Στον κάλαθο των αχρήστων 38.000 υποθέσεις του ΣΔΟΕ.

Διάταξη στον εφαρμοστικό νόμο του μνημονίου ουσιαστικά ακυρώνει τους φορολογικούς ελέγχους του ΣΔΟΕ που έχουν διενεργηθεί έως τώρα και υποχρεώνει τους εφοριακούς να τους ξεκινήσει από την αρχή. 

Ταυτόχρονα υπονομεύει μια σημαντική μεταρρύθμιση του φοροελεγκτικού μηχανισμού την υπαγωγή του ΣΔΟΕ στη θεσμικά ανεξάρτητη από πολιτικές παρεμβάσεις Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, 500 από τους 740 υπαλλήλους του ΣΔΟΕ μεταφέρονται στη ΓΓΔΕ.

 Ωστόσο, οι εκθέσεις ελέγχου που έχουν συντάξει οι υπάλληλοι μετατρέπονται, σύμφωνα με τον νόμο, σε απλά δελτία πληροφοριών και οι έλεγχοι πρέπει να διενεργηθούν εξαρχής. Αυτό σημαίνει νέα πολύμηνη καθυστέρηση. Σημειώνεται ότι κάποιοι από αυτούς τους ελέγχους έχουν ολοκληρωθεί πλήρως και βρίσκονται στη φάση του καταλογισμού προστίμων. Συνολικά 38.000 υποθέσεις που διαχειρίζεται το σημερινό ΣΔΟΕ βρίσκονται στον «αέρα».

Κι ενώ η μάχη κατά της φοροδιαφυγής «φουντώνει», προκαλεί αίσθηση ότι μέσα στο νέο Μνημόνιο «κρύβεται» μια διάταξη, που φέρνει τα πάνω- κάτω στους ελέγχους του ΣΔΟΕ. Με την επίμαχη διάταξη ορίζεται ότι από τις 30 Οκτωβρίου, οι Εκθέσεις Ελέγχου που διαβιβάζει το ΣΔΟΕ στις αρμόδιες εφορίες (ως γνωστόν το ΣΔΟΕ δεν μπορεί να καταλογίσει πρόστιμα αλλά μόνο να βεβαιώσει τις παραβάσεις και να τις παραπέμψει στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.) θα θεωρούνται απλώς Δελτία Πληροφοριών, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι οι εφορίες θα πρέπει να ξαναρχίζουν τον έλεγχο και να πετάνε στον κάλαθο των αχρήστων ότι έχουν κάνει οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ!

 Η αχρήστευση των Εκθέσεων Ελέγχου δημιουργεί θέματα παραγραφής χιλιάδων υποθέσεων στο τέλος του έτους, καθώς όπως είναι προφανές, το ούτως ή άλλως περιορισμένο προσωπικό των Δ.Ο.Υ. δεν προλαβαίνει να ξαναστήσει τις υποθέσεις από το μηδέν μέσα στους τρεις μήνες που απομένουν.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger