Τι θα γίνει με το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία;

Για να υπάρξει απογευματινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου θα πρέπει να συμβαίνουν εξαιρετικά κρίσιμα εκκλησιαστικά θέματα. Για παράδειγμα, μια τέτοια απογευματινή συνεδρίαση έγινε την περίοδο των ταυτοτήτων, επί εποχής μακαριστού Χριστοδούλου, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Όπως αναφέρει ο ΒΗΜΑτοδότης, έχει προγραμματισθεί για τις 12 Ιανουαρίου έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου με μοναδικό θέμα συζήτησης το μάθημα των Θρησκευτικών. Τι άραγε συνέβη και οι ιεράρχες ανησύχησαν και ζητούν να υπάρξει ιερή συζήτηση για το θέμα των Θρησκευτικών; Τι μπορεί να έχει αλλάξει από τότε που ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωνε προσωπικά τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο ότι τίποτε, όσο αυτός είναι Πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να αλλάξει στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών; Γιατί, τέλος, οι ιεράρχες κάνουν λόγο για ιερό casus belli και, το σημαντικότερο, για ιερό πόλεμο; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.



Ο μεν Αρχιεπίσκοπος έχει βεβαίως την προφορική διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί η διδασκαλία των Θρησκευτικών στα σχολεία, αλλά κάποιες πληροφορίες που έγιναν γνωστές στους ιεράρχες ότι ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης ετοιμάζει σχέδιο για κατάργηση εντός του 2016 του μαθήματος των Θρησκευτικών και αντικατάστασή του με ένα μάθημα Θρησκειολογίας, αγνώστου περιεχομένου και αγνώστων συγγραφέων, τον έκαναν να ανησυχήσει. Τι ετοιμάζει αλήθεια ο κ. Φίλης και δεν ενημερώνει κανέναν; διερωτήθηκαν οι ιεράρχες.
Το αίτημα του υπουργού Παιδείας

Ο υπουργός Παιδείας δηλώνει πλέον δημοσίως ότι σκοπεύει να αλλάξει το μάθημα των Θρησκευτικών, χωρίς να δίνει όμως λεπτομέρειες, λέγοντας μάλιστα ότι δεν έχει ιδέα αν υπάρχει ή όχι δέσμευση Πρωθυπουργού προς τον Αρχιεπίσκοπο να μην αντικατασταθεί το μάθημα. «Ζούμε σε μια σύγχρονη κοινωνία, ορισμένα πράγματα πρέπει να αλλάξουν…» λέει αορίστως. Αυτά έκαναν την Ιερά Σύνοδο να καλέσει τους ιεράρχες που μετέχουν στην Ιερά Σύνοδο του Ιανουαρίου να παραστούν σε μια απογευματινή έκτακτη συνεδρίαση.

Σε αυτήν μαθαίνω ότι έχουν κληθεί να παραστούν: ο Μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής και Επιμόρφωσης Εφημεριακού Κλήρου, οι κοσμήτορες των Θεολογικών Σχολών Αθηνών – Θεσσαλονίκης και οι πρόεδροι των διοικητικών συμβουλίων δύο ενώσεων θεολόγων. Εισηγητής στη συνεδρίαση θα είναι ο Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ένας ιεράρχης με βαθιά γνώση της Ορθοδοξίας. Διευρυμένη δηλαδή συνεδρίαση, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή τη φορά οι ιεράρχες δεν πρόκειται να συζητήσουν αορίστως ούτε και να αναβάλουν οποιαδήποτε απόφασή τους.

Κάποιες άλλες πληροφορίες που ήρθαν σε γνώση των ιεραρχών, ότι δηλαδή «ορισμένοι από το κυβερνών κόμμα κινούνται υπογείως να ανατρέψουν τη δέσμευση του Πρωθυπουργού προς τον Αρχιεπίσκοπο», τους κάνουν επιφυλακτικούς ως προς τις μελλοντικές προθέσεις της κυβέρνησης έναντι της Εκκλησίας. Και μέσα σε όλα αυτά ήρθε μία ακόμη πρόκληση: οι ιεράρχες, όπως μου λένε άνθρωποι της Εκκλησίας, πληροφορήθηκαν με έκπληξη ότι ο κ. Φίλης ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς την αντικατάσταση του Μητροπολίτη Καισαριανής κ. Δανιήλ από την Επιτροπή Εκκλησίας – Κράτους στην οποία προεδρεύει ο υπουργός Παιδείας και η οποία θα εξετάσει συνολικά τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας. «Αν γίνει κι αυτό, τότε θα σημαίνει για μας κανονικό casus belli» λένε και αυτοί δημοσίως.

Τον κ. Φίλη μάλλον δεν τον απασχολούν τέτοια ζητήματα. Πηγαίνει τελευταίως σε κάθε θρησκευτική τελετή, ψέλνει κιόλας όποτε μπορεί, χαιρετά θερμά τους ιεράρχες, πήγε να πάρει και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη, αν και δηλώνει άθεος, και εμφανίζεται αποφασισμένος να καταργήσει το μάθημα των Θρησκευτικών. Παρέστη στη Δεξαμενή κατά την τελετή των Θεοφανίων και γενικά κινείται σαν να μη συμβαίνει τίποτα με την Εκκλησία.

Αλλά και η Εκκλησία κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μην τορπιλίζει τις σχέσεις της με την κυβέρνηση. Αν και ακόμη δεν πέρασε η αντίθεσή της για το σύμφωνο συμβίωσης, δεν θέλησε να δώσει καμία εξήγηση γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός (που δηλώνει άθεος) πέταξαν τον σταυρό στη Δεξαμενή, παρουσία του Μητροπολίτη Θερμοπυλών κ. Ιωάννη. Ενας μόνον ιεράρχης θέλησε να το σχολιάσει αυτό, αφού για πρώτη φορά συμβαίνει η πολιτειακή και η πολιτική εξουσία να εμπλέκονται σε θρησκευτικά καθήκοντα. «Ολα αυτά είναι κατάλοιπα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου έτσι έκαναν για το κύρος και τη φήμη τους» μου είπε.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger