Η Απόφαση συγκεκριμένων εργοδοτικών φορέων  να συμφωνήσουν στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε μια χώρα με 1,5 εκατομμύριο ανέργους του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι αυξάνονται γεωμετρικά μια και οι επιχειρήσεις εγκαταλείπουν την Ελλάδα για προορισμούς όπως η Βουλγαρία, πρέπει να καταχωρηθεί στα Παγκόσμια Χρονικά Οξυδερκούς Επιχειρηματικότητας.

Εάν επρόκειτο να απονείμουμε τα σχετικά βραβεία το Χρυσό Βατόμουρο θα πήγαινε στον ΣΕΒ.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις λοιπόν  δημιουργεί το ασφαλιστικό και η «δήθεν» συναίνεση των εργοδοτικών φορέων που πολυδιαφημίστηκε χθες όμως σημερα ανατρέπεται από τις πολεμικές δηλώσεις πλήθους φορέων της αγοράς. Υπό το βάρος πιέσεων ακόμα και μελών του ΣΕΒ ο πρόεδρος του κ. Θόδωρος Φέσσας πριν από λίγη ώρα βγήκε στον ΒΗΜΑ FM για να εξηγήσει τη στάση συναίνεσης με την κυβέρνηση ως προς το θέμα της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Φέσσας υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε στην παραμονή της πρώτης αξιολόγησης όπως μας είπε ο πρωθυπουργός. Ένα από αυτά είναι το ασφαλιστικό. Εάν κλείσει αυτή η αξιολόγηση επιτυχώς, είμαστε διατεθειμένοι να εισηγηθούμε να πάρουμε ως ΣΕΒ ένα μικρό κόστος για να περάσουμε τον κάβο της αξιολόγησης ώστε να ξεπεραστεί η αβεβαιότητα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Στο βωμό της ανάκτησης της εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας, τέτοιες μικρές παρεμβάσεις που είναι αντίθετες στο συμφέρον των επιχειρήσεων – μελών μας αλλά και την ανταγωνιστικότητα, είπαμε πως θα πρέπει να τις πάρουμε». Για να συμπληρώσει: «ο χρονικός ορίζοντας είναι τα επόμενα δύο με τρία χρόνια όπου θα ισχύσει τα θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Δεν δεχθήκαμε κάποιον συγκεκριμένο συντελεστή. Είπαμε περίπου 0,5% με 1%. Πάγια θέση μας είναι η μη αύξηση του μη μοσθολογικού κόστους. Όμως η μεγάλη εικόνα είναι η πρώτη αξιολόγηση…»

Ο Φέσσας εμφανίζεται  σε ρόλο υφυπουργού του Τσίπρα να στηρίζει μια έωλη και μικρόνοη πρόταση του Κατρούγκαλου, η οποία όχι μόνο δεν έχει προοπτική επιβίωσης αλλά θα συμπαρασύρει στην καταστροφή και την έξοδο από τη χώρα χιλιάδες επιπλέον επιχειρήσεις.

Η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί άναυδη τα τεκταινόμενα καθώς και σκοτεινά πολιτικά παράκεντρα (βλέπε Ραφήνα) τα οποία επιχειρούν για ιδιοτελή κίνητρα την επιστροφή στη δραχμή και τον διαμελισμό του κράτους.

Είναι λυπηρό άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου να πέφτουν σ΄αυτού του είδους τις παγίδες. Το τίμημα θα είναι πολύ ακριβό για όλους.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνος Μίχαλος με ανακοίνωση του υπογραμμίζει πως είναι κάθετα αντιθέτως με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και περνώντας στην αντεπίθεση τονίζει: «η επιμελητηριακή κοινότητα και ο επιχειρηματικός κόσμος είναι αντίθετοι με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, όπως άλλωστε και με κάθε άλλο μέτρο που αυξάνει το κόστος των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια απομειώνει την ανταγωνιστικότητά τους και της ελληνικής οικονομίας κατ’ επέκταση. Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με μέτρα που αυξάνουν τις επιβαρύνσεις, όπως για παράδειγμα οι αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζομένων, αλλά αντίθετα πρέπει να συνδυαστεί και με ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο αλλά και με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Τα επιμελητήρια για το λόγο αυτό κατέθεσαν συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων, προκειμένου να συνεκτιμηθεί σε κάθε απόφαση για το μείζον ζήτημα του ασφαλιστικού. Το πλαίσιο αυτό αποτελεί μια νέα ρεαλιστική βάση συζήτησης για μια αναπτυξιακή μεταρρύθμιση».

Όμως και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου κοντρα στο κλίμα συναίνεσης που αυθαίρετα καλλιεργήθηκε δεν συμφωνεί με αυτό το μέτρο. «Την ώρα που η κοινωνία συνεχίζει να δοκιμάζεται εξαιτίας των επώδυνων μέτρων που έχουν ληφθεί όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και που η επιχειρηματικότητα βρίσκεται στο ναδίρ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ώστε να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Ως μέτρο που θα μπορούσε να ανασχέσει τη νέα περικοπή των συντάξεων, εμφανίζεται η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Τι μπορεί να σημαίνει όμως αυτή η εξέλιξη για την πολύπαθη κατηγορία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων; Με μία λέξη, καταστροφή. Έστω και 1% να αυξηθούν οι εισφορές για μία μικρή επιχείρηση, αυξάνεται αμέσως το κόστος λειτουργίας της. Εφόσον υλοποιηθεί αυτή η πρόταση, ποια θα είναι η αντίδραση του μικρομεσαίου επιχειρηματία; Μη γελιόμαστε, θα προχωρήσει σε περικοπή προσωπικού. Θα είναι η μοναδική κίνηση που μπορεί να κάνει, προκειμένου να κρατήσει ανοιχτή την επιχείρηση του. Δηλαδή, συζητάμε μία λύση που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, του υπ αριθμόν 1 προβλήματος της ελληνικής κοινωνίας αυτή την στιγμή. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι η κατακόρυφη αύξηση της «μαύρης» εργασίας. Κάποιοι συνάδελφοι μας θα μπουν στο δίλλημα εφαρμογής παράνομων μέσων, για να περισώσουν θέσεις απασχόλησης. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα είναι η χαριστική βολή, καθώς ανάλογα με τα εισοδήματα τους θα δουν τις εισφορές τους να «απογειώνονται». Απόδειξη της προχειρότητας που αντιμετωπίζονται οι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι αμείβονται με μπλοκάκια, είναι ότι χωρίς καν να έχει εφαρμοστεί τίποτα, ήδη το αρμόδιο υπουργείο δηλώνει ότι μελετά τρόπους συνυπολογισμού των εισφορών στα έξοδα, παραδεχόμενο ουσιαστικά την υπερβολή επιβάρυνση αυτών των κατηγοριών. Πάντως ήδη πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες μελετούν την περίπτωση κλεισίματος των βιβλίων τους εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, καθώς με τις επαπειλούμενες αυξήσεις των εισφορών, καθίσταται πλέον απαγορευτική οποιαδήποτε δραστηριότητα. Μήπως όλος αυτός ο σχεδιασμός θα έχει ως αποτέλεσμα μία νέα εκτόξευση των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία;

Ουσιαστικά βάλλεται βάναυσα για μία ακόμη φορά, η κατηγορία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που σύμφωνα με όλες τις μελέτες, είναι αυτή που «κινεί» την ελληνική οικονομία και από την πρόοδο και ανάπτυξη της οποίας αναμένεται η αντιστροφή του αρνητικού κλίματος και η ανάκαμψη. Είναι αυτό δείγμα αναπτυξιακής πολιτικής;

Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν συναινούμε στη μείωση των συντάξεων. Κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό για τους πολίτες, την οικονομία, την κοινωνία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις εξαρτώνται άμεσα από την αγοραστική δυνατότητα των πολιτών. Η μείωση των εισοδημάτων του έλληνα πολίτη, αναπόφευκτα θα επιφέρει και τη μείωση στην κατανάλωση. Μικρά καταστήματα που σήμερα επιβιώνουν από τις αγορές του συνταξιούχου και του μισθωτού, θα δουν να «βυθίζεται» ο ήδη μειωμένος τζίρος τους. Και σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, οι αρνητικές συνέπειες θα είναι οδυνηρές, καθώς η χώρα μας τείνει να γίνει χώρα χαμηλοσυνταξιούχων και ανέργων.

Για τη διάσωση του ασφαλιστικού λοιπόν η λύση είναι μία. Έμφαση στην ανάπτυξη και όχι στις αιματηρές περικοπές. Μόνο εφόσον δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα αυξηθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, θα πάρει μπροστά η αγορά, θα πολλαπλασιαστούν οι φορολογούμενοι που θα εξοφλούν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η εφαρμογή μόνο μέτρων λιτότητας χωρίς κανένα αναπτυξιακό πρόσημο, είναι αποτυχημένο μείγμα πολιτικής, κάτι που έχει δείξει περίτρανα το πρόσφατο παρελθόν. Ανάπτυξη εδώ και τώρα, περιορισμός των μέτρων λιτότητας, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτή είναι η συνταγή εξόδου από την κρίση και όχι «ο θάνατος του εμποράκου».

Πληροφορίες αναφέρονται σε μεγάλες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί και από τις μεγάλες αλυσίδες της χώρας αλλά και τον κλάδο των σούπερ μάρκετ που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους και που δεν ρωτήθηκαν καν για την ΄ποψη τους σε ένα μέτρο που πλήττει την απασχόληση. Ήδη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος Αντώνης Μακρής διαμηνύει πως κάθε σκέψη αύξησης των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών θα πλήξει την απασχόληση και τελικά θα αυξήσει την ανεργία.

Ερωτηματικά μάλιστα προκαλεί η επιλογή των συγκεκριμένων φορέων από την πλευρά της κυβέρνησης κι όχι εκείνων που διαφώνησαν με τις αυξήσεις.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger