Στα όρια του ξεπουλήματος έφθασαν οι τραπεζικές μετοχές, με το χρηματιστήριο να καταρρέει στις 666 μονάδες ευρισκόμενο σε κλοιό ισχυρών πιέσεων.

Η Τράπεζα Πειραιώς κατρακύλησε 20,73%, η Eurobank έπεσε 14,69%, η Εθνική έχασε 5,49% και η Alpha είχε απώλειες 3,28%.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 666,84 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,10 %. Ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως τις 653,14 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες έως και 4,11%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 101,323 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 75.417.080 μετοχές.

Με σημερινή της έκθεση η Goldman Sachs προειδοποιεί πως η ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε σοκ (εσωτερικό ή εξωτερικό, οικονομικής ή πολιτικής φύσεως) παραμένει περιορισμένη. Επίσης σύμφωνα με έκθεση της HSBC η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες έχει κλονισθεί, και τονίζει ότι κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε κατά 1,6 δισ. ευρώ. Αλλά αυτή τη φορά η απώλειες συνδέεται με την εμπιστοσύνη της αγοράς στον κλάδο, αναφέρει η HSBC, θεωρώντας ότι αν και κατανοητές, είναι λίγο υπερβολικές.

Ο τραπεζικός δείκτης από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 42,22%, ενώ την Τετάρτη έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2016.

Τι οδήγησε στην πτώση

Η βασική αιτία για την πίεση που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές προέρχεται από την ανησυχία που υπάρχει για την κεφαλαιακή τους επάρκεια και αυτό αποτυπώθηκε και στη χρηματιστηριακή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές κλιμάκωσαν τις πιέσεις στις μετοχές ξεκινώντας από την Πειραιώς και φθάνοντας στην Alpha Bank, ανάλογα με την κεφαλαιακή θέση της κάθε τράπεζας.


Σε αυτή τη συγκυρία προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα και μία σειρά από γεγονότα που πυροδότησαν το σημερινό sell off και συγκεκριμένα:

– Η ιταλική κρίση έχει εντείνει τις ανησυχίες για την ευρύτερη περιοχή και η άνοδος των ιταλικών επιτοκίων έχει παρασύρει και τα ελληνικά με αποτέλεσμα το spread να είναι στα ίδια επίπεδα με αυτά που είχαμε πριν ενταχθούμε στο πρώτο μνημόνιο.

– Η ασάφεια σε σχέση με την περικοπή ή μη των συντάξεων, η κατάθεση προσχεδίου προϋπολογισμού με δύο σενάρια, η συζήτηση για την πιστή τήρηση ή την εφαρμογή μέρους μόνο του μεταρρυθμιστικού προγράμματος σε ένα σκηνικό παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, εντείνει τις ανησυχίες των ξένων και αυξάνει το country risk.

-Το τελευταίο διάστημα, μετά την χωρίς αποτέλεσμα προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς να εκδώσει ομόλογα Tier II, έγινε ευρέως γνωστό ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι αποκλεισμένες από τις αγορές και άντληση κεφαλαίων μπορεί προς το παρόν να επιτευχθεί μόνο με τοκογλυφικά επιτόκια.

– Τα αποτελέσματα εξαμήνου έδειξαν αδύνατες επιδόσεις των τραπεζών. Η πιστωτική επέκταση παραμένει σε αρνητικό έδαφος ενώ τα έσοδα προ προβλέψεων υποχωρούν έως και 25% υπονομεύοντας την κερδοφορία των τραπεζών που αποτελούσε το «μαξιλάρι» για την σταδιακή εξομάλυνση του ελλείμματος στις προβλέψεις. Ταυτόχρονα η απομόχλευση των χαρτοφυλακίων και η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων σε επίπεδο ομίλου, μειώνει περαιτέρω τα μεγέθη.


– Οι νέοι επιθετικοί στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων δημιουργούν περαιτέρω ανησυχία για τις πιέσεις που ήδη δέχεται και θα δεχθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.



Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το κραχ του Χρηματιστηρίου!


Εκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε το απόγευμα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με αντικείμενο την «μαύρη Τετάρτη» στο Χρηματιστήριο Αθηνών και το «κραχ» των τραπεζικών μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι κύκλοι του Ευκλείδη Τσακαλώτου διεμήνυαν νωρίτερα ότι δεν ανησυχούν καθόλου για τις εξελίξεις, επέρριπταν την ευθύνη σε δημοσίευμα του Bloomberg για τις τράπεζες και αρκούνταν να επισημάνουν ότι οι αγορές «υπεραντιδρούν»…


Ωστόσο, φαίνεται ότι οι εξελίξεις στο ελληνικό χρηματιστήριο προβλημάτισαν έντονα την κυβέρνηση και εξετάστηκαν στην έκτακτη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας, Γιάννη Δραγασάκη, του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, και του Υφυπουργού υπό τον Πρωθυπουργό Δημήτρη Λιάκου.


Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ότι οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχούν στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών:
Ολοκλήρωση με επιτυχία των stress tests μόλις τον περασμένο Μάϊο
Δημοσιευμένοι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας
Υπέρβαση του στόχου για την μείωση των κόκκινων δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2018
Αύξηση των καταθέσεων σε μηνιαία βάση
Σημαντικότατη μείωση του ELA με αποτέλεσμα να έχει ήδη μηδενιστεί η χρήση του μηχανισμού για δύο συστημικές τράπεζες, ενώ για τις άλλες δύο η χρήση θα μηδενιστεί μέχρι το τέλος του έτους.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι εξίσου αναντίστοιχες είναι οι εξελίξεις και με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και την βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος:

Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για έξι συνεχόμενα τρίμηνα
Διαρκής μείωση της ανεργίας
Διαρκής βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης
Ως εκ τούτου η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάσταση οφείλεται σε κερδοσκοπικές πιέσεις και για τον λόγο αυτό παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.



Σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.



ΠΗΓΗ: crashonline.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger