Αναφορικά με καταγγελία για χρήση πυρών από τουρκικό αλιευτικό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της ν. Σαμοθράκης, σε προγενέστερο χρόνο των σχετικών καταγγελιών για τη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της ν. Λέρου, από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διευκρινίζεται ότι, σε εφαρμογή των εκ του νόμου προβλεπόμενων διαδικασιών, η εν λόγω καταγγελία διερευνάται ενδελεχώς από τη Λιμενική Αρχή Αλεξανδρούπολης».



Πηγές : Παραπολιτικά και ΣΚΑΪ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger